Egeli balıkçılar av sezonu hazırlıklarını tamamladı
Geçen av sezonunun 15 Nisan'da tamamlanmasıyla Güzelbahçe Balıkçı Limanı'nda demirleyen tekneler ve balıkçılarda, yeni sezon hareketliliği yaşanıyor.
Yaklaşık 4 ay önce başlayan hazırlıklar kapsamında tekneler boyandı, motorlar bakımdan geçirildi, yırtık ağlar onarıldı.
İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, gazetecilere, geçen yıl olumsuz hava şartları nedeniyle sezonu erken kapattıklarını, bunun da balıkçılara hazırlanmak için daha uzun süre tanıdığını söyledi.
Türkiye'de ruhsatlı 18 bin balıkçı teknesi bulunduğunu, bunun endüstriyel gemi sınıfındaki 500'ünden 150'sinin de İzmir'de olduğunu hatırlatan Çakan, "Her birinde 35-40 kişi çalışıyor. Türkiye'de alan, satan, tutan, nakliyesini yapan olarak bu işten ekmek yiyen 2 milyona yakın insan var." dedi.
Karadeniz'den sevindirici palamut haberleri geldiğini ifade eden Çakan, bunda da geçen yıl sürdürülebilir balıkçılık için alınan tedbirlerin etkili olduğunu vurguladı.
Ege'de yaklaşık 7,5 ay avcılık yapılabildiğine dikkati çeken Çakan, "Balıkçılık, Karadeniz ve Marmara'da daha kısa sürüyor. Göç balıkları bir süre sonra gidiyor. Ege zengin bir deniz, her tür balığı bulma şansın var. Ege'de bu sene işaretler çok iyi gözüküyor. Bol miktarda hamsi, sardalya olacağını tahmin ediyoruz. Halkımıza bol miktarda ucuz ve kaliteli balık yedireceğiz." diye konuştu.
'Ucuz balık yedirmek istiyoruz'
Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy da 2022-2023 sezonunun tüm hazırlıklarını yaptıklarını kaydetti.
Balıkçıların her sezonda çok balık tutup halka bol balık yedirmeyi umut ettiğini belirten Aksoy, şöyle konuştu:
"İnşallah böyle olur. Halkın bol yiyeceği balık Karadeniz hamsisi ve Ege sardalyası. Ucuz balık yedirmek istiyoruz. Ama bu sene maliyetler, masraflar arttı. Tüm dünya piyasasını biliyoruz. Giderlerimiz çok olacak ama inşallah daha çok balık tutup halka ucuz balık yedirmek istiyoruz. Ege'nin potansiyeli en bol limanı Güzelbahçe Balıkçı Limanı'dır. 40 büyük balıkçı teknesi üyemiz var, 50 küçük balıkçı teknesi üyemiz var."
"Dağ Aş" adlı balıkçı teknesinin ikinci kaptanı 51 yaşındaki Kenan Aydın da 38 yıldır balıkçılık yaptığını söyledi.
Açılmadan önce ağları kontrol ettiklerini ifade eden Aydın, "Sabah erken saatlerde başlayan çalışmalarımız akşama kadar devam ediyor. Ağın avcılık için uygun olması lazım. Sezonda daha çok hamsi ve sardalya avlıyoruz." diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.