Elazığ balıkçılığı sevdi
Zengin su kaynaklarını verimli kullanan ve yıllık 15 bin tonla Türkiye'de alabalık üretiminde zirvede yer alan Elazığ'da üreticiler, Japonya, Rusya ve Amerika'ya ihracat yapmayı hedefliyor. Elazığ İli ve İlçeleri İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Tuncay Kaya, "2014 yılında özellikle hedeflerimizde Japonya, Rusya ve Amerika vardır. Allah nasip ederse bu ülkelere 2014 yılında ihracatımıza başlamayı düşünüyoruz" açıklamasında bulundu. Kaya, Elazığ olarak hedeflerinin 2012 yılında 3.5 milyon avro olarak gerçekleşen alabalık ihracatını 2013 yılında 10 milyon avroya yükseltmek olduğunu bildirdi.
Alabalık ihracatına Elazığ olarak iki yıl önce başladıklarını ve ihracatın yüzde 95'ini Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiklerini aktaran Kaya, özellikle Japonya'nın dünyada en çok alabalık tüketen ülkelerden biri olduğunu vurgu yaparak, Türkiye sularında yetişen alabalığın lezzetini ilk olarak Japonlara tattırarak Uzak Doğu pazarında kalıcı ve sağlam bir ticaret hacmi oluşturmayı planladıklarını dile getirdi.
Dünya sıralamasında beşte
Su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyada gelişen ve hızla büyüyen bir pazara sahip olduğunu ve geleceğin sektörü olarak değerlendirildiğini anlatan Kaya, bunun artan dünya nüfusuna paralel olarak ortaya çıkan hayvansal protein ihtiyacından kaynaklandığını kaydetti. Dünyada su ürünleri yetiştiriciliğinde de en fazla üretimi 31 milyon ton ile Çin'in yaptığını belirten Kaya, Türkiye'nin ise 623 bin 191 tona ulaşan su ürünleri üretimiyle dünyada önemli bir rol oynadığını açıkladı. Kaya, Türkiye'nin alabalık yetiştiriciliğinde dünyada ilk beşte yer aldığını ifade eden Kaya, "Sektörde iyiyiz ama yapılması gerekenler var. Bizim her tarafımız su, eğer bu yapılması gerekenleri yaparsak, yılda üç, dört milyar dolar ihracat yapmak çok zor bir işlem değil, binlerce insana iş sahası açmak hayal değil. Bunlar tamamen gerçekleştirilebilecek şeyler, yapılması gereken şeyler" dedi.
Bölgeye alabalık yemi fabrikası
Kentte 50 bin 414 hektar yüzey suyuna sahip olduklarını, suların tam olarak kullanılması halinde ildeki alabalık üretim kapasitesinin 200 bin tona çıkarılabileceğini belirten Kaya, bunun gerçekleşmesi halinde binlerce kişinin istihdam edilmesinin yanı sıra hem bölge hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanacağını bildirdi. Üreticinin en önemli ihtiyaçlarından birinin de alabalık yemi olduğunu dile getiren Kaya, "İnşallah 2013 sonu itibariyle yem fabrikası ile ilgili çalışmalarımızı da yapacağız. Yem de büyük bir problem, bundan dolayı da çalışmalarımız devam etmektedir. Bir iki yıl içerisinde inşallah yem fabrikamızı da bölgemizde kuracağız" ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.