Dolar (USD)
34.66
Euro (EUR)
36.62
Gram Altın
2941.54
BIST 100
9639.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Eğitim Uzmanı Bağcı, KPSS'yi değerlendirdi

Gazetemizin yazarı ve Eğitim Uzmanı olan İkram Bağcı hafta sonu yapılan KPSS'nı değerlendirdi.
Eğitim Uzmanı Bağcı, KPSS'yi değerlendirdi
06 Temmuz 2014 13:50:00
Gazetemizin yazarı ve Eğitim Uzmanı olan İkram Bağcı hafta sonu yapılan KPSS'nı değerlendirdi.

Hafta sonu yapılan bu sınavdan sonra genel anlamda bir değerlendirme yapacak olursak; sizin görüşlerinizi almak istiyoruz.

Bu sınav bir eleme ve sıralama yapma sınavıdır ve ÖSYM çift yıl olduğundan yarım milyon insandan fazla sınava giren herkesi eleme yapmak için, bu sene genel kültür ve yetenek alanında alışıla gelmişin dışında farklı bir soru anlayışı benimsemiştir. Bu da geçen senelerin sorularından ve müfredatın dışında içerikler taşıdığı için memur adaylarınca tepki ile karşılanmıştır. Özellikle Tarih dersinde müfredat dışı soruların geldiği adaylarca dile getirilen yaygın bir görüştür. Ama soruların birçoğunun cevaplarının bu seneki yayınların içinde hazırlanan içeriklerde yer alması adayların bu görüşü ile çelişmektedir. Bu durumu tarih dersinin uzmanlarının ele alması daha gerçekçi olacaktır. Ama bu sınav sadece tarih sorularından ibaret bir sınav da değildir.

Soruların zor bulunması sonuçları nasıl etkiler?

Sınav sorularının adaylar tarafından zor olarak nitelendirilmesi yine her aday için olumlu bir durum olarak görülebilir. Her adayın ortalama genel kültür ve yetenek bölümünden birbirlerine yakın bir kazanç elde edeceğini söyleyebiliriz. Bu demek oluyor ki kolay gibi algılanan eğitim soruları ve 20 Temmuz'da geçekleşecek alan sınavı büyük bir önem kazanmaktadır. Burada belirleyici en önemli ölçüt işaretlenen doğru soru sayısının yanında işaretlenen yanlış soru sayısının etkili olacağıdır. Bilinmeyen soruların ya tutarsa mantığı ile işaretlemesi sonucunda emek verilen doğru sorulardan bile kırılmaların yaşanması bu sınavlarda olmaması gereken en önemli noktadır. Unutulmamalıdır ki aynı sayıda doğru soru sayısını yapan adaylardan yanlış işaretlemesi çok olan aday sıralamalarda geriye düşecektir. ÖSYM'nin yapması gereken artık soruları alan dışından (soruyorsa)seçerek eleme yapma yolunu tercih etmektense müfredat içinden çeldiriciliği daha zor sorular oluşturarak eleme usulünü benimsemesidir. Eğitim bilimleri sorularının öğretmen adayları için biraz daha belirgin çeldiricilere sahip olarak hazırlanıp soru sayısının 80'den 100'e çıkartılması gerekmektedir. Ve özellikle artık sonraki yıllarda eğitim bilimleri ve genel kültür yetenek sorularının puan hesaplamada aynı değere sahip olması kaçınılmazdır. Mesleki alanda bilgi ve deneyim genel kültür ve yetenek alanı kadar olmaması bu mesleğe hazırlanan öğretmen adayları için önemli bir hata olgusudur.

Sizce bu sınavda Atatürk ile ilgili soruların olmaması belli bir ideolojinin ürünü olduğuna dair eleştiriler gerçeği yansıtıyor mu?

Sınavdan sonra bilindik ağız ve söylemlerle, sorular belli bir ideolojinin ürünü olarak hazırlanıyor diye sosyal medyada kendilerince eleştiri yaptıklarını zannedenlerde çıkmadı değil. Bu durum bize eleştiri düzeylerinin ve bakış açılarının ne kadar basit ve dar bir algı çerçevesinde gerçekleştiğini göstermiş oldu. İddiaya göre sınavda Atatürk ile ilgili soru sorulmamış ve onun adı sınavdan silinmeye çalışılmış. Yine maalesef müthiş bir algı operasyonu yapılmaya çalışıldı. Bu sene ulusal bazda yapılan TEOG ve YGS Sınavları'nda Atatürk ile ilgili soru sormamışlar mı ki bazıları ortalığa feveran ediyor diye düşündüm ama bu sınavlarda Atatürk ile ilgili soruların olduğu aşikardı. Tabi bu zihniyete göre KPSS de olmazsa Atatürk silinecekti. Yıllardır sınavlarda Atatürk ilke ve inkılapları ile soru sorulmasına rağmen onu tam olarak anlayan bir nesil ortada yokken göstermelik sahip çıkma refleksleri, sembolik Atatürkçüyüz ağzının işlevselliğini gösterme modası olarak ortada sadece sırıtıyor. Eğitim genelinde mutlaka sorunlar var ama her soruna ideolojik yaklaşma veya eleştirme şüphesiz ki karşılığının da yine ideolojik cevaplar doğmasını içerir. Yapıcı üslup ve eleştiri dikkate alınmanın ve kutuplaşmamanın en önemli unsurudur.

Peki hocam KPSS kaldırılacak mı? Bu konu şuan gündem de değil. Yani seneye yine ÖSYM bu sınavı yapacak. Şahsi görüşüm olarak kalkacağını sanmıyorum. Ama 2016 yılı için yeni planlamaların olduğu aşikar. Tabiu00ee ki sonuç daha çok 2015'in içinde belli olacak. Bunun yanında hatırlatmak istediğim diğer bir husus kodlamada eksikliği olan arkadaşların yine bu sınav için dilekçe ile ÖSYM'ye başvurmaları gerekmektedir.

Hocam Ağzınıza Sağlık, Teşekkür ediyoruz.

Ben teşekkür ederim. Bu sınava hazırlanan arkadaşlara nacizane tavsiyem sınava herkes girdi. Sonuçları görmeden karalar bağlamanın gerçekçi bir tarafı yok. Alan sınavı içinse süreç hala devam ediyor ve o sınava odaklanma şuan için çok ama çok önemli.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin