Dünya yol ayrımında
Şimşek, yazısında dünyanın bu bunalımdan kurtulmak için yol ayrımında olduğu tezini öne sürüyor:
1.Dünya Savaşı'nın bitmesi ile birlikte, dünya ikiye bölünmüş, "Doğu" ve "Batı" adı ile iki bloğa ayrılmıştı.
1.Dünya Savaşı'nda "Üç Büyük" olarak adlandırılan Müttefik Devletlerin liderleri Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt ve Josef Stalin 4 Şubat 1945 - 11 Şubat 1945 tarihleri arasında Sovyetler Birliği'nin Yalta kentinde bulunan Livadia Sarayı'nda bir araya geldiler. Başta Almanya olmak üzere dünyayı paylaştırıldı. Ve o günlerde pek de dikkat çekmeyen bir karar daha alındı: Birleşmiş Milletlerdeki veto yetkisi de bu konferansta kararlaştırıldı.
Akabinde dünya, alınan kararlar gereği iki bloklu olarak siyasetini sürdürdü. Doğu Bloğu, Komünist rejimlerle idare edilen, tek parti yönetimi altında piyasa ekonomisini yasaklayan, katı bir bürokratik rejim olarak insanlık hayatında yerini aldı. Batı Bloğu da piyasa ekonomisinin egemen olduğu, siyasetten ekonomiye, düşünceden tarıma kadar hayatın her alanında serbest rekabetin olduğu bir sistemle varlığını sürdürme kararı aldı.
1.Dünya Savaşı, o günün koşullarına baktığımızda insanlık için bir yol ayırımı idi. Yol ayırımında dünyanın doğru veya yanlış tercih yaptığı konusu hala tartışılıyor.
Yalta'da ülkelerin ve hatta neredeyse tüm dünyanın haberi olmadan üç güçlü ülke oturup evreni parsellemiş, devletlerin ve milyarlarca insanın kaderini kendi bakış açıları çerçevesinde çizmiş, haritalar değiştirmiş, kitlesel göçler yer değiştirmeler ve sosyolojik facialara sebep olmuşlardı. Ve işledikleri bu cürümleri de meşrulaştırmak için Birleşmiş Milletler nezdinde yapılacak itirazların karara bağlanma yetkisini de beş ülkeye yani kendilerine ve peyklerin vermişlerdi.
Yalta'daki yol ayırımı, çok kısa süreli de olsa dünyaya göreceli bir sükunet getirdi. Ancak ne var ki bu toplantıdan yaklaşık 15 yıl sonra insanoğlu yeni bir şiddetle tanıştı: İdeolojik terör. Ülke ülke yayılan bu terör dalgası, 1960'tan günümüze kadar insanlığın en büyük sorunu haline geldi.
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.