Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dünyada ikinci sıradayız! Türk şirketler zirveye ulaştı

Dünyanın en büyük müteahhitleri sıralamasında ikinci sırayı koruyan Türk şirketlerin başarısı dev projeler ile sürdü. Listedeki ilk 10 Türk firmasının gerçekleştirdiği projeler arasında, Rönesans''ın Aşkabat projesi ve Yapı Merkezi tarafından Doğu Afrika''da inşa edilen en hızlı demir yolu hattı projesi de yer alıyor.
Dünyada ikinci sıradayız! Türk şirketler zirveye ulaştı
25 Ağustos 2019 11:14:00
Dünyanın en büyük müteahhitleri sıralamasında ikinci sırayı koruyan Türk şirketlerin başarısı dev projeler ile sürdü. Listedeki ilk 10 Türk firmasının gerçekleştirdiği projeler arasında, Rönesans''ın Aşkabat projesi ve Yapı Merkezi tarafından Doğu Afrika''da inşa edilen en hızlı demir yolu hattı projesi de yer alıyor.

luslararası inşaat sektörü dergisi ENR'nin (Engineering News Record), müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesi ekonomi çevrelerinde ilgi uyandırdı. Küresel ve ulusal ekonomideki kırılganlıklara rağmen Türkiye’den listeye giren 44 firmanın 40’ı, listedeki ilk 10 Türk müteahhitlik firmasının ise tamamı Türkiye Müteahhitler Birliği üyelerinden oluştu. Söz konusu ilk 10 firma sırasıyla Rönesans, Limak, Tekfen, TAV, Yapı Merkezi, Ant Yapı, Enka, Alarko, Gama ve Çalık Enerji oldu.

KUVEYT HAVALİMANI'NI TÜRKLER İNŞA EDİYOR

Türkiye listesinde Rönesans’ı, dünya sıralamasında 67'nci sırada yer alan Limak izliyor. Şirket son olarak bir Türk müteahhitlik firması tarafından kazanılan en büyük kontrat bedeline sahip olduğu ifade edilen Kuveyt Uluslararası Havalimanı Terminal II Projesi’ni sürdürüyor. İlk etapta 13 milyon yolcu kapasiteli olarak inşa edilecek olan yeni terminal binası’nın kapasitesi, 25 milyona kadar çıkarılabilecek.

KATAR OTOYOLUNA TEKFEN İMZASI

Kombine Çevrim Doğalgaz Santrali Projesi

ENR listesinde önceki yıla oranla önemli bir atılımla 69'uncu sıraya yükselen TEKFEN’in Katar’da üstlendiği Al Khor Otoyol Projesi, sözleşme bedeli itibarıyla şirketin bugüne kadarki en büyük taahhüt işini oluşturdu. ENR’ın dünya listesinde 118'nci sırada yer alan Gama, son dönemde Bahreyn’in en önemli projelerinden birini yürütüyor. Devam eden Kombine Çevrim Doğalgaz Santrali Projesi tamamlandığında tesisin ülkenin en büyük ve bölgenin en verimli güç santrali olması hedefleniyor.

MOSKOVA'NIN YAŞAM MERKEZİNİ ANT YAPIYOR

Türkmenistan Elektrik Santrali

Ant Yapı’nın üstlendiği Capital Towers Projesi, Moskova Nehri ile tarihi Krasnopresnenskaya Parkı’nın arasında bulunan 233 bin metrekare büyüklüğe sahip çok fonksiyonlu bir yaşam kompleksi. Ant Yapı, dünya sıralamasında ise 87'nci sırada yer alıyor. ENR’ın sıralamasında 119'ncu olan Çalık Enerji ise Türkmenistan’da sürdürdüğü Mary-3 Kombine Çevrim Elektrik Santrali Projesi ile öne çıkıyor. Proje 2018 yılında devreye alınmış en büyük Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali ve Orta Asya’da tek fazda tamamlanan en büyük Elektrik Santrali olma iddiasını taşıyor.

TİCARETİN KALBİ ENKA'YLA ATACAK

Almaata Otoyolu

ENR’ın listesinde 92. sırada yer alan ENKA'nın, Moskova’da gerçekleştirdiği ticaret merkezi Kaşirskaya Plaza Projesi 196 bin metrekarelik bir alanı kaplayan entegre bir kompleks olma özelliğine sahip. Dünya sıralamasında 105. sırada yer alan Alarko’nun yine listede bulunan Makyol ile birlikte Kazakistan'da üstlenmiş olduğu Büyük Alma-Ata Çevre Yolu Yapımı ve İşletilmesi Kamu-Özel Ortaklığı Projesi dikkat çekiyor. Projenin inşaat yapım süresi 50 ay, işletme süresi ise 15 yıl 10 ay, sözleşme bedeli 1,6 milyar dolar.

  • Rönesans'ın Aşkabat tesisinin benzeri yok
  • Türkiye listesindeki liderliğini bu yıl da koruyan ve Avrupa’nın en büyükleri arasında 9'uncu, dünya sıralamasında ise 33'üncü sırada yer alan Rönesans’ın uluslararası projeleri arasında Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta yürüttüğü Doğalgazdan Benzin Üretim Tesisi Projesi dikkat çekiyor. Alanında en büyük olma iddiası taşıyan tesis tamamlandığında günlük ortalama bin 800 ton, yıllık ise ortalama 600 bin ton benzin ile 100 bin ton LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) üretim kapasitesine ulaşılacak.
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin