Dolar (USD)
35.46
Euro (EUR)
36.48
Gram Altın
3071.59
BIST 100
9739.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Edirne ciğeri damak çatlatıyor

Tarihi Ciğerci Bahri Bey'in Genel Müdürü Bahri Dinar, Edirne ve Edirne ciğerine dair ulusal ve uluslararası basında çıkan haberlerin çoğunu lokantasının bir köşesinde sergileyerek sürece dair çalışmaları hafızalarda taze tutmaya çalışıyor.
Edirne ciğeri damak çatlatıyor
09 Eylül 2016 17:10:00
Tarihi Ciğerci Bahri Bey'in Genel Müdürü Bahri Dinar, Edirne ve Edirne ciğerine dair ulusal ve uluslararası basında çıkan haberlerin çoğunu lokantasının bir köşesinde sergileyerek sürece dair çalışmaları hafızalarda taze tutmaya çalışıyor.

Serhat şehri Edirne bir taraftan ünlü mimarımız Mimar Sinan'ın yaptığı Selimiye Camii ile ziyaretçilerin ilgisini çekerken, diğer taraftan da Edirne ciğeri ile ününe ün katmaya devam ediyor. Edirne'ye yolunu düşürenlerin uğrak yerlerinden olan Selimiye Camii'nin yanındaki " Tarihi Ciğerci Bahri Bey" yurtiçinden ve dışından gelen müşterilerin yoğun ilgisini çekiyor.

Tava Ciğeri Edirne'ye tescilli

Tarihi Ciğerci Bahri Bey'de ciğer yeme zevkini yaşamak için her gün Edirne'nin komşusu olan Yunanistan ve Bulgaristan'dan çok sayıda insan geliyor. Ünü sınırları aşan ciğerin "Edirne Ciğeri " olarak marka haline gelmesi ve 2010 yılında Edirne'ye tescillenmesinde Tarihi Ciğerci Bahri Bey'in Genel Müdürü Bahri Dinar'ın büyük çabası olmuş. Bu süreçte Dinar, Almanya'dan Japonya'ya , Amerika'dan Fransa'ya birçok ulusal ve uluslararası televizyon kanallarında 500'e yakın programa konuk olarak Edirne'yi ve Edirne ciğerini anlatmış.

Ustaların ellerinde lezzet buluyor

Ünü ve lezzeti sınırları aşan Edirne ciğerinin lezzeti özel ustaların maharetli ellerinde artıyor. Dinar, Edirne ciğerinde en önemli işçiliğin ciğerin kesimi olduğunu söyledi. "Bıçakçı" ismi verilen özel ustalar, ciğeri bir mermerin üzerinde çok ince yaprak şeklinde kesiyor. Daha sonra serpilen tuzla kanı alınan ciğer iyice yıkandıktan sonra kevgirde bir süre bekletiliyor. 20 dakika dolapta bekletilen ciğer önce unlanıyor daha sonra da 140 derece sıcaklıktaki bir tavanın içine bırakılıyor ve o muhteşem lezzet ortaya çıkıyor. Ciğer 1 veya 1 buçuk dakika sonra özel maşalarla dışarı alınarak servis ediliyor.

Biberler Karaağaç'tan geliyor

Edirne ciğerinin bir özelliği de yağda kızartılmış biberle servis edilmesi. Karaağaç ilçesindeki köylülere her yıl ihtiyacı kadar biber ektirdiklerini ifade eden Dinar, "Biberlerin hazırlık sürecinin çok meşakkatli olduğunu dile getiren Dinar, Edirne'de bulunan 30'a yakın ciğercinin yılda 60 ton biber kuruttuğunu belirtti. Kurutulan biberler her gün ihtiyaç ölçüsünde kızgın yağda 1 dakika kızartıldıktan sonra ciğerle birlikte müşteriye sunuluyor. Edirnelilerin "En tatlı acı" olarak nitelendirdiği kuru biberler müşteriler tarafından çok beğeniliyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin