Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Eğer bu iddia doğruysa çok vahim!

Operasyonla ilgili, polislerin üstlerini haberdar etmemeleri tartışmaları beraberinde getirdi. Uzmanlara göre, bu çapta bir operasyonda tüm sistemin by-pass edilmesi yanlış ve kabul edilebilir bir durum değil.
Eğer bu iddia doğruysa çok vahim!
20 Aralık 2013 16:42:00
Operasyonla ilgili, polislerin üstlerini haberdar etmemeleri tartışmaları beraberinde getirdi. Uzmanlara göre, bu çapta bir operasyonda tüm sistemin by-pass edilmesi yanlış ve kabul edilebilir bir durum değil.

Türkiye'de gündemi değiştiren operasyonunda 3 gün geride kaldı. Gözaltına alınan isimlerden çoğu adliyeye sevkedilirken bazı isimler sorgularının ardından serbest bırakıldı. Ancak tartışılan bir konu daha var. Operasyonu yapanların amirlerini bile haberdar etmemeleri hukukçular tarafından 'Yanlış ve kabul edilebilir bir durum değil' olarak yorumlandı.

İŞTE HUKUKÇULARI KONUYLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİ ÜSTÜNE HABER VERMEK ZORUNDA Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen: BÖYLE Türkiye'yi derinden sarsacak bir operasyonda çıkabilecek tüm sorunların muhatabı başsavcıdır. Savcı, operasyonu onun adına yürütür. Operasyondan başsavcının haberinin olmadığı iddiaları çok vahim. Çünkü emri başsavcılık verir. Eğer bu iddialar doğru ise yapılan iş çok yanlıştır. Burada önemli olan işin kanunlar çerçevesinde yapılmasıdır. Polis amirine güvenmiyorsa, bir üst makama gider. Hadi diyelim ona da güvenmiyor. O zaman gider başbakandan destek ister. Teamül bunu gerektirir. Eğer bir menfaat için yapılıyorsa bu yanlıştır. UCU NEREYE GİDERSE Zaten Başbakan yolsuzluğu yapan kim olursa olsun, ucu nereye dokunursa dokunsun bu konuda sonuna kadar gidileceğini açıkladı. Ayrıca gözaltına alınan insanlar şu anda çok kötü şartlarda kalıyor. 15 kişi bir yere konulmuş. İnsanlar uyku uyuyamamış. Yorgun ve bitkin durumdalar, dinlenememişler. Şimdi bunları nasıl sorguya alacaksınız. Dolayısıyla insanlar üzerinden birtakım hesaplaşmaların yapılmasını doğru bulmuyorum. SİZİ KİM DENETLEYECEK Güvenlik Uzmanı Mete Yarar: Bu işin bir mantığı var. Operasyonla birlikte bu mantığın neden by-pass edildiği açıklanmak zorunda. Eğer üstünüze güvenmiyorsanız, onu atlar onun da üstündeki kişiye giderseniz. Burada hiç kimsenin haberi olmamış, demek ki sistemle bir problem var. Oysa sistem, insanlar keyfi hareket etmesin diye kurulur. Kanunlar içinde hareket ederseniz, şeffaf olabilirsiniz. Böyle olacak ki herkes denetlenebilsin. Bütün sistemi by-pass ettiğinizde sizi kim denetleyecek. Bunu açıklayamadığınız sürece de soru işaretlerini silemezsiniz. İZLENİLEN YÖNTEM YANLIŞ Eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek: Soruşturmalar kanunlara göre gizlidir. Emniyetin ilgili birimi gerekli yazışmalardan sonra operasyon hazırlanır. Savcıdan aldığı bilginin gizliliğine riayet eder. Soruşturmanın içeriğini açıklamaz ama gözaltı veya büyük çaplı operasyonlar konusunda üstlerine bilgi vermek zorundadır. En azından operasyonun nerede ve nasıl yapılacağından emniyet müdürünün, valinin haberi olmalıdır. Bu operasyonda izlenilen yöntem yanlıştır. Adliye noktasında ise, başsavcı vekilleri ile savcılar arasındaki görevlendirmeleri başsavcı yapar. Çünkü işlem başsavcı adına yapılıyor. Yoksa soruşturmanın yürümesinde sıkıntı çıkar. 14 aydır yapılan teknik tabip sonucunda bu üç operasyonun aynı gün ve aynı saatte başlaması manidar. (Akşam)