Düzce'nin zemin yapısı sarsıntının etkisini artırıyor
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergin Ulutaş, AA muhabirine, Düzce'nin deprem beklenen bir bölge olduğunu, 1999'da da burada afet meydana geldiğini anımsattı.
Düzce'nin zemininde alüvyon yapı bulunduğunu aktaran Ulutaş, "Alüvyon yapısı kalın bir bölge olduğu için depremde sarsıntının etkisi büyüyor. Ben burada zemin büyütmesi çalışmıştım. Dolayısıyla zemin büyütmesi kayalık zeminlere göre daha fazla oluyor ve etkileri de daha yüksek olabiliyor. Asıl dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de budur." dedi.
Doç. Dr. Ulutaş, 1999 depreminden sonra yönetmeliklerde önemli değişiklikler yapıldığına dikkati çekerek, geçmişe göre yapılaşmanın iyi durumda olduğunu, deprem yönetmeliğinin de geliştiğini vurguladı.
Marmara Depremi'nin ardından çıkarılan 2007 ve 2019'daki deprem yönetmeliklerinin çok daha iyi olduğunu vurgulayan Ulutaş, "Ancak bunların denetimlerinin iyi yapılmasıyla birlikte ileride deprem zararlarından çok daha az etkileneceğimizi bekliyoruz. Yeni yapılan yönetmeliklere akademisyenlerin de katkı vermesiyle çok daha nitelikli hale geldi. Ancak sonuçlarını ileride göreceğiz." ifadelerini kullandı.
'Küçük değil, ama büyük deprem de değil'
Ulutaş, 1999 depreminin dış merkezinin Gölcük olmasına, Sakarya il merkezinin de faya 4 kilometre uzakta bulunmasına rağmen ölümlere ve maddi zarara yol açtığına işaret ederek, bunun nedeninin de zemin büyütmesine yol açan alüvyon kalınlığı olduğunu söyledi.
Sarsıntının etkisinin önemli olduğunu vurgulayan Ulutaş, şunları aktardı:
"Düzce ve Adapazarı gibi kentler, alüvyon kalınlığının yüksek olduğu ve bu nedenle zemin büyütmesine yol açma olasılığının yüksek olduğu yerlerdir. Yani küçük depremde dahi bir başka yere göre daha büyük etkilenme olasılıkları yüksek olan yerlerdir. Yöreye özel çalışılması gereken yerlerdir. Buralar zemin yapısından dolayı yöreye özgü deprem çalışması gerektiği alanlardır. Dolayısıyla 5.9 gibi bir depremde bile çok etkilenebiliyorlar. Kayalık zemine gelirseniz, oralardakiler hissetmediklerini de söylüyor. Küçük deprem değil bu ama büyük deprem de değil. Orta büyüklükte söylenebilecek deprem zaten 6'ya kadardır; 5.9-6 orta sayabileceğimiz büyüklüktür bu. Buna büyük deprem diyemeyiz."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.