Dolar (USD)
35.49
Euro (EUR)
36.35
Gram Altın
3043.50
BIST 100
9737.86
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Düşük karbonlu hidrojen üretimi 38 milyon tona ulaşacak

2030 yılında küresel düşük emisyonlu hidrojen üretiminin 38 milyon tonu aşacağı açıklandı.
Düşük karbonlu hidrojen üretimi 38 milyon tona ulaşacak
22 Eylül 2023 14:44:49
2030 yılında küresel düşük emisyonlu hidrojen üretiminin 38 milyon tonu aşacağı açıklandı.

Uluslararası Enerji Ajansının Küresel Hidrojen Görünümü 2023 raporuna göre, dünya genelinde düşük emisyonlu hidrojen üretimine ilişkin projeler hızla artıyor.

Küresel hidrojen kullanımı yüzde 3 arttı

Dünya genelinde 42 hükümet hidrojen stratejisi belirlerken, küresel hidrojen kullanımı da önceki yıla göre yüzde 3 artarak 95 milyon tona ulaştı.

Rapora göre, küresel düşük emisyonlu hidrojen üretimi de 2030'da 38 milyon tonu bulacak. Bu üretimin 27 tonluk kısmı elektroliz yöntemiyle, kalan kısmı ise fosil yakıtların karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojilerine dayalı olarak elde edilecek.

Küresel kapasitenin yüzde 30’u Çin’de

Geçen yıl ilave ettiği 200 megavatlık elektroliz üretim kapasitesiyle bu alanda dünyada ilk sıraya yerleşen Çin, küresel kapasitenin yüzde 30'unu elinde bulunduruyor. Ayrıca 150 megavat kapasiteyle dünyanın en büyük elektroliz projesi de bu ülkede bulunuyor.

Çin'de bu yılın sonuna kadar toplam 1,2 gigavat seviyesinde elektroliz kapasitesi oluşturulması hedefleniyor.

Kuzey Amerika ve Avrupa'da da düşük karbonlu hidrojen üretilmesine yönelik projeler devam ediyor. Özellikle inisiyatiflerden oluşan düşük karbonlu hidrojen üretim projeleri destekleniyor.

Hidrojen tedarik zincirine finansmanda gelecek dönemde sıkıntı olabilir

Rapora göre, hidrojen tedarik zincirine ilişkin finansmanda gelecek dönemde sıkıntılar olabilir. Küresel enflasyon, özellikle ekipmanların fiyatının yükselmesine ve proje maliyetlerinin artmasına sebep oluyor. Bu durumun, hükümetlerin hidrojeni sisteme dahil etme ya da destekleme aşamalarında bir risk unsuru olarak ortaya çıkabileceği değerlendiriliyor.

kurak_0f76ba2220a44b9df3da7ee085cbd01f.jpg

İklim değişikliğini hafifletme

İklim değişikliğinin hafifletilmesi, uzun vadeli küresel ısınmanın ve ilgili etkilerinin büyüklüğünü veya oranını sınırlayan eylemlerden oluşur. İklim değişikliğinin hafifletilmesi genel olarak insan (antropojenik) sera gazı emisyonlarındaki azalmayı içerir. Karbon yutaklarının kapasitesini artırarak da hafifletme sağlanabilir. (örneğin, ağaçlandırma ile) Etki hafifletme politikaları, insan kaynaklı küresel ısınmayla ilişkili riskleri önemli ölçüde azaltabilir.

IPCC'nin 2014 değerlendirme raporuna göre, "İklim Değişikliğini Hafifletme bir kamu yararıdır; İklim değişikliği müştereklerin trajedisi durumudur. Etkili bir iklim değişikliği hafifletme, eğer her bir ajan (birey, kurum veya ülke) kendi bencil çıkarına göre bağımsız hareket ederse elde edilemez (bakınız Uluslararası işbirliği ve Emisyon ticareti) ve bu, kolektif eyleme olan ihtiyacı ortaya koyar. Bazı adaptasyon eylemleri ise, en azından kısa vadede, eylemlerin faydaları onları üstlenen bireylere, bölgelere veya ülkelere daha fazla tahakkuk edebileceklerinden, özel bir fayda özelliklerine sahiptir."

Etki azaltma örnekleri arasında enerji verimliliğini artırarak enerji talebini azaltma, düşük karbonlu enerji kaynaklarına geçerek fosil yakıtları geride bırakma ve karbondioksiti Dünya atmosferinden giderme sayılabilir. İklim değişikliğinin azaltılmasına bir diğer yaklaşım ise iklim mühendisliğidir. İklim değişikliğini azaltma önlemleri, ülkelerin ulusal çevre politika belgelerine yazılabilir

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin