Dolar (USD)
34.33
Euro (EUR)
36.31
Gram Altın
2830.56
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ekonomiyi hareketlendirecek model önerisi: Barter sistemi

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, dolara olan ilginin Türk Lirası’na zarar verdiğini belirterek, üretim odaklı bir ekonomik modele geçilmesi çağrısında bulundu. Özdebir, devletin bazı borçları ödemesinde ‘Barter Sistemi’nin kullanılmasını teklif etti.
Ekonomiyi hareketlendirecek model önerisi: Barter sistemi
27 Haziran 2019 00:01:00
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, dolara olan ilginin Türk Lirası’na zarar verdiğini belirterek, üretim odaklı bir ekonomik modele geçilmesi çağrısında bulundu. Özdebir, devletin bazı borçları ödemesinde ‘Barter Sistemi’nin kullanılmasını teklif etti.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, aylık Meclis konuşmasında ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu. Yüksek enflasyon ortamının, harcanabilir geliri önemli ölçüde azalttığına vurgu yapan Özdebir, bunun da alım gücünü azaltması nedeniyle üretimi olumsuz etkilediğini kaydetti. Özdebir, düşük üretimin düşük istihdama neden olarak gelir artırma imkânını azalttığını kaydederek yatırımların daha da artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Devletin eli rahatlayacak

Özel sektörün kamu alacaklarını tahsil etmesi için yeni bir sistem öneren Özdebir, bu sistem ile devletin de elinin rahatlayacağını belirtti. Takas sistemi olarak bilinen Barter modelini öneren Özdebir, “Kamunun özel sektöre borcunun ödenebilmesi açısından, Barter ticaretine ilişkin kapsamlı bir yasal düzenleme ile yeni bir finansman kaynağı oluşturulabilir. Bu sistemle, hem özel sektör firmalarının kendi aralarındaki ticarette değişim aracı olarak kullanılabilir, hem de kamu ile iş yapan özel sektör firmalarının kamudan alacakları ve borçlarında kullanılabilir. Oluşturulan bu kaydi para/çek çok önemli bir finansman aracı olarak piyasadaki likidite sıkışıklığının aşılmasında önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

Fırsatlardan yararlanılmalı

Uluslararası piyasalardaki hareketlilikten Türkiye’nin iyi yararlanması gerektiğini uyarısında da bulunan Özdebir, şunları kaydetti: “ABD ve AB Merkez Bankalarının parasal genişlemeye geçme düşüncesi ve faiz oranlarındaki düşüş beklentisinin gerçekleşmesi, Türkiye ekonomisi açısından bir rahatlama ortaya çıkarılabileceğini ve bu gelişmelerin orta vadede çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede zaten Merkez Bankamızın son dönemde aldığı kararlar kısa vadede enflasyonun düşmesi konusunda etki gösteriyor ancak orta ve uzun vadeli dinamiklere göre hedef belirlemesi daha çok fayda sağlayacaktır.”

Yerli para ile ticaret yapalım

Ekonomideki dalgalanma sonrasında ülkede dolara olan talebin daha da artmasının tehlikesine vurgu yapan Özdebir yerli para ile ticaret yapılmasının önemine dikkat çekti. Özdebir, “Cari açığın düşmesi, döviz talebini azalttığından önemli bir avantajdır. Lakin önemli olan üretimde ithal bağımlılığının azaltılmasıdır. Böylece, başta işsizlik olmak üzere pek çok sorunun çözülmesinde etkili olacaktır. Türkiye ekonomisi üretim odaklı bir yaklaşımla, yüksek katma değer yaratan ve ithalata bağımlı olmayan bir üretim modeli ortaya koyması ile sağlıklı bir büyüme modeline kavuşacaktır. Bunu için de daha çok üretmek mecburiyetindeyiz.” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin