Dünya Türkiye'nin NATO'daki vetosunu konuşurken
Teröre destekçisi İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik talebini Türkiye’nin veto etmesi dünyada şok etkisi yaptı. Bu ülkeler dâhil NATO, ABD ve İngiltere Ankara’nın endişelerine hak verirken, 6’lı masa üyeleri ise ‘Erdoğan’a yarar’ korkusuyla milli bir duruş ortaya koyamayarak yine sınıfta kaldı.
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, DP, Gelecek ve DEVA Partileri’nin oluşturduğu 6’lı yuvarlak masa üyeleri, teröre destek veren İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik talepleri karşısında sessizlik yemini etti.
İLHAN ÇULHA
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş dünyada dengeleri altüst etti. Rusya, Ukrayna’nın NATO’ya üyelik talebine güvenlik gerekçesiyle savaş açarak tavrını ortaya koydu. Aylardır süren savaş bitmeden bu kez İsveç ve Finlandiya da NATO’ya başvurdu. Uzmanlar bu talebin savaşın cephesinin genişleteceği yönünde endişelerini paylaşarak sağduyu çağrısında bulunurken, Türkiye’nin teröre açıkça destek veren bu ülkelerin üyelik taleplerine karşı çıkması dünyanın gündeminde.
Aynı yanlışı yapmayacağız
PKK'nın, yurt içinde ve sınır ötesinde Türk güvenlik güçlerine yönelik çok sayıdaki saldırısında İsveç üretimi AT-4 adlı tanksavar füzesini kullandığı ortaya çıktı. “Biz bir sokulduğumuz delikten bir daha sokulmayız” diyerek Yunanistan ve Fransa’nın NATO üyeliğinde yapılan yanlışa bir daha düşmeyeceklerini belirten Başkan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü PKK/PYD’ye açıkça destek veren bu ülkelerin üyelik taleplerini veto etti. Erdoğan, Türkiye’nin kararlılığını "Bunlar, ülkemdeki terör kaynaklarını teşvik edip, bunlara ciddi manada para ve silah desteği veren ülkeler. Niye böyle bir gaflete düşelim. Bir ülke 'hayır' derse o ülkeyi alamazlar. Biz ‘hayır’ diyoruz. Yolumuza da bu şekilde devam edeceğiz” sözleriyle tüm dünyaya duyurdu.
Türkiye tutumunda haklı
Türkiye’nin güney sınırında terör devleti kurulmak istendiği zaman Gaziantep ve Kahramanmaraş’taki Patriotları sökerek götüren NATO üyesi ülkeler, bugün ise Türkiye’ye adeta yalvararak İsveç ve Finlandiya’nın birliğe katılımı için ikna turlarına çıkıyor. Teröre destek veren bu ülkelerin NATO’ya alınmaması için Türkiye’nin haklı bir tavır sergilediğini belirten dünyadaki birçok ülke, Ankara’nın endişelerinin giderilmesini istedi. Hatta bu iki ülkenin temsilcileri bile Türkiye’ye hak vererek, bu endişelerin çözümü için söz verdi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı SauliNiinistö ve İsveç Başbakanı MagdalenaAndersson, Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmesi konusunda mutabık olduklarını açıkladı.İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Türkiye’nin NATO'nun inanılmaz derecede önemli bir üyesi olduğunu belirterek, “Türkiye'nin endişelerini dinleyeceğiz” mesajını verdi. NATO Genel Sekreteri JensStoltenberg ise “Türkiye'nin endişelerini gidermeliyiz, Türk yetkililerle iletişim halindeyiz” ifadelerini kullandı. ABD’den ise Erdoğan’ın taleplerinin çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Yine sınıfta kaldılar
Türkiye’yi dünyaya şikayet etmede en ön safta koşan muhalefet cephesi ise bu meselede adeta sessizlik yemini etmiş durumda. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında sanki Putin ülkemizi işgal etmiş gibi ortalığı yıkan CHP, İP, SP, GP, DP ve DEVA partilerinin oluşturduğu 6’lı masa, Ukrayna’nın NATO’ya alınmasını desteklemiş, hatta hızını alamayarak Rusya’ya savaş dahi açılmasını talep ederek, Batı ülkelerinin savaşı köpürtme girişimlerine ortak olmuştu.
PKK’ya kucak açan, teröre destek veren İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik talepleri karşısında tek bir söz dahi etmeyen muhalefetin tutumu tepkilere yol açtı. Türkiye’nin menfaati bir konuda dahi ‘Erdoğan’a yarar’ endişesiyle sesleri kesilen 6’lı masa üyeleri, üç maymunu oynayarak milli meselede dahi ortak bir duruş sergileyemeyerek yine sınıfta kaldı. PKK’ya açıkça destek veren bu ülkelere verecekleri tepkinin masanın altındaki gizli ortakları HDP’yi küstürebileceği endişesi içerisindeler.