Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dünyada bu hafta ne oldu?

Son bir hafta içinde dünyada neler oldu? TimeTürk okuyucuları için derlediku2026
Dünyada bu hafta ne oldu?
10 Nisan 2016 12:08:00
Son bir hafta içinde dünyada neler oldu? TimeTürk okuyucuları için derlediku2026

SURİYE

Muhalifler Çobanbey'i IŞİD'den geri aldı

Suriye'deki muhalif birlikler, Halep'in kuzeyindeki stratejik öneme sahip Çobanbey nahiyesinin kontrolünü IŞİD'den geri aldı.

Muhalifler, Çobanbey'i geri aldıktan hemen sonra nahiyedeki IŞİD flamalarını indirdi.

Çavuşoğlu: Suriye'de ÖSO'yu destekleyeceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'de IŞİD ve YPG'ye karşı ÖSO'yu (Özgür Suriye Ordusu) destekleyeceğini açıkladı.

Türkiye'nin ABD'ye, "Siz YPG ile işbirliği yapmayın, mücadeleyi Türk ve Arap aşiretleriyle biz sürdürelim" dediği iddialarını değerlendiren Dışişleri Bakanı, hedeflenenin, IŞİD'in yerine ÖSO'ya bağlı güçlerin kaydırılması olduğunu söyledi. Bakan, ÖSO'ya havadan ve karadan destek verileceğini söyledi.

Suriyeli annelerin feryadı

Suriye'de Esed rejiminin kuşatması altında bulunan Deraya kentinde yaşayan 47 anne dünyaya seslendi. Anneler verdiği mesajda 'Yardım gelmezse çocuklarımız açlıktan ölebilir' dedi.

Suriye görüşmeleri için yeni tarih

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Suriye görüşmelerinde ikinci turun 13 Nisan'da başlayacağını söyledi.

IŞİD 300 Suriyeliyi kaçırdı

Suriye'de IŞİD'in iki gün önce Şam'ın doğu kırsalında bir çimento fabrikasına gerçekleştirdiği saldırıdan sonra bölgede en az 250 kişi kaybolduğu aktarıldı.

Suriye devlet televizyonu ise IŞİD'in 300 kişiyi kaçırdığını açıkladı.

FİLİSTİN

İsrail Batı Şeria'yı yıkıyor

BM'nin açıkladığı yeni rapora göre, İsrail yönetimi sadece Şubat ayında Filistinlilere ait 235 ev ve iş yerini yıktı.

İsrail Filistinli balıkçıları gözaltına aldı

Gazze açıklarında avlanan 2 Filistinli balıkçı İsrail güçleri tarafından gözaltına alındı.

İsrail yönetiminin, 30 Mart'ta, Gazze Şeridi sahilindeki 6 millik avlanma menzilini, 9 mile çıkarmayı kabul ettiği bildirilmişti.

Filistin, elektrik borcunun bir kısmını ödedi

İsrail elektrik şirketi, biriken borçlar nedeniyle Batı Şeria'ya verilecek elektriğin azaltılması yönündeki kararını dondurdu.

Filistinli yetkililer, İsrail'e olan elektrik borçlarının bir bölümünü ödediklerini açıkladı. İsrail 450 milyon dolar borçtan dolayı elektrik kesintisi tehditinde bulunmuştu.

İsrail hapishanelerinde 250 Filistinli çocuk var

Filistinli bir insan hakları örgütü İsrail hapishanelerinde 250'ye yakın Filistinli çocuk olduğunu açıkladı.

IRAK

Bağdat işgalinin yıldönümü

9 Nisan, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere önderliğinde birçok devletten oluşan koalisyonunun Irak'taki sözde nükleer-kimyasal silahları yok etme ve Irak'ı sözde özgürleştirme amacıyla Bağdat'ı işgalinin yıldönümüydü.

Irak'ın ABD öncülüğünde işgalinin ardından 1,5 milyona yakın Müslüman hayatını kaybederken, milyonlarca çocuğun yetim kaldı. 1,5 milyona yakın insan sığınmacı konuma düştü.İşgal nedeniyle ülkede 86 bin kadın eşini kaybederken, 4,5 milyon çocuk babasından mahrum yaşamak zorunda kaldı.

Kerry'nin Irak ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı, Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri ile Bahreyn'de yaptığı görüşmelerin ardından Irak'a bir ziyaret gerçekleştirdi. Kerry'nin, İran ve ABD destekli Irak hükümeti ile bölgesel Kürt yönetimi arasında arabuluculuk yapmak üzere Bağdat'a gittiği belirtildi.

Azerbaycan

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Ermenistan'ın işgali altında bulunan Dağlık Karabağ bölgesinde askeri çatışmalar başladı.

Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında, 1 Nisan'da gece saatlerinde ateşkes ihlali yapan Ermeni birlikleri, askeri mevzilere ve yerleşim bölgelerine ateş açtı.

Hafta boyu süren çatışmalarda 16 Azerbaycan askeri hayatını kaybederken, Ermenistan ordusundan 20 askerin öldüğü bildirildi.

ASYA

Kuzey Kore

Kuzey Kore kıtalar arası balistik füze (ICBM) fırlatan yeni bir sistemi denedi. Devlet Başkanı Kim Jong Un, başarıyla tamamlandığı açıklanan deneyi bizzat yönetti.

Kuzey Kore resmi televizyonu Amerika'yı açıktan tehdit ederek, "yeni sistemle kıtalar arası füze fırlatabileceklerini ve Amerika'ya nükleer saldırı yapabilme kapasitesine ulaştıklarını" duyurdu.

Myanmar

Myanmar'da siyasi tutukluların serbest bırakılacağının açıklanmasının ardından, 1 yıldır hapiste tutulan öğrencilerin de davası düştü.

Myanmar'da devlet başkanlığı danışmanı atanan Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) lideri Aung San Suu Çii, yeni hükümetin ülkede tutuklu bulunan bütün siyasi mahkumların serbest bırakılması için çalışacağını söyledi.

Pakistan

Pakistan'da hafta boyu devam eden şiddetli yağışlar sonucunda 63 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Hindistan

Hindistan'da işlek bir yol üzerinde bulunan tadilat halindeki bir köprünün çökmesi sonucu en az 14 kişi öldü.

AFRİKA

Libya

Libya'da yönetimi devralmak için çatışan taraflar Birleşmiş Milletler'in desteğiyle masaya oturdu. Ülkedeki iç savaşa ve çift başlılığa son vermek amacıyla düzenlenen zirvede Tobruk ve Trablus hükümeti yetkililerinin yanı sıra BM arabulucuları da vardı.

IŞİD'in Libya'daki varlığı iki katına çıktı

Amerika Birleşik Devletleri ordusunun Afrika Komutanlığı'nın başında bulunan General David Rodriguez, terör örgütünün militan sayısının son bir yılda iki kat arttığını söyledi: "Amerikan istihbarat birimleri Libya'da 4 ila 6 bin arasında Daeş militanı olduğunu söylüyor. Onların geçtiğimiz yılki değerlendirmelerine göre sayıları 12-18 ay arasında iki katına çıktı."

Mısır

Mısır ile Suudi Arabistan arasında Kızıldeniz üzerinden geçecek bir köprü inşa edileceği duyuruldu.

Suudi Arabistan kralı Salman bin Abdülaziz, Mısır devlet başkanı Sisi ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Ruanda

7 Nisan 2016 Ruanda soykırımının 22.yıldönümüydü.

Tarihin bu en kanlı sayfalarından birinde yaklaşık 100 gün içerisinde çoğunluğu Tutsi kabilesinden 800 bin kişi öldürüldü.

Ruanda soykırımıyla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesinde 93 kişi suçlandı. Bunlardan 14'ü beraat ederken 61'i ceza aldı, 8'i ise henüz yakalanmış değil.

Kenya

Kenya devlet başkanı yardımcısı William Ruto hakkındaki "insanlığa karşı suç işleme" davası düştü.

Kenya devlet başkanı yardımcısı William Ruto hakkında Uluslar arası Ceza Mahkemesi'nde insanlığa karşı suç işlediği iddiası ile yürütülen yargılama süreci sona erdi, dava düştü.

Ruto, "ülkesinde 2007 yılında yapılan seçimlerin ardından patlak veren şiddet olaylarına ön ayak olma, etnik şiddeti gerçekleştirme ve insanlığa karşı suç işlemekten" yargılanıyordu. Savcılar, şiddet olaylarını organize ettiği ileri sürülen Ruto'nun bu yolla siyasi güç elde etmeyi hedeflediğini iddia ediyordu.

Güney Afrika

Güney Afrika devlet başkanı Jacob Zuma'nın devlete ait parayı şahsi yatırımlarında kullandığı iddiası ile Anayasa Mahkemesi'ne sevkini isteyen muhalefet partilerinin girişimi, Afrika Ulusal Kongresi'nin aleyhte oy kullanması ile sonuçsuz kaldı.

Kamu müfettişleri tarafından 2014 yılında hazırlanan "Konfor Güvenliği" adlı raporda, Zuma'nın, memleketinde yaptırdığı çiftliğe harcanan 23 milyon Dolar'ın devlet hazinesinden harcanıp, misafirhane, yüzme havuzu, kümes, ahır ve amfi tiyatronun inşasında kullanıldığı iddia edilmiş; Muhalefet partileri de Zuma'nın raporun direktiflerine uyması için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Angola

Afrika'nın ikinci büyük petrol üreticisi ola Angola kredi için IMF'ye başvurdu. Ülke ekonomisinin düşen petrol fiyatlarından ciddi biçimde etkilendiği aktarılıyor.

AVRUPA

Yunanistan

Ankara ve Brüksel arasında imzalanan mülteci anlaşması kapsamında Yunanistan'da bulunan 202 mülteci Türkiye'ye iade edildi.

AB - Türkiye anlaşması uyarınca 20 Mart'tan itibaren Yunanistan'a ayak basan her bir göçmen, iltica başvurusu yapmaması durumunda Türkiye'ye iade edilecek.

Hollanda

Avrupa Birliği ile Ukrayna arasında 2014'te imzalanan Ortaklık Anlaşması Hollanda'da referanduma götürüldü. Halk oylamasında anlaşmaya "hayır" denildi.

Referandumun tavsiye niteliğinde olup herhangi bir bağlayıcılığı bulunmasa da Hollanda'nın onayı olmadan anlaşmanın tam anlamıyla yürürlüğe girmesi imkansız.

Belçika

Paris saldırılarının son şüphelisi olduğu iddiasıyla aranan Mohamed Abrini dahil 5 terör şüphelisi Belçika'da yakalandı.

AMERİKA

Panama Belgeleri

Deniz aşırı şirketlere hukuki danışmanlık yapan Panama merkezli Mossack Fonseca isimli hukuk firmasına ait olan 11 milyon belge sızdırıldı.

Panamalı hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait olduğu belirtilen ve aralarında on iki dünya lideri ile çok sayıda bürokrat ve iş çevrelerinden önemli kişilerin bulunduğu para aklama, amborgoları delme ve vergi kaçırma gibi yasadışı mali faaliyetleri ortaya çıkaran, tarihin en büyüğü olmaya aday gazetecilik olayı kabul ediliyor.

ABD

Trump'ın NATO karşıtı sözleri Demokratlar'ı kızdırdı.

ABD'de Cumhuriyetçiler'in başkan adaylarından Donald Trump'ın sivri dilinin hedefinde bu sefer NATO vardı. Trump, NATO'ya üye diğer ülkelerin kendileri kadar katkıda bulunmadığını iddia ederek, gerekirse üyelikten çıkılabileceğini belirtti.

Peru

Güney Amerika ülkelerinden Peru bugün devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gidiyor.

Brezilya

Brezilya, eski devlet başkanı Lula Da Silva'nın yolsuzluk yaptığı iddiaları ile karıştı.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef hükümette değişikliğe gidilmeyeceğini açıkladı. Roussef'in selefi Lula Da Silva'yı hükümete alarak yolsuzluk soruşturmasına karşı kısmi koruma sağlamasının ardından ülkede geniş çaplı protesto gösterileri yaşandı. Roussef şimdi de 2014 seçimlerinden önce bütçe rakamlarını çarpıttığı suçlamasıyla karşı karşıya.

Kaynak: TİMETURK/Melahat KEMAL