Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Duş başlığından hastalık akıyor! duş başlığı hastalığı nedir?

Duş başlığı hastalığı hastalığı son günlerde en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Duş başlığı hastalığı nedir, Duş başlığı hastalığı belirtileri gibi merak edilen soruların cevabı haberimizde.
Duş başlığından hastalık akıyor! duş başlığı hastalığı nedir?
26 Ekim 2023 12:57:59
Duş başlığı hastalığı hastalığı son günlerde en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Duş başlığı hastalığı nedir, Duş başlığı hastalığı belirtileri gibi merak edilen soruların cevabı haberimizde.

Duş başlığı hastalığı son günlerde, sosyal medyada viral olan bir fenomenin duş başlığını temizlerken paylaştığı görüntüler ile insanların gündemine girdi. Paylaşılan görüntüler sonrasında birçok kişinin duşa girmeye dair endişelere yol açtı. Bu görüntülerdeki kir ve mikrop birçok insanı tedirgin ederken duş alırken karşı karşıya kaldığımız tehlikeyi gözler önüne serdi.

Duş başlığı hastalığı

Duş başlığı hastalığı olarak bilinen bu durum, sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Duş başlıkları, sıcak ve nemli ortamları çok sevdikleri için bakteri ve mikroplar için ideal bir yaşam alanı oluştururlar. Bu mikroplar zamanla başlığın içinde çoğalmaya başlar.

Her gün duş aldığınızda, bu mikroplar su damlacıklarıyla birlikte vücudunuza taşınır. Dahası, bu su damlacıkları solunum yoluyla akciğerlere kadar ulaşabilir, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, duş başlığınızın temizliğine özen göstermek, sağlığınız için önemlidir.

Duş başlığı hastalığı nedir?

Duş başlığı hastalığı diğer adıyla Lejyoner hastalığı, bir bakteri olan Legionella pneumophila'nın neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bu bakteri, özellikle sıcak su sistemlerinde ve klimalarda üremesiyle tanınır. Legionella bakterisi solunum yoluyla insanlara bulaşabilir.

Lejyoner hastalığı riski, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve yaşlılarda daha yüksektir. Lejyoner hastalığı teşhisi, özel laboratuvar testleri kullanılarak yapılır.

Duş başlığı hastalığı belirtileri

duş başlığı hastalığı belirtileri insanlar tarafından en çok merak edilen konuların başında geliyor. Duş başlığı hastalığı yani Lejyoner hastalığı, genellikle Lejyonella bakterisine maruz kalınmasından sonra 2 ila 10 gün içinde belirtiler gösterir. Diğer zatürre türleri ile benzer belirtilere sahip olan bu hastalık, sıklıkla aşağıdaki belirtilerle başlar:

  • Baş ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Titreme

Ateş: Vücut ısısının 40 santigrat derece veya daha yükseğe çıkması

Bazı hastalar, başlangıçta sadece hafif kas ağrıları ve hafif baş ağrıları yaşarlar. Ancak diğer belirtiler genellikle 1-2 gün içinde ortaya çıkar. Belirtiler daha ciddi hale geldiğinde, ateş yükselir, kas ağrıları daha da şiddetlenir ve titreme gelişebilir.

Belirtilerin ilk ortaya çıkmasından sonraki ikinci veya üçüncü günde aşağıdaki belirtiler eklenir:

  • Balgamlı veya bazen kanlı öksürük
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi ile ilişkili belirtiler
  • Zihinsel karışıklık, bilinç bulanıklığı, ajitasyon gibi nörolojik değişiklikler

Lejyoner hastalığı, başta akciğerleri etkiler, ancak başka dokular ve organlarda da belirti ve bulgular ortaya çıkabilir. Nadiren yara enfeksiyonları gelişebilir ve kalp gibi vücudun diğer organları da etkilenebilir.

Hafif bir lejyoner hastalığı şekli olan Pontiak ateşi, genellikle ateş, titreme, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi daha hafif belirtilerle seyreder. Pontiak ateşi, akciğerlere zarar vermez ve belirtileri genellikle 2 ila 5 gün içinde kaybolur.

Lejyonella bakterisine maruz kalan kişiler, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın ciddiyetini azaltabilir, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve ciddi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir.

Duş başlığı hastalığı tedavisi

Duş başlığı hastalığı tedavisi için tanı konulan hastalar genellikle hastanede takip ve tedavi edilir. Hastanede uygulanan tedavi aşağıdaki yöntemleri içerebilir:

  • Damar içi antibiyotik tedavisi
  • Oksijen desteği

Hasta iyileşmeye başladığında, evde ağız yoluyla antibiyotik tedavisine devam edebilir. Toplamda 1 ila 3 hafta süreyle antibiyotik tedavisi gerekebilir. Çoğu insan tedaviyle tam olarak iyileşir, ancak belirtilerin tamamen kaybolması birkaç hafta sürebilir. Hangi antibiyotik türünün kullanılacağı hastanın durumuna bağlıdır ve doktor tarafından belirlenir. Bu tür antibiyotikler arasında florokinolonlar, makrolidler ve tetrasiklinler bulunmaktadır.

Hasta, durumunun kötüleşmesini önlemek için aşağıdaki adımların alınması doktorlar tarafından öneriliyor:

  • Sigara içmemeli ve sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdır.
  • Alkol kullanmamalıdır.
  • İş veya okula gitmek yerine, mümkün olduğunca dinlenmelidir.
  • Bol miktarda sıvı tüketmelidir.
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin

Yorumlar (1)

İLHAMMİ YILMAZ
DUŞ BAŞLIĞI İÇİN BİR ÇÖZÜM YOK MU? TEMİZLENEBİLİR Mİ ? TEMİZLENEBİLİYORSA NASIL VE NE İLE ? YOKSA HER DUŞTA DUŞ BAŞLIĞINI MI DEĞİŞTİRELEİM.
1 yıl önce Yanıtla