Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2479.43
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ekonominin yeni yol haritası

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 2015-2017 yıllarını kapsayan 3 yıllık Orta Vadeli programı açıkladı.
Ekonominin yeni yol haritası
08 Ekim 2014 12:18:00
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 2015-2017 yıllarını kapsayan 3 yıllık Orta Vadeli programı açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 2015-2017 yıllarını kapsayan 3 yıllık Orta Vadeli programı açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle;
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN BÜYÜME HIZINDA YAVAŞLAMA VAR
''Gelişmiş ekonomilerde büyümenin dünyaekonomisine katkısının bir miktar arttığını görüyoruz. Ancak son dönemlerde gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızında da bir miktar yavaşlama olduğunu görüyoruz.
YÜZDE 5 BÜYÜME BEKLENİYOR
Gelecek 10 yılda geçmiş 10 yıla göre daha düşük bir büyüme olacak.Geçen yıla göre dünya ticaretindeki büyüme de aşağı yönlü revize edilmiş durumda. Zaten büyüme hızı 2008 krizi öncesinin de altında. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda dünya ticareti de gelecek yıl yüzde 5 büyüyecek.
TEMEL ÖNCELİĞİMİZ ENFLASYON
Temel önceliğimiz enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. İkinci önceliğimiz ise cari işlemlerdeki açığı düşürmek var. Üçüncü sırada ise yapısal reformlar var. Bu reformlara hız vererek potansiyel büyümeyi arttıracağız.
2014 yılı için büyüme oranını yüzde 3,3 olarak bekliyoruz. Bu oran daha dengeli bir büyüme olacak. Tamamen iç talebe yönelik bir büyüme olursa cari açık da büyür. 2015 büyüme hedefini ise yüzde 5'ten yüzde 4'e çektik.
CARİ AÇIK 5,7 OLARAK BEKLENİYOR
Cari işlemler dengesinde cari açıkta yüzde 5,7'lik bir yıl sonu rakamı bekliyoruz. Cari açığı progam sonunda yüzde 5.2 ile tamamlamayı düşünüyoruz. Geçen yıl tasarruf oranlarında tarihimizin en düşük oranlarından birini gördük.
İşsizlik oranlarına bakıldığında işgücüne katılım oranının hızla arttığını görüyoruz. 2014 sonunda yüzde 9,6 oranında işsizlik oranı bekliyoruz. Bu rakam 2017 sonunda yüzde 9,1'e düşeceğini tahmin ediyoruz.
Enflasyon oranlarında ise yıl sonu enflasyon beklentimizi yüzde 9,4 olarak belirledik. 2015'te ise bu rakamın yüzde 6,3'e inmesini bekliyoruz.
SIKI MALİYE POLİTİKASI
Türkiye'nin kamu borcu ekonomi için artık bir risk olarak görülmüyor. Ancak sıkı maliye politikasını cari açık için sürdürüyoruz.
YAPISAL REFORMLAR
En önemli konu yapısal reformlar. Bu reformları gerçekleştirdiğimiz takdirde başarılı olacağız. Bu reformların takvimine uyamazsak bunun olumsuz sonuçlarını göreceğiz.
25 DÖNÜŞÜM PROGRAMI
Sanayiye ekonomimiz içinde daha fazla yer vereceğiz. Kalkınma planında öncelikli 25 dönüşüm programı var. Bu program altında bin 250 eylem var. Bunların takvimlendirme çalışmasını yapıyoruz.
İHRACAT HEDEFİ
İhracatın yıl sonunda 160 milyar doları geçmesini bekliyoruz. İthalat 244 milyar dolar ile yılı kapatacağını düşünüyoruz.
ABD'NİN OLUMSUZ, AB'NİN OLUMLU ETKİSİ OLACAK
Babacan, Fed'in para politikasını sıkılaştırmasının Türkiye'ye olumsuz etkileri olacağını ancak AMB'nin genişlemeci para politakasının Türkiye'nin ihracatına olumlu yansıyacağını kaydetti.
SURİYE, IŞİD VE MÜLTECİ SORUNLARI OVP'YE ETKİSİ
Bu rakamları zor şartlarda gerçekleşti. Bunlara karşın elde edilen şartlar oldukça iyi. Bu şartlarda Avrupa'nın en büyük büyümesini tutturmak büyük bir başarı. Bugün saat 14.00'da Başbakan'ın başkanlığında bir güvenlik toplantısı var. O toplantıda bu gelişmeler ele alınacak ve gerekli açıklamalar yapılacak. Türkiye olarak öncelikle huzur ve istikrarın kıymetini bilmemiz lazım. Hele ki kendi vatandaşlarımızın huzur ve istikrara sahip çıkması lazım. Bu Türkiye'nin her bir coğrafi bölgesi açısından önemli. 1.5 milyonu aşan misafirlerimiz var. Mülteci dahi demiyoruz, kardeşimiz, misafirlerimiz diyoruz. Biz hep önce insan diyoruz. Ekonomi politikalarımızın da dış politikamızın da temel noktası bu.