Ekonomiye yeni model
İsmail UĞUR / ANKARA
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Erdem, dünya ekonomilerinde yaşanan sıkıntılı sürecin Türkiye'yi de etkilemeye başladığını dile getirerek, 10 yıldır başarıyla uygulanan ekonomi modelinin yeni global gelişmelere göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Siyasi ve ekonomik dengeler değişti
10 yıllık AK Parti iktidarı döneminde takip edilen iktisat politikalarının yoğun ekonomik sıkıntılara rağmen makro anlamda başarılı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erdem, küresel krizle birlikte mali dinamiklerin aleyhimize işlemeye başladığını belirtti. Özellikle son 4 yılda dünyadaki siyasi dengelerin değişmesine bağlı olarak yaşanan ekonomik sorunlara dikkat çeken Erdem, bölgede yaşanan siyasi krizlerin Türkiye ekonomisine olumsuz şekilde yansımaya başladığını söyledi.
Model değişikliğine ihtiyaç var
10 yıllık süreçte uygulanan ekonomi modelinin kendisinden beklenen performansı verdiğini kaydeden Prof. Dr. Ekrem Erdem, yaşanan süreçte istihdam değerlerinin düzeldiğini, faizlerin düştüğünü, genel anlamda kamu maliyesinde disiplin sağlandığını söyledi. Erdem, bankacılık sektörünün de sağlam bir temele oturtulduğuna işaret ederek, yeni modele geçilmesini zorunlu kılan sorunlarla ilgili de şunları söyledi: "Makroekonomide başarılı bir performans çizen model, mikroekonomi kanallarında beklendiği kadar büyük bir performans sağlayamadı. Bölgeler bazında, sektörler bazında, kişiler ve ürünler bazında aynı derecede yüksek performans elde edilemedi. Mikroekonomi kanallarındaki tıkanmalar giderek belirginleşmeye başladı. Mikroekonomi kanalları sağlıklı şekilde yürümediği zaman makroekonomik başarılar uzun süre devam ettirilemez. Tabi ki uzun süre uygulandığı için 'Modelin yorulmuşluğu' da var. İlanihaye bir model devam etmez. Zamana ve gelişmelere göre değiştirilmelidir. Dünyada yaşanan ekonomik ve siyasi krizler de değişimde etkili olur. Yeni bir modeli zorunlu kılan en önemli konulardan biri büyüme rakamları. Son iki yıldır yüksek büyüme rakamlarını elde edemiyoruz. 2 yıl önce yüzde 9 büyüdük ama şu anda yüksek büyümeyi kaldıracak iç üretim dinamikleri uygun değil. Hava daha sisli hale geldi. Arabanın performansı düştü ve yolun da eski sağlamlığı kalmadı. Büyüme hızı önemli ölçüde düşürüldü. Bu gerekliydi ama düşük büyüme hızı mutsuzluk getirdi. İhracat performansımız da istediğimiz ölçüde artmıyor artık."
İç ve dış gelişmeler ekonomiyi zorluyor
Prof. Dr. Ekrem Erdem, Türkiye'nin yakın komşularıyla olan ticaret hacminin ciddi boyutlarda olduğunu belirterek, komşu ülkelerle yaşanan siyasi krizlerin ihracat değerlerine olumsuz yansıdığını söyledi. Erdem, dışarıdaki krizlere ek olarak içeride de Çözüm Süreci gibi hassas bir sürecin işlediğini vurgulayarak şöyle devam etti: "Ortadoğu pazarlarında sıkıntılar var. Mal satma sorunumuz ortaya çıkmaya başladı. Küresel kriz nedeniyle fon bulmak eskisi kadar ucuz değil. Ekonomi yönetimi riskleri gördü ve bireysel kredilerle kredi kartlarına sınırlama getirdi. Bütün bu sorunların aşılması için hükümetin yeni bir modelle yoluna devam etmesi gerekiyor."
Hükümet önlem almaya başladı
Prof. Dr. Ekrem Erdem, hükümetin yaşanan sıkıntıları gördüğünü ve bunlarla ilgili yeni önlemler geliştirmeye başladığını da söyledi. Erdem, yeni bir reel üretim modeli geliştirilmeye başlandığına işaret ederek, Kent Ekonomileri Forumu adı altında başlatılan sürecin önemli bir adım olduğunu vurguladı. Erdem şöyle devam etti: "Benim de katıldığım bu forumlarla her bir kentin üretim sıkıntıları, sektörel avantajları ve dezavantajları masaya yatırılıyor. Her ürüne değil, yüksek teknolojili ve katma değerli ürünlere yoğunlaşmak lazım. Her bölge ve ilin ayrı ayrı üretim üstünlüklerini dikkate alan bir üretim metodu oluşturmak gerekiyor. Diğer ülkelerle kıyaslandığında ekonomimiz her şeye rağmen güçlü temellere sahip gözüküyor. Ama bu sağlamlığı devam ettirebilmek için yeni yöntemlere ihtiyacımız var. "
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.