ECOWAS'ın Nijer'e verdiği süre bugün doluyor
Batı Afrika Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 30 Temmuz tarihinde Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve göreve dönmesi talebiyle askeri cunta yönetimine verdiği 7 günlük süre sona eriyor. Ancak bu süre dolmadan bile ECOWAS üyeleri arasında ve komşu ülkelerde farklı görüşler ve anlaşmazlıklar yaşanıyor.
ECOWAS, olası bir müdahale planını şekillendirmiş olsa da Burkina Faso ve Mali gibi askeri yönetimlerin bulunduğu ülkeler, Nijer'e askeri müdahale gerçekleşirse bir başka ECOWAS üyesine saldırı düzenleyeceklerini ifade etti. Gine ise yine askeri cunta yönetimine sahip olmasına rağmen askeri müdahaleye karşı çıkmakta.
Senegal, Fildişi Sahili, Nijerya ve Benin gibi ECOWAS üyeleri ise blokun aldığı kararlara tam destek veriyor.
ECOWAS üyesi olmayan ülkeler olan Cezayir, Moritanya, Çad ve Libya ise askeri müdahale planına karşı çıkan ülkeler arasında yer alıyor.
Fransa'dan destek
Nijer'de 350 askeri bulunan İtalya da Nijer'e askeri müdahaleyi desteklemediklerini, sorunun diplomasi kanalıyla çözülmesi gerektiğini belirtiyor.
Nijer'de yaklaşık 1500 askeri ve bir hava üssü bulunan Fransa ise ECOWAS'ın kararlarını sonuna kadar desteklediklerini vurguluyor.
Rusya da ABD ve Fransa'nın ECOWAS'a askeri destek verme ihtimaline işaret ederek, bölge dışı aktörlerin müdahalesinin mevcut durumu daha iyiye çevirmeyeceği uyarısında bulunuyor.
Bölge ülkeleri ve Batılı aktörler, olası bir müdahale planını tartışırken Nijer'deki cuntanın Wagner'den yardım istediği öne sürülüyor.
Sosyal medyada yalan haberler dolaşıyor
Sosyal medyada da cunta ve Rusya yanlısı birçok yalan haberin dolaşımda olduğu görülüyor.
Dün Ruslara ait Telegram kanalında, Rusya ordusuna ait kargo uçağının Niamey'e inişinin yer aldığı iddiasıyla servis edilen görüntü, sosyal medya mecralarında çokça kez paylaşıldı.
Eski adı Twitter olan X sosyal medya platformunda yüz binlerce kez görüntülenen videonun aslında 2006'da Sudan'da çekildiği ortaya çıktı.
Mali'deki Rusya yanlısı hesaplardan çok sayıda askeri araç ile uçaksavarın bulunduğu fotoğraflar da "Rus ordusu, Mali'nin Nijer ve Burkina Faso sınırına konuşlandı." notuyla servis edildi.
Fotoğrafların internetteki açık kaynaklardan alındığı tespit edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.