Dolar (USD)
34.05
Euro (EUR)
37.84
Gram Altın
2813.01
BIST 100
9758.14
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dünyanın ilk özel uzay yürüyüşü gerçekleşti

12 Eylül 2024 15:14:46
Dünya'nın sivil mürettebat tarafından gerçekleştirilen ilk uzay yürüyüşü, ABD'li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in Polaris Dawn görevi kapsamında resmi olarak başladı.

ABD’li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX tarafından başlatılan Polaris Dawn görevi, dört sivil mürettebatı alçak Dünya yörüngesine taşıyarak kritik aşamaya ulaştı.

Özel görevin finansörü milyarder Jared Isaacman, askeri pilot Scott Poteet ve SpaceX mühendisleri Anna Menon ile Sarah Gillis, 732 kilometre irtifada tarihin ilk özel uzay yürüyüşüne başladı. SpaceX'in geliştirdiği uzay giysilerini giyen ekip, Türkiye saati ile 13.50'de Dragon kapsülünün kapağını açarak uzaya adım attı. Yaklaşık 2 saat sürecek uzay yürüyüşü sırasında bir dizi bilimsel deney yapacakları belirtiliyor.

36 deney gerçekleştirecek

Polaris Dawn görevinin dört kişilik mürettebatı, 10 Eylül’de SpaceX’e ait Falcon-9 roketi ile Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatılmıştı. Dragon kapsülü, uzay uçuşları ve radyasyonun insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştıracak ve SpaceX tarafından geliştirilen EVA giysilerini kullanarak 36 deney gerçekleştirecek. Ayrıca, Starlink uydularının lazer tabanlı iletişim becerileri de test edilecek.

Uzay yürüyüşleri, 1965’ten bu yana sadece profesyonel astronotlar tarafından yapılmış olup, Polaris Dawn görevi özel sektörün uzay araştırmalarındaki rolünü artırabilir.