Dünyanın enerjisi İstanbul'da
Enerjinin kalbi Türkiye'de attı. İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 22. Dünya Petrol Kongresi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Bulgaristan Başbakanı BoykoBorisov, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Dünya Petrol Konseyi Başkanı Dr. JozsefLaszloToth ile çok sayıda kişi katıldı. Kongrede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Medeniyetlerin buluşma noktası olan Türkiye'nin artık enerji uzmanları tarafından 'enerjinin İpek Yolu' olarak isimlendirildiğini söyledi.
Güçlü ülke olmak enerjiden geçiyor
Güçlü ülke olmanın yolunun enerji kaynaklarına sahip bulunmaktan vebunlar üzerinde söz sahibi olmaktan geçtiğini belirten Erdoğan, "Bununla birlikte küresel çatışmaların merkezinde yer alan enerji kaynakları ve yolları üzerinde hakimiyet kurma çabalarının çoğu zaman iç çatışmalar, darbeler ve işgallerle sonuçlandığını görüyoruz. Var olduğu coğrafyalarda zenginliğin ve refahın kaynağı olması gereken petrol ve doğalgazı ne yazık ki daha çok savaş, kan ve gözyaşı ile birlikte anmak zorunda kaldık. Biz Türkiye olarak en başından beri, bu kaynakların insanlığın huzur ve refahına katkı sağlayacak şekilde kullanılması gerektiğini savunuyoruz" diye konuştu.
Dışa bağımlılık azaltılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'deki büyümenin sürdürülebilir olması için enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli kaynakların en üst düzeyde kullanılması gerekiyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde iki kat artacak olan enerji talebini karşılayabilmemizin yolu 2023 yılına kadar ilave 50 bin megavat kurulu ek gücü sisteme dahil etmemizden geçiyor. Bu talebin karşılanması için 6 ana başlık altında politikalar geliştiriyoruz" şeklinde konuştu.
Nükleer enerjide yatırımlar hızlandı
Nükleer enerji konusunda yatırımların arttığına dikkat çeken Erdoğan, şunları kaydetti: "Akkuyu ve Sinop Nükleer Güç Santrallerinin devreye girmesiyle enerji ihtiyacımızın en az yüzde 10'luk kısmını buradan karşılayacağız. Rusya ile birlikte yürüttüğümüz Akkuyu Projesi'ni milli sermayemizi de katarak çok daha güçlendirdik. Sinop Projesi'nde de inşaata en kısa sürede başlamak istiyoruz."
Büyük bir fırsat kaçırıldı
Kıbrıs sorunun çözülememesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Erdoğan, "Doğu Akdeniz'de maalesef büyük bir fırsat kaçırıldı. Bizim ve Kıbrıs Türk tarafının tüm yapıcı yaklaşımına rağmen Rum tarafının olumsuz tavrı sebebiyle adadaki anlaşmazlıkların bir kez daha çözümsüz kaldı" dedi.
Bölgede kriz istemiyoruz
Katar'la ilgili sorunun çözülmesi için gerekeni yapacaklarını belirten Erdoğan, "Artık bölgede krizler istemiyoruz. Bunları biran önce aşalım istiyoruz. Diyalog en ideal çözüm yoludur, diyoruz. Tüm tarafların meseleye sağduyuyla ve gerçekçi bir yaklaşımla bakarak diyalog kanallarını açık tutmaları gerekiyor" diye konuştu.
Türkiye güçlendikçe biz de güçleniyoruz
Kongrede söz alan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yeniden Türkiye'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Türkiye ve Azerbaycan arasında her alanda ortaklık ve iş birliği bulunduğunu belirten Aliyev, "Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluk, kardeşlik ve birlik bölgeye istikrar getiriyor" dedi. Türkiye'nin büyük bir güç ve dünya çapındaki birçok meselede çözüm sağlayamaya muktedir bir ülke olduğunu belirten Aliyev, bütün bu başarıların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğiyle elde edildiğine dikkati çekti.
Türkiye'nin yanındayız
İki kardeş ülke arasındaki iş birliğinin bütün alanları kapsadığına işaret eden Aliyev, "Türkiye güçlendikçe biz de güçleniyoruz. Türkiye ve Azerbaycan, bütün meselelerde birbirinin yanındadır" diye konuştu. Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan'ın enerji alanındaki ortaklığı ve iş birliğinin birçok önemli stratejik meselesinin gerçekleştirilmesini sağladığını, bu bağlamda birçok projenin hayata geçirildiğini belirtti.
Dostluğumuz istikrar sağlıyor
Kongrenin ana konularının petrol ve doğalgaz olduğunu anımsatan Aliyev, petrolün hem fayda hem de sorunlara yol açabileceğini açıkladı. "Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluk, kardeşlik ve birlik bölgeye istikrar getiriyor" diyen Aliyev, iki ülke arasındaki iş birliğinin aynı zamanda birçok yeni istihdam alanının oluşmasına katkıda bulunduğunu vurguladı.
Horu hatları inşa etmeliyiz
Aliyev, Azerbaycan'ın artık dünyaya petrol ve doğalgaz ihraç eden bir ülke haline geldiğine dikkati çekerek, "Bizim ülkemiz, dünya petrol ve doğalgaz pazarlarına açılabilmek için boru hatları inşa etmek zorundaydı" ifadelerine yer verdi.
Toplumun refahına katkıda bulunmalıyız
Dünya Petrol Kongresi'nde söz alan Başbakan Binali Yıldırım ise enerji güvenliğine dikkat çekti. Başbakan Yıldırım, enerji güvenliğinin ancak birlikte ve tutarlı bir mücadele yöntemiyle sağlanabileceğini söyledi. Enerjide ortak bir amacın olması gerektiğine değinen Yıldırım, "Bu amaç petrol başta olmak üzere bütün enerji kaynaklarının maliyet, çevre boyutu da dahil en iyi ve en verimli şekilde kullanımını sağlayacak dünyadaki bütün bölgelerin ve toplumların refahına katkıda bulunmak olacaktır" dedi.
Bölgesel işbirliğinin önemi
"Bölgesel işbirliğinin ne derece etkili olabildiğini Azerbaycan, Gürcistan ile gerçekleştirdiğimiz Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatlarıyla bölgede ve dünyada gösterdik" diyen Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti: "Rusya Federasyonu ile iş birliği halinde ilerlettiğimiz Türk Akımı Projesi de enerji güvenliğimizi arttırma çabalarımıza ayrıca katkı sağlayacak. Rusya ile Türk Akımına ilişkin imzaladığımız hükümetler arası anlaşmanın bu yılın şubat ayında yürürlüğe girmesiyle beraber proje çalışmaları hız kazanmıştır. Projenin 2019'da tamamlanmasıyla birlikte Türkiye 15.75 milyar metreküp gazı Mavi Akım hattında olduğu gibi Rusya'dan doğrudan alabilecek."
-------------
Doğalgazda hedef 11 milyar metreküp
Türkiye'nin depolamada bölgenin en büyüklerinden olacağına vurgu yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise hedeflerinin 11 milyar metreküp olduğunu açıkladı. Kongrenin İstanbul'dayapılmasından büyük bir kıvanç duyduğunu ifade eden Albayrak, dünyanın petrol ve doğalgaz alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan bu kongreye 2014'ten beri çok iyi bir şekilde hazırlandıklarını söyledi.
Albayrak, petrol ve gaz sektörünün hem ekonomik hem de politik bakımdan çok dinamik bir süreçten geçtiğini dile getirerek, konvansiyonel olmayan petrol ve gazdaki devrim, düşen fiyatlar ve beklenenden daha az yatırım yapılmasının bu süreci etkilediğini aktardı. Albayrak, geçen yıl Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin yaklaşık 50 milyar metreküp ve ham petrol ithalatının da yaklaşık 40 milyon tona ulaştığını ifade etti. Albayrak, Türkiye'de arz güvenliğini sağlamak amacıyla doğalgaz ve LNG altyapısını güçlendirmeye yönelik önemli adımlar atıldığını söyledi.
Taşıma kapasitesi artacak
Albayrak, "Doğalgaz iletim şebekemizin günlük taşıma kapasitesini 190 milyon metreküpten 300 milyon metreküpe, takip eden iki yıl içinde de 400 milyon metreküpe çıkaracağız. Yani iki katından fazla artıracağız. Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi'nin de kapasitesinin yükseltilmesiyle 2023 yılı itibarıyla 11 milyar metreküplük doğalgaz kapasitesine ulaşarak bu anlamda bölgedeki en büyük doğalgaz depolama kapasitesine sahip ülkelerden biri olacağız" ifadelerini kullandı.
---------------
Türk Akımı hayati bir önem taşıyor
Kongre'nin bir diğer konuğu Sırbistan Cumhurbaşkanı AleksandarVucic ise enerji konusuna ilişkin, "Enerji sektörü söz konusu olduğunda ülkelerimizi birbirinden ayıramayız. Çünkü bizler farklı coğrafyalarda yaşasak bile birlikte hareket etmeliyiz" mesajı verdi. Ülke güvenliğinin öneminin altını çizen Vucic, aynı zamanda sürdürülebilir enerji tedariğinin de en önemli dış politika önceliklerinden biri olduğunu söyledi.
Türk Akımı Projesi'nin önemine değinen Vucic, "Türk Akımı, özellikle Batı Balkan ülkeleri için çok önemli bir yatırım olacaktır. Biz bunun, interkonneksiyon ve gaz fiyatları söz konusu olduğunda çok önemli bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. Doğu Akdeniz'deki doğalgaz rezervlerinin de çok önemli olduğunu düşünmekteyiz" şeklinde konuştu.
Enerji çeşitliğine de vurgu yapan Vucic, arz-tedarik zincirinin güvence altına alınması ve çevre dostu enerjilere yönelinmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.