Eğitim sisteminde değişim şart
Pedagoji ve aile üzerine yazdığı birçok eserle tanıdığımız Doç. Dr. Süleyman Doğan'ın son kitabı "Rektörlerin Gözüyle Üniversitelerimiz", Türkiye'deki akademi dünyasını anlamaya yönelik bir yolculuk mahiyetinde. Gazetemizde de bir dönem yazıları neşredilen Doç. Dr. Doğan, 30 üniversitenin rektörleriyle birebir görüşerek, genişliğiyle sahasında bir ilk olan kitabı uzun çalışmalar sonucu meydana getirdi. Doğan, konuştuğu rektörlerle Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan safahatta eğitimin tarihi ve aktüel problemlerini masaya yatırıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan'ın Akıl Fikir Yayınları arasından çıkan yeni kitabı "Rektörlerin Gözüyle Üniversitelerimiz" kitabı birçok konuya ışık tutuyor.
Türkiye'nin eğitim felsefesi yok
Doğan, gerçekleştirdiği mülakatlardan yola çıkarak teşhis ettiği eğitim problemlerine yer verdiği bölümde, "En önemli problem eğitimde eğitim felsefesinin olmayışıdır. Türk eğitim sistemi pedagojik değil ideolojik yapılanmıştır ve bu devam etmektedir. Modern yükseköğretimimizin esaslı bir ilmu00ee, felsefu00ee, sosyal, kültürel temele ve plana dayanmadan, tamamen deneme yanılma yoluyla, el yordamlarıyla başlatılmış ve geliştirilmiştir. Bugün maarifimizin temel meselelerinden biri Osmanlı'dan tevarüs eden eğitim meselesinin yanlış teşhisi ve ciddi bir eğitim felsefesinin yoksunluğudur" ifadelerine yer veriyor.
Rektörlük atanma yoluyla olmalıdır
"Mevcut sistemde rektörler adeta 'ortaçağ derebeyliğine' benziyor" ifadelerini kullanan Doğan, Akademik dünyanın en önemli yarışlarından biri olan rektörlük seçimlerinden ziyade atanma yoluyla olmadır. Atanma olduğunda üniversitelerde politize durumu ortadan kalkacak, hem de rektörlerin diğer adaylar hakkında olumsuz tutum ve davranışları olmayacak hem de üniversite hocaları birbirine husumet duymayacaklar ve enerjilerini boşu boşuna birbirlerine sarf etmeyeceklerdir. Gelişmek, kalkınmak ve ileri ülkeler seviyesine gelmek için eğitime ve dolaysıyla her kademede okullara ve özellikle de üniversitelere her zaman öncelik ve önem vermemiz kaçınılmazdır" diyerek çözüm yollarına dair düşüncelerini aktarıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.