Dolar (USD)
32.66
Euro (EUR)
35.41
Gram Altın
2511.33
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dünyanın en eski mağara resmi keşfedildi

Avustralyalı ve Endonezyalı bilim insanları, Endonezya'nın Güney Sulawesi Adası'nda figüratif mağara sanatının en eski örneğini keşfetti.
Dünyanın en eski mağara resmi keşfedildi
04 Temmuz 2024 07:41:29
Avustralyalı ve Endonezyalı bilim insanları, Endonezya'nın Güney Sulawesi Adası'nda figüratif mağara sanatının en eski örneğini keşfetti.

Avustralyalı ve Endonezyalı bilim insanları, Endonezya'nın Güney Sulawesi Adası'nda figüratif mağara sanatının en eski örneğini keşfetti. En az 51 bin 200 yıllık olan bu resim, bir yaban domuzu ve üç insan benzeri figürü içeriyor. Bu keşif, daha önce bulunan en eski mağara resminden 5 bin yıl daha eski.

2019 yılında keşfedilen ve yaklaşık 44 bin yıllık olduğu tahmin edilen av sahnesi, önceki rekor sahibiydi. Bu yeni keşif, modern insanın düşünme kapasitesini daha da geriye götürüyor.

Griffith Üniversitesi'nden Prof. Maxime Aubert, "Resim karmaşık bir hikaye anlatıyor. Hikaye anlatımına dair sahip olduğumuz en eski kanıt. O dönemde insanların soyut terimlerle düşünme kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

Av sahnesi tasvir edilmiş

Resimde, ağzı yarı açık bir yaban domuzu ve en az üç insan benzeri figür görülüyor. En büyük insan figürü, her iki kolu da uzanmış ve bir asa tutuyor gibi görünüyor. İkinci figür, başı burnunun yanında olacak şekilde domuzun hemen önünde yer alıyor ve bir ucu domuzun boğazına temas eden bir asa tutuyor. Son figür ise ters duruyor ve bir eli domuzun kafasına doğru uzanarak ona dokunuyor gibi resmediliyor.

75.000 ila 100.000 yıl öncesine dayanıyor

Güney Afrika'daki Blombos Mağaraları'nda bulunan taşlara çizilen geometrik desenlerin ilk kanıtı 75.000 ila 100.000 yıl öncesine dayanıyor. Bu yeni keşif, mağara sanatının tarihlenmesi için lazer kullanarak sanat eserinin küçük miktarlarının kesilmesini içeren yeni bir yöntemi mümkün kıldı. Bu yöntem, araştırmacıların sanat eserinin farklı kısımlarını daha ayrıntılı olarak incelemelerini ve daha doğru bir tarihleme elde etmelerini sağladı.

Yeni yöntemin daha yaygın bir şekilde kullanılmasıyla, dünyanın çeşitli yerlerindeki mağara resimlerinin tarihi yeniden belirlenebilir ve betimsel sanatın ortaya çıkışı daha da geriye itilebilir.