Edebiyat dünyasından İsrail'e boykot kararı
Bu çağrıyı imzalayan yazarlar, Filistin haklarını ihlal eden politikaları veya uygulamaları sürdüren, ayrımcı politikalar izleyen ya da İsrail'in işgal ve ayrımcı politikalarını aklayan İsrailli yayıncı, festival, ajans ve yayınlarla çalışmayacaklarını belirtti.
İmzacılar ayrıca, Filistin halkının uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınmış "devredilemez haklarını" tanımayan kurumlarla iş birliği yapmayacaklarını vurguladı.
Bu boykot kampanyası, her yıl Filistin'deki çeşitli şehirlerde ücretsiz halka açık etkinlikler düzenleyen Filistin Edebiyat Festivali (PalFest) tarafından organize edildi.
'21. yüzyılın en derin krizlerinden biriyle karşı karşıyayız'
Yazarlar ve yayıncılardan oluşan bir grup tarafından yayımlanan açıklamada, “21. yüzyılın en derin ahlaki, siyasi ve kültürel krizlerinden biriyle karşı karşıyayız” ifadesine yer verildi.
Açıklamada, İsrail’in geçen ekim ayından bu yana Gazze’de en az 43 bin 362 Filistinliyi öldürdüğü, bunun 75 yıldır süregelen bir yerinden etme, etnik temizlik politikasının devamı olduğu belirtildi.
Açıklamada ayrıca kültürün bu adaletsizlikleri normalleştirmede kritik bir rol oynadığı ve İsrail’deki kültür kurumlarının, devletten aldıkları destekle Filistinlilerin maruz kaldığı baskı ve zulmü gizleme ve meşrulaştırma çabalarının bir parçası olduğu ifade edildi.
Boykot çağrısına karşı, İsrail’i destekleyen İngiltere merkezli avukatlar birliği UK Lawyers for Israel (UKLFI), Yazarlar Derneği, Yayıncılar Birliği ve Bağımsız Yayıncılar Birliği’ne bir mektup göndererek bu boykotun İsraillilere karşı açıkça ayrımcı olduğunu savundu ve yazarların başka ülkelere benzer şartlar dayatmadığını öne sürdü.
Bu hareketin destekçilerinden biri de, İsrail ve fosil yakıt şirketleriyle bağlantılı yatırımlara karşı kampanya yürüten Fosilsiz Kitaplar adlı grup.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.