Dolar (USD)
32.66
Euro (EUR)
35.41
Gram Altın
2511.33
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ekonomik 15 temmuz

Erdoğan'ı devirmek için Gezi, FETÖ, PKK, DEAŞ ile saldırdılar, millet izin vermedi. Şimdi 15 Temmuz'da akim kalan 'işgal' ve 'darbe' girişimi, döviz üzerinden ekonomide yapılmak isteniyor.
Ekonomik 15 temmuz
24 May 2018 10:27:00
Erdoğan'ı devirmek için Gezi, FETÖ, PKK, DEAŞ ile saldırdılar, millet izin vermedi. Şimdi 15 Temmuz'da akim kalan 'işgal' ve 'darbe' girişimi, döviz üzerinden ekonomide yapılmak isteniyor.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "Dolar aslında Ocak ayından beri değer kazanıyor sadece biz de biraz fazla hissediliyor bunun nedeni ise Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sürecini başlatması" dedi.

Bununla birlikte ile birlikte Türkiye'ye karşı siyasi hamlelerin hızlandığını kaydeden Memiş, "Bunun yanında ABD Başkanı Trump'un ticaret savaşlarını başlatması da doların zaten değer kazanması etkileyen nedenlerdendir. İçeride de siyasi olarak bir seçim sürecinde olmamız nedeniyle 24 Haziran öncesinde Türkiye'den dışarıya bir sıcak para çıkışı oldu. Bu Erdoğan'ı istemeyenler, Erdoğansız bir Türkiye hedefinde olanlar bir hamlesiydi. Küresel finans aktörleri ve kredi derecelendirme kuruluşları da Erdoğan giderse bu durum düzelir algısı oluşturmaya çalışıyorlar" diye konuştu. Memiş, "Bu yaşananların karşısında Merkez Bankası'ndan da milleti rahatlatacak açıklamalar duymuyoruz bu da iyi bir şey değil. Merkez Bankası'nın dolara doğrudan müdahale hakkı olduğu gibi gerektiğinde bazı psikolojik müdahale görevleri de var. Altın fiyatların baktığımızda ise dünyada altın fiyatları düşerken Türkiye'de yükseliyor bunu da doların yükselmesine bağlıyorum, altın alınmasını tavsiye etmiyorum, fiyatların normalleşmesini bekliyorum" dedi.

24 Haziran'da yapılacak seçimlere 30 gün kala, Türkiye ekonomisine yönelik saldırılar had safhaya çıktı. Piyasadaki spekülasyonlarla dolar ve Euro hızla yükselişe geçti. ABD ve Avrupa merkezli sıcak para operasyonlarına karşı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "En doğru hamlenin en uygun zamanda yapılacağını" söyledi.

UTANMADAN TEHDİT EDİYORLAR!

İstikrarı hedef alan uluslararası operasyon, seçimlere 1 ay kala faiz ve kur üzerinden yapılıyor. FETÖ'yle, Gezi'yle, terörle ve 15 Temmuz'la alt edemedikleri Türkiye'yi ekonomik olarak devirmeyi planlıyorlar. Yabancı ekonomistler ve kredi derecelendirme kuruluşları açıkça tehdit ediyor: Faizleri artırın, Erdoğan vazgeçsin, IMF'den borç alın!

'ERDOĞAN GİTSİN' DİYENLERİN İŞİ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "24 Haziran öncesi 'Erdoğan'sız Türkiye' hedefinde olanlar Türkiye'den dışarıya sıcak para çıkışı yaptı. Küresel finans aktörleri de "Erdoğan giderse durum düzelir" algısı oluşturmaya çalışıyor. Merkez Bankası'nın dolara doğrudan müdahale hakkı da var psikolojik müdahale görevleri de var" dedi.

'Ekonomik kriz yok ki!'

ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, "Bir ülkede ekonomik düşüş varsa bütün ekonomik verilerin düşüşe geçmesi lazım. Oysa reel ekonomide çarklar dönüyor. Dolar da Borsa da yükseliyorsa ekonomik krizden bahsedilemez. Tamamen seçimlere yönelik bir baskı" dedi.

Seçime yönelik bir 'oyun'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Dolarla oynayarak, millete zarar vererek seçimin sonuçlarını değiştireceğini düşünenler varsa aldanıyor. Millet oyunu da oyuncuyu da kuklayı, kuklacıları da gördü. Onlara fırsat ve izin vermeyecektir" ifadelerini kullandı.

Borsa İstanbul'dan atak

Türkiye'den yurtdışına yüksek meblağlı döviz çıkartan spekülatörlerin döviz üzerinden kurmak istediği baskıya karşı Borsa İstanbul'dan atak geldi. Borsa İstanbul, kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarının tamamını Türk lirasına çevirdi.