Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ehud Olmert'den 16 yıl sonra itiraf

İsrail'in Eski Başbakanı Ehud Olmert Hizbullah en kıdemli askeri komutanı İmad Muğniye'yi 2008 yılında CIA-Mossad ortak operasyonuyla öldürdüklerini ilk kez kabul etti.
Ehud Olmert'den 16 yıl sonra itiraf
29 Eylül 2024 10:03:30
İsrail'in Eski Başbakanı Ehud Olmert Hizbullah en kıdemli askeri komutanı İmad Muğniye'yi 2008 yılında CIA-Mossad ortak operasyonuyla öldürdüklerini ilk kez kabul etti.

İsrail’in Eski Başbakanı Ehud Olmert dün Kanal 13'e verdiği mülakatta Hizbullah en kıdemli askeri komutanı İmad Muğniye'nin 2008 yılında Suriye'de öldürülmesinin arkasında İsrail'in olduğunu itiraf etti.

Hizbullah'ın askeri kanadının başındaki İmad Muğniye 16 yıl önce Suriye'de bir araba patlaması sonucu öldürülmüştü. Washington Post'a göre 2015 yılında bu cinayetin CIA-Mossad ortak suikastı olduğu bildirilmiş, ancak İsrail hiçbir zaman resmi olarak sorumluluğu üstlenmemişti. Olmert, "Geçmişte bu konuda konuşmadık, ancak bugün bu gerçeği kabul edebileceğimizi düşünüyorum" dedi.

"Tüm Hizbullah ordusunu kuran en büyük katili, en alçağı, sahip oldukları en tehlikeli ismi ortadan kaldırdık: İmad Muğniye. Bu, yaşadığı ülkede değil, Lübnan'da değil, başka bir ülkede gerçekleşen bir operasyondu ve hakkında konuşamayacağım ve konuşmak istemediğim her türlü dramatik durum vardı."

Daha fazla bilgi istendiğinde Olmert, Muğniye'nin gerçekten de bir aracın tamponunun altına yerleştirilen bir cihazın patlaması sonucu öldüğünü doğruladı. "Orada ne oldu?" diye sordu röportajcı, "Nasıl patladı, Arapların dahli neydi? Sizin dahliniz neydi?" Olmert, "Kesinlikle bir Başbakan kararı vardı; burada çok daha karmaşık ve karmaşık bir şey vardı, ama yine de unutun, övgü aramıyorum" dedi.

"Bunu saklamıyorum ve saklamadım, geçmişte işbirliği içinde ve İsrail Ordu İstihbarat Şefi Uri Saguy'un önerisiyle formüle ettiğim bir planı kabul ettim" dedi.

'Planı ABD ve Fransa sundu'

"Ve bu plan birlikte Amerikalılara ve Fransızlara sunuldu. Sanırım onların da Lübnan hükümetiyle tartıştıkları ilkelere çok benziyor."

İmad Muğniye kimdir?

Lübnanlı fakir bir Şii ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Muğniye, operasyonel kariyerine 1970'lerde El Fetih'te küçük bir ajan olarak başladı. 1983 yılında Hizbullah'ın kurucu çekirdeğine katılan Muğniye, başlangıçta hareketin ruhani lideri Şeyh Muhammed Hüseyin Fadlallah'ın koruması olarak görev yaptı. Muğniye daha sonra Hizbullah'ın güvenlik aygıtının başına geçti ve ardından operasyonel kanadını kurdu; en önemli başarıları arasında yurtdışında saldırılar düzenlemek için bir mekanizma oluşturmak ve İran istihbaratıyla yakın bir ilişki kurmak vardı.

Muğniye, 1980'lerin başından itibaren, özellikle 1983'te Lübnan'daki ABD Deniz Kuvvetleri kışlası ve Amerikan elçiliğinin bombalanması, 1992'de Buenos Aires'teki İsrail elçiliğinin ve üç yıl sonra şehirdeki Yahudi cemaat merkezinin bombalanması gibi yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılarda yer aldı. Muğniye ayrıca uçakların ve yabancıların kaçırılmasının yanı sıra Lübnan sınırı boyunca İsrail'e yönelik saldırıların planlanması ve uygulanmasında da rol oynadı. Muğniye Hizbullah'ın o dönemde İsrail'e karşı gerçekleştirdiği askeri operasyonların neredeyse tamamından sorumlu tutulmaktadır.