Elçiler 41. maddeyi gösterip geri adım attı! İşte o maddenin detayları..
Hakkındaki çeşitli soruşturmalardan dolayı yaklaşık 4 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Osman Kavala hakkında, 10 büyükelçi tarafından ortak bir bildiri yayınlanıp büyük bir skandala imza atmışlardı. Türkiye'nin haklı ve kararlı duruşu karşısında çaresiz kalan büyükelçilikler hep bir ağızdan Viyana Sözleşmesi'nin 41'inci maddesine uyduklarını açıklayarak geri adım attı.
Türkiye'nin iç işlerine müdahale olarak büyükelçilerin bildirisine karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tavrı oldukça netti.
Erdoğan, 10 büyükelçinin istenmeyen kişi ilan edilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na talimat verdiğini açıkladı.
Avrupa Parlamentosu, yapılan açıklamanın arkasında duracağını açıklasa da Türkiye kararlılığından vazgeçmedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya gelerek kabine toplantısı öncesinde son durumu masaya yatırdı.
Kabine toplantısının ardından 10 büyükelçinin istenmeyen kişi ilan edilmesi yönünde karar alınması bekleniyordu.
10 ÜLKE TÜRKİYE KARŞISINDA DİZE GELDİ
Tam bu sırada 10 ülkenin büyükelçisi, Türkiye'nin kararlı duruşu karşısında geri adım attı.
Büyükelçiler, Türkiye'nin dediği noktaya geldi ve bir ülkenin iç işlerine karışamayacaklarını bildiklerine dikkat çekti.
41. MADDE NE ANLAMA GELİYOR
Büyükelçilerin ortak bir şekilde yaptığı yeni açıklamada vurgu yapılan Viyana Anlaşması'nın 41. maddesinde şu ifadeler yer alıyor;
"1. Kabul eden devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.
2. Gönderen devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.
3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz."
Büyükelçilerin bu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından da bir açıklama geldi.
CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN İLK AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı kaynakları; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükelçilerin açıklamalarını olumlu karşıladığını bildirdi.
10 ülke ile yaşanan diplomatik krizde, hükümet net bir tavır sergilerken muhalefet büyükelçilere hak veriyordu.
TÜRKİYE'NİN GERİ ADIM ATMASINI BEKLEYENLER
Millet İttifakı içerisinde yer alan liderler ve bu ittifakla yakın temas içerisinde bulunan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin bu konuda geri adım atmasını istiyordu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.