Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Durmak yok yola devam

Ergenekon davası kararları değerlendiren uzmanlar önemli tespitlerde bulundu. Uzmanlar, bu kararlarla birlikte antidemokratik yollarla devlete zarar vermeye çalışanların bir kez daha düşünmek zorunda olduğunun altını çizdi.
Durmak yok yola devam
07 Ağustos 2013 00:00:00
Ergenekon davası kararları değerlendiren uzmanlar önemli tespitlerde bulundu. Uzmanlar, bu kararlarla birlikte antidemokratik yollarla devlete zarar vermeye çalışanların bir kez daha düşünmek zorunda olduğunun altını çizdi.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşmada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 'Ergenekon Davası'na ilişkin kararını açıklanmasının yankıları sürüyor. Mahkeme, Ergenekon Silahlı Terör Örgütü suçlamasıyla ceza vererek örgütün var olduğu kararına vardı. Kararı değerlendiren hukukçular, ilk defa 'Ergenekon' hakkında 'silahlı Terör Örgütü' denilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Hukukçular, bu kararlarla birlikte antidemokratik yollarla devlete zarar vermeye çalışanların bir kez daha düşünmek zorunda olduğunun altını çizdi.

Antidemokratik yapıların tasfiyesi

Son dönemlerde atılan demokratik adımlarla beraber geçmişte kalan antidemokratik yapılar üzerine ciddi şekilde gidildiğini ifade eden Aksiyoner Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Emrullah Beytar, "Bir yandan demokratik adımlar atılırken, diğer yanda da suç örgütleri ile mücadele tüm hızıyla sürdürüldü. Türkiye'nin kendi içerisindeki antidemokratik yanlışları temizleme süreci olarak devem etti, devam edecek" dedi.

Dokunulmazlar artık çekinmeli

Dokunulmaz denilen kişilerin hukuk karşında hesap vermesini ciddi bir gelişme olarak değerlendiren Beytar, "Türkiye'de yıllarca üstünlerin hukuku uygulandı. Hukuk merci sadece garibanlara uygulanan, muhalifleri bastırılmak için uygulanan bir araçtı. Bugün geldiğimiz noktada rüzgarın farklı taraftan esmeye başladığını görüyoruz" diye konuştu.

Yeni dalgalar gelebilir

Ergenekon terör örgütünün kökünün çok geçmişlere dayandığına dikkat çeken Beytar, 60 u2013 70 kişilik bir örgütün bu kadar uzun süre yaşamayacağını söyledi. Örgütün sivil ayaklarının tamamen deşifre edilmediğini hatırlatan Beytar, "Bu dava ile önemli bir kapı açıldı. Bundan sonraki süreç çok daha önemli olacak. Örgütün bütün ayakları ortaya çıkarılmalı" şeklinde konuştu.

Kişisel arzularla karar verilmedi

Türkiye Cumhuriyeti'nin üçüncü nesil ülke olduğunu düşünenlerin büyük yanılgıya düştüğünü belirten Emekli Albay Avukat Durmuş Türemen, devletin kurumları düzenli bir işleyiş içerisinde antidemokratik uygulamaların üzerine gittiğini vurguladı. Türemen, "Süreç asla siyasi değil, hukuki bir zeminde işletildi. Bütün süreç adli kontrol altında ve yasalara uygun şekilde ilerledi" diye konuştu.

Bir kez daha düşünecekler

Milletin gücü, kendisini seçilmiş/özel atfedenlerin üstüne çıktığını vurgulayan Türemen, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Türkiye artık normal kuralları olan, herkesin hakkının hukukunun savunulacağı, korunacağı bir ülke olma yolunda ilerliyor. Henüz alınacak çok yol var. Bu davalar ülkenin hukuksal gücüne güç katacak. Bundan sonra ben kimseyi takmam diyerek hoyratça davranan insanlar, yaptıklarını bir kez daha düşünmek zorunda kalacak."

Demokratikleşmenin önü açıldı

Türkiye'yi kendi ekseninden kaydırmak için uğraşarak darbe yapmak isteyenlere dava kararının iyi bir ders olduğunu belirten MİT eski Müsteşarı Mahir Kaynak ise, "Her darbe ülkenin yönünü değiştiriyordu. Askerler artık bunu kolay kolay yapamayacak. Aslında bu askerler de hep başka ülkelerin oyunlarına geliyorlardı. Gerçekler de bir bakıma görünmüş oldu. Artık Türkiye için normalleşme başlıyor ve demokratikleşmeye ulaşılacak" dedi.