Dolar (USD)
34.18
Euro (EUR)
38.22
Gram Altın
2936.48
BIST 100
9829.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Eker: 'Koalisyon olmazsa çözüm milletindir'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, koalisyon görüşmeleri ile ilgili ""Eğer uzlaşma sağlanırsa hükümet kurulur. 7 Haziran'da ortaya çıkan tablonun gereği yerine getirilir. Anlaşma sağlanamadığı takdirde çözüm millettir" dedi.
Eker: 'Koalisyon olmazsa çözüm milletindir'
16 Temmuz 2015 00:00:00
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, koalisyon görüşmeleri ile ilgili ""Eğer uzlaşma sağlanırsa hükümet kurulur. 7 Haziran'da ortaya çıkan tablonun gereği yerine getirilir. Anlaşma sağlanamadığı takdirde çözüm millettir" dedi.

EZGİ ÇELİKANKARA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve haber müdürleriyle bir araya geldi. Bakan Eker, gündeme dair önemli açıklamalarda bulunarak Ramazan ayında yapılan denetimler ve et fiyatlarındaki artış hakkında önemli bilgiler verdi.

"Uzlaşma sağlanamazsa çözüm millettir"

Türkiye'deki siyasi gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Eker, koalisyon görüşmelerinin hayırlara vesile olmasını temenni ederek 7 Haziran seçimlerinin sonucunun yüklediği misyonu herkesin değerlendirmek durumunda olduğunu ifade etti. Parlamentoda ki siyasi partiler ile çeşitli konularda müzakere etmenin, ülke meselelerini konuşmanın doğal olduğunu söyleyen Eker, "7 Haziran seçiminin öncesinde bütün siyasi partilerin ortaya koyduğu bir deklarasyon ve seçim beyannamesi var. Partiler kanaatlerini toplumla paylaşarak vaatlerini ortaya koydu. Şu anda da yeni bir durum var ortada. Bu yeni duruma göre görüşlerin ne kadarı bir araya gelebilir, ülke yönetimi için nasıl bir hükümet formüle edilebilir, bu konu tartışılacak. Eğer bu konuda uzlaşma sağlanırsa hükümet kurulur. Anlaşma sağlanamadığı takdirde de Anayasada da belirtildiği gibi her halükarda çözüm millettir. 7 Haziran'da ortaya çıkan tablonun gereği yerine getirilecektir" dedi.

"Net bir tutum henüz ortada yok"

"MHP Genel Başkanı Bahçeli koalisyona girmeyeceğini söyledi. Koalisyonda ibre CHP'ye döndü deniliyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Eker, "Bence ibreyle alakalı bir şey değil bu. Herkes kendi pozisyonunu netleştirecek bu süre zarfında, ondan sonra da karşılıklı tavır alınacak. Şu anda bence çok net bir tutum henüz yok. Siyasi partiler kanaatlerini söylüyorlar buda son derece doğaldır" dedi. HDP'ye yapılacak olan ziyaretin nezaket ziyareti olup olmadığı ve AK Parti'nin Çözüm Süreci'nin neresinde olduğunun sorulması üzerine Eker, "Çözüm Süreci, Türkiye'nin meselesidir. 7 Haziran seçimleriyle ortaya çıkmadı. Bu mesele çok eskiden beri vardı. 2005 yılına kadarki süreç içerisinde izlenen yöntemlerle bu sorunun ortadan kalkmadığı görüldü. Aksine giderek yeni boyutlar kazandı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan 12 Ağustos 2005 tarihindeki tarihi Diyarbakır konuşmasında da aslında farklı bir açılım getirdi. Barış inşa süreci ve Türkiye'nin kandan, gözyaşından, şiddetten uzaklaştırılması, terörden kurtarılması zorlu bir süreçti. 2009'dan itibaren Türkiye'de ve bölgede olan biten her şey bir anlamda Çözüm Süreci'nin etrafında şekillendi. Bu meselenin barış içerisinde çözülmesi sadece Türkiye'yi değil, tüm Orta Doğu'yu ilgilendiren ve etkileyen sonuçlar doğurur" dedi.

"Çözüm Süreci'nde artık diğer partilerinde düşünceleri önemli "

Seçim sonucunun AK Parti'ye tek başına hükümeti kuracak yetki vermediğini belirten Eker,

"Sadece parlamentonun en büyük partisi, en çok sandalyeye sahip grubuyuz ama tek başına olmadığı için de şu aşamada Çözüm Süreci ile ilgili artık biz sadece kendi parti tasavvurumuzu ortaya koyarız. Bizim parti tasavvurumuz, Türkiye'de demokratikleşmenin, sivilleşmenin daha ileri bir noktaya taşınmak suretiyle bu meselenin çözümünden yana ama milletimizin oy verdiği partilerde var. Onların düşünceleri de bu konuda önemli. Biz bundan sonraki süreç içinde herkesin bu konuda gayret sarf etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu tek başına AK Parti'nin meselesi değil, Türkiye'nin meselesidir " dedi.