Dünyada kaç tane İslam ülkesi var?
Dünyadaki İslam ülkeleri sayısı araştırılmaya devam ediyor. Haberimizde İslam ülkelerini ve diğer dinlere mensup ülkeleri detaylı bir şekilde sizler için derledik...
Dünyaca ünlü araştırma şirketi PEW'in yeni araştırmasının sonuçları yayınlandı. Ülkelerin resmi dinleri ve dinler ile mesafesinin incelendiği araştırma ilginç sonuçlar verdi.
Bilindiği üzere Hristiyanlık dünya üzerinde en çok mensubu olan din. Her ne kadar İslamiyet'in yayılma oranına bakınca gelecekte bu durumun değişeceği ön görülse de, şimdilik en çok mensubu bulunan din Hristiyanlık olarak karşımıza çıkıyor.
İslamiyet ise ülkeler bazında araştırıldığında en çok 'Resmi Din' olma özelliğine sahip. Araştırmada Sünnilik, Şiilik ve diğer mezhepler bir arada tutulmuş. 199 ülke üzerinde yapılan çalışmaların sonucuna göre, 27 ülkenin resmi dini İslamiyet.
Araştırmada 13 ülkenin Hristiyanlığı 'Resmi Din' olarak kabul ettiği görünürken, iki ülke Budizm'i resmi inancı olarak görüyor. Musevilik inancının resmi din olduğu tek ülke ise İsrail.
PEW, araştırması için 199 ülkenin 2015 itibari ile anayasa başta olmak üzere din üzerine konulmuş yasalarını tek tek incelemiş. 199 ülke arasında sadece 43 ülke bir 'Resmi Din' sahibi olmuş. Resmi din sahibi olmasa da, dine ait bir kimlikleri ile öne çıkan ülke sayısı 40 olarak belirlenmiş. 10 ülke ise herhangi bir resmi dini olmadığı gibi, din kavramına ve kurumlarına 'düşman' olarak yasalarını belirlemiş.
Resmi din sahibi olan ve din kavramına dair uygulamaları olan ülkelere örnek olarak ise, Hristiyanlık'ta Liechtenstein, Malta ve Monako gibi ülkeler, İslamiyet'te: Suudi Arabistan, Endonezya ve Moritanya gibi ülkeler, Musevilik'te: İsrail, Budizm'de: Myanmar ve Sri Lanka gibi ülkeler yer alıyor.
Resmi din sahibi olmasa da, araştırmacıların 'Tercih edilen din' olarak adlandırdıkları ve o dinin kimliği öne çıkan ülkelere ise bir çok örnek bulunuyor. Örneğin ülkemiz Türkiye de her ne kadar resmi din bulunmasa da, Müslüman ülkeler arasında sayılan ve ülkenin de İslami değerlere ve ibadethanelere yeterli kaynak aktarıldığı için bu klansmana dahil ediliyor. Yine Rusya da ülkedeki diğer dini grupları bünyesinde kabul etse de, Ortodoks Hristiyanlığı bir kimlik olarak kabul ediyor ve kaynaklarında yer ayırıyor.
Herhangi bir resmi din bulunmayan, üstelik dine karşı düşman yasaları olan ülkelerin başını ise Çin Halk Cumhuriyeti, Küba, Kuzey Kore gibi ülkeler çekiyor. Bu ülkelerin ortak özellikleri ise komünizm ile yönetilmeleri. Komünizm ile alakası olmasa da, bazı ülkeler de din hakkında olumlu görüşlere sahip görülmüyor. Tacikistan, Özbekistan, Vietnam gibi ülkeler din ile arasına olumsuz bir mesafe koymuş ülkeler arasında gösteriliyor. Bu ülkelerde dini gruplar arasında çatışmalar da görülebiliyor.
Newsweek'in haberine göre, ABD, İskandinav ülkeleri ve Avrupa'nın bazı ülkeleri ise din konusunda 'nötr' olarak gösterilen ülkeler oldu. Bu ülkeler din kavramına olumlu yaklaşıyor, resmi din sahibi değil ve herhangi bir din grubunu 'kağıt üstünde' doğrudan desteklemiyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.