Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2324.41
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dünyaya açılan umut kapısı: Somali Maarif Okulları

Somali'de yoksulluk ve eğitim altyapısının yetersizliği nedeniyle okumayan çocuklar, Türkiye Maarif Vakfının (TMV) burs programıyla hayata sarılıyor.
Dünyaya açılan umut kapısı: Somali Maarif Okulları
22 May 2022 12:42:28
Somali'de yoksulluk ve eğitim altyapısının yetersizliği nedeniyle okumayan çocuklar, Türkiye Maarif Vakfının (TMV) burs programıyla hayata sarılıyor.

Eğitimin neredeyse tamamen özel kurumlar aracılığıyla verildiği başkent Mogadişu'da siyasiler, iş adamları ve bürokratlar dışında pek çok ailenin çocuklarının eğitim almasına gücü yetmiyor.

Kuraklık ve çatışmadan kaçanların kamplarıyla çevrilen kentte, teneke evlerde ya da derme çatma kamplarda doğanların geleceğe dair ümitleri ise neredeyse yok denecek durumda.

Ülkenin en başarılı okulu olarak gösterilen ve Mogadişu'nun yanında Hargeisa şehrinde de eğitim olanağı sunan Somali Maarif Okulları, 3 kampüste 1200 öğrenciye eğitim veriyor.

12 kardeşiyle teneke evde kalıyor

Mogadişu'daki teneke evlerden birinde 12 kardeşiyle hayat mücadelesi veren 9 yaşındaki Yakup Abdinur Abşir, zekası ve çalışkanlığıyla TMV'den burs alıp geleceğe hazırlanan öğrencilerden biri. Burs almaya 1. sınıfta başlayan ve şu anda 3'üncü sınıfa geçmeye hak kazanan Yakup'un hayali öğretmen olup kendisine gösterilen ilgi ve şefkati bir sonraki nesle taşımak.

Okula kabulü sonrası yaşadığı mutluluğu AA muhabirine anlatan Yakup, ilk dönem utandığı için kitaplarını istemeyi unutmasına rağmen tüm dersleri ezberleyerek 100 üzerinden 92 not almayı başardığını belirtti.

1_becd95ba992f37b9ee1b5e15bc3a3c4e.jpg

Okula ilk başladığında karşılaştığı farklı ortamdan ötürü büyük bir şaşkınlık ve mutluluk hissettiğini söyleyen Yakup, öğretmenlerini çok sevdiğini söyledi.

Akranları gibi kaldığı kampta "luh" tahtaları üzerinde hafızlık eğitimi de alan Yakup, okulunun en başarılı ve çalışkan öğrencilerinden biri.

Türkiye için sembolik öneme sahip

3 yıldır eğitim kurumunu yöneten Türkiye Maarif Vakfı Somali Temsilcisi İhsan Cerrah, bu okulların Fetullahçı Terör Örgütünden (FETÖ) ilk devralınan okullar olması nedeniyle sembolik bir önemin bulunduğunu belirtti.

2_79f3afb4b02bfa8bf11f0b4664fe0b77.jpg

Anaokulu seviyesinden liseye kadar eğitim verdiklerini aktaran Cerrah, Mogadişu ve Hargeisa dışında 2 bölgede daha eğitim faaliyetlerine başlamak için fizibilite çalışması yaptıklarını söyledi.

Maarif Okullarının en başarılı eğitim kurumu olarak gösterildiğini kaydeden Cerrah, ülke müfredatının 2 yıl önce oluşturulduğunu, eğitim alanının ülkede tamamen özel kurumlarca doldurulduğunu kaydetti.

3_593647601277ea8dec156f74ac22759d.jpg

Öğrencilerinin başarılarını test etmek için ellerindeki en iyi kriterlerden birinin yurt dışı kabulü olduğunu dile getiren Cerrah, Maarif öğrencilerinin yüzde 98'inin Türkiye'deki üniversitelerden kabul aldığını belirtti.

Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Arapça dersleri de gören öğrenciler, yerel dillerinin yanına kattıkları yabancı dille dünyaya buradan açılıyor.

4_dd76b2419546e3dd928829b6097a6f70.jpg

'İlişkiler dil faktörü üzerine bina olacak'

İki ülke ilişkilerinin gelişmesi için dilin en önemli unsurlardan biri olduğunu hatırlatan Cerrah, "Zannediyorum ki Türkçeye en fazla talep gösterilen ülke Somali'dir desek yanlış bir yargı olmaz. Siyaset, ticaret ve diplomasi alanında ciddi Türkçe talebi var. Bizim buna katkıda bulunmamız bir gereklilik. İki ülkenin ilişkilerinin ileriye gitmesi dil faktörünün üzerine bina olacak." diye konuştu.

Türkçenin okullarda seçmeli ders haline gelmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini kaydeden Cerrah, ülkedeki güvenlik sorunundan ötürü yabancı okulların şehir içinde kampüs açmaya dahi çekindiklerini belirtti.

Somali Maarif Okulları, ülkede lise sonunda uygulanmaya başlanan ulusal sınavlarda bu yıl yüzde 100 başarı gösterdi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan