Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.59
Gram Altın
2961.23
BIST 100
9916.22
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ECOWAS:'Nijer'e askeri müdahale için BM'nin iznine gerek yok

ECOWAS Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer'deki asker konuşlandırmasıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler'in (BM) onayına ihtiyaç duymadıklarını belirtti.
ECOWAS:'Nijer'e askeri müdahale için BM'nin iznine gerek yok
18 Ağustos 2023 08:39:18
ECOWAS Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer'deki asker konuşlandırmasıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler'in (BM) onayına ihtiyaç duymadıklarını belirtti.

ECOWAS Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer'deki asker konuşlandırmasıyla ilgili olarak Gana'nın başkenti Akra'da düzenlenen toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Musah, Batı Afrika'da yaşanan terörizm benzeri asimetrik çatışmaların BM Anlaşması'nın 7. Bölümü çerçevesinde dahi terörle mücadeleyi kapsamadığını belirterek, ECOWAS ülkelerinin buna benzer durumlarla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

BM'nin onayına ihtiyacımız yok

"ECOWAS olarak Nijer'de asker konuşlandırmak için BM'nin onayına ihtiyacımız yok." şeklinde konuşan Musah, daha önce Liberia ve Sierra Leone gibi bölgelerde gerçekleştirdikleri asker konuşlandırmalarında BM ve Afrika Birliği'ne sadece bilgi verdiklerini açıkladı.

Musah, ECOWAS'ın Nijer'e kendi kaynaklarıyla müdahale edeceğini ve yardım etmek isteyen herkesin adil bir şekilde katkıda bulunabileceğini belirtti.

Bölgede meydana gelen ardışık darbelere silahlı kuvvet kullanarak cevap vermediklerini vurgulayan Musah, bu tür bir domino etkisini engellemenin önemine değindi.

ECOWAS'ın Nijer'de asker konuşlandırma kararı, bölgesel bir örgütün bir ülkeye silahlı müdahalede bulunmanın hukuki olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açtı.

BM Antlaşması'nın "Barışın Tehdidi, Bozulması ve Saldırı Durumunda Alınacak Önlemler" başlıklı 7. Bölümü, uluslararası barışın korunması amacıyla alınacak önlemleri ve tavsiyeleri içermektedir.

Bu bölümde yer alan 51. Madde, bir BM ülkesinin silahlı saldırıya uğraması durumunda, saldırıya uğrayan ülkenin meşru müdafaa hakkını tanımaktadır.

Uzmanlar, bu maddenin askeri darbeleri engellemek için kullanılmasının hukuki olarak kabul edilemeyeceğini savunmaktadır.

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından alıkonularak askeri yönetim tarafından ele geçirildiğini duyurmuştu.

ecowas_ed2598535e8fa76432960314e2ca03f0.jpg

ECOWAS

ECOWAS (Economic Community of West African States), Batı Afrika Ekonomik Topluluğu'nun kısaltmasıdır. ECOWAS, 15 Batı Afrika ülkesini bir araya getiren bölgesel bir ekonomik topluluktur. Bu ülkeler, ekonomik işbirliği, politik istikrar, sosyal gelişim ve diğer alanlarda işbirliği yaparak bölgesel kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

ECOWAS'ın temel hedefleri

Ekonomik İşbirliği: ECOWAS üyeleri arasında serbest ticaretin teşvik edilmesi, gümrük tarifelerinin düşürülmesi ve ticaret engellerinin kaldırılması gibi ekonomik işbirliği adımları atmayı amaçlar.

Politik İstikrar: Bölgedeki demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının korunması gibi politik değerleri teşvik eder.

Sosyal Kalkınma: Eğitim, sağlık, tarım gibi alanlarda bölgesel işbirliği yaparak insanların yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefler.

Barış ve Güvenlik: Bölgesel barışı ve güvenliği sağlamak için işbirliği yapar, çatışmaların önlenmesine ve çözülmesine yardımcı olmayı amaçlar.

ECOWAS, 1975 yılında kurulmuş olup Batı Afrika ülkelerinin birlikte çalışmasını ve bölgesel kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan önemli bir bölgesel kuruluştur. Bu tür bölgesel topluluklar, üye ülkeler arasındaki işbirliğini artırarak ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı desteklemeyi amaçlar.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin