Eğitim sistemi dünyayı yakaladı
Neşat GÜNDOĞDU / KONYA
TÜRK eğitim sistemindeki sorunların, karşılıklı fikir alışverişi ve anlayışla çözüleceği belirtildi. Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Latif Selvi, Birlik Vakfı Konya Şubesi'nde Türk eğitim sisteminin Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki durumu ile günümüz eğitim sistemlerini anlattı. Cumhuriyet döneminden sonra din eğitiminin sistemden yavaş yavaş çıkarılarak seküler eğitime geçildiğini dile getiren Selvi, bunun ideolojik olduğunu ifade etti. Selvi, eğitimdeki sorunların eşgüdümle çözülebileceğini söyledi.
Çocuğu yetiştirme hakkı
Latif Selvi, Osmanlı döneminden itibaren eğitim sisteminin geldiği noktaya dair görüşlerini dile getirdiği konferansta, hiçbir idealin geleceğe yatırım yapmadan yaşanmayacağına vurgu yaparak eğitimin önemine değindi. Selvi şöyle devam etti: "Her dönemin kendine özgü özellikleri var. Ancak Cumhuriyet Dönemi'nden bugüne kadar eğitimde özellikle din eğitiminin devre dışı bırakılmasının sancıları görülüyor. Din eğitimi ile ilgili olarak dünyadaki diğer uygulamalara bakıldığında oralarda anaokulundan itibaren din eğitimi verildiği görülüyor. OECD standartlarına göre en az dini eğitimi veren ülkelerden biri Türkiye. Avrupa'da bazı ülkelerde 14 saate kadar din eğitimi verilirken, bizim ülkemizde ilköğretim döneminde 2 saatlik din eğitimi veriliyor. Bir şeyi düzeltecekseniz ana omurgayı düzelteceksiniz. Lokal düzeltmeler yetmiyor. İdeolojik eğitim yerine pedagojik eğitim verilmeli. Çocuğu yetiştirme hakkı velinindir. Öyleyse yapılacak her düzenlemede velinin isteği göz önüne alınmalı. Bu şekilde hareket ederek toplumun inancına aykırı davranamazsınız" diye konuştu.
İnanç ve Kültür
Eğitimin ülkemizde dünyada olmadığı şekilde tek elden yürütüldüğünü ifade eden Selvi, teknik eğitimde, üniversiteleşmede, birçok donanımda OECD standartlarını yakalamamıza rağmen öğrenci konusunda ülkenin geride kaldığını söyledi. 28 Şubat Dönemi'nde Katsayı konusunda öğrencilerin yüzde 92'sinin zarar gördüğüne dikkat çeken Selvi, "İmam Hatip Liseleri'nin büyük bölümünün ideolojiler nedeniyle tırpan yedi. Olması gereken inanç ve kültürümüzün ışığında çocuklarımızı dünya standartlarına çıkartmaktır. Dershaneye ihtiyacımız olmayacak bir sisteme gelmek zorundayız" ifadesinde bulundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.