E-Devlet işlemleri - E-Devlet girişi nasıl yapılır?
Kamu kurumlarına ait işlemlerin, online olarak yapılabilmesine imkan sağlayan ve her geçen gün hizmet ağını genişleten e-Devlet sistemi vatandaşlar tarafından en çok kullanılan online hizmetlerden biri haline geldi. Vatandaşlara e-Devlet sistemine girebilmeleri için farklı seçenekler sunulmaktadır. E-Devlet girişi nasıl yapılır?
E DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLA
E-DEVLET GİRİŞİ YAPMAK İÇİN
E-Devlet kapısı üzerinden sunulan bazı hizmetler şifre ve kimlik doğrulaması olmadan gerçekleştirilebilir. Ancak bu işlemlerin sayısı oldukça azdır. Kişisel bilgilere erişim veya kimlik doğrulama şartı olan hizmetler içinse şifre, e-imza, mobil imza, internet bankacılığı giriş seçenekleri kullanılabilir. Tek bir yöntem aracılığıyla pek çok hizmete erişmek mümkündür. Sisteme giriş yapmak için www.turkiye.gov.tr adresi kullanılır. Şifre; üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan geçerli bir kimlik kartı verilmek suretiyle PTT şubelerinden alınır. Nüfus cüzdanı, ehliyet, evlilik cüzdanı, pasaport şifre alırken kabul edilen kimlik gösteren belgeler arasındadır. Bir başkası adına şifre almak için 'e-Devlet kapısı şifresi almaya yetkilidir' ibaresi olan vekalet getirilmesi şartı vardır.
E-DEVLET İLE YAPILABİLECEK İŞLEMLER
E-Devlet kapısı üzerinden yapılan işlemler entegre elektronik hizmetler, ödeme işlemleri, kamu kurumları ile ilgili güncel bilgi ve duyuru paylaşımı, bu kurumlardan vatandaşlara mesaj aktarımı şeklinde özetlenebilir. Sisteme entegrasyonu tamamlanmış kamu kurumları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Yüksek Seçim Kurumu Başkanlığı gibi önemli devlet ekipmanları vardır.
? Bu sistem üzerinden vatandaşlar adlarına kayıtlı olan cep telefonu numaralarını sorgulayabilirler.
? Haklarında açılmış icra dosyalarını ya da diğer davaları görüntüleyebilirler.
? SGK tescil ve hizmet dökümü bilgilerine ulaşabilirler, iş göremezlik durumunda ödemelerini görüntüleyebilirler.
? Emekli vatandaşlar emekli aylığı ve aylıklarından yapılan kesintilere dair bilgilere ulaşabilirler.
? Adli sicil kaydı sorgulama, ikametgah belgesi alımı gibi önceleri kurumlara bizzat başvuru yapılmasının zorunlu olduğu işlemler gerçekleştirilebilir.
? HGS bakiye ve cezalı geçiş bilgileri sorgulanabilir.
E-DEVLET İLE ÇOK YÖNLÜ AVANTAJ
E-Devlet kapısı vatandaşların birçok işlemi internet üzerinden yapabilmelerine imkan sağlarken vakit kazandırması açısından da bir avantaja imza attı. Vatandaşlara getirdiği fırsatın yanında, kamu kurum ve kuruluşlarının yükünün de azalması sağlandı. Geçmişte yaşanan uzun kuyruklara böylece çözüm bulunmuş oldu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.