Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dünya tarihinde ilk kez bir 'darbe' darbe değil

Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Fisk 'Dünya tarihinde ilk kez bir 'darbe' darbe değil. Mursi'nin Batı'nın onay verdiği bir seçimle seçildiği hatırlanmalı' dedi.
Dünya tarihinde ilk kez bir 'darbe' darbe değil
05 Temmuz 2013 15:51:00
Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Fisk 'Dünya tarihinde ilk kez bir 'darbe' darbe değil. Mursi'nin Batı'nın onay verdiği bir seçimle seçildiği hatırlanmalı' dedi.
İngiliz Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Mısır'da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili olarak, "Dünya tarihinde ilk kez bir darbe, darbe değil" ifadesini kullandı.
Fisk bugünkü yazısında, Mısır'daki askeri müdahaleye "darbe" olarak bahsetmediği için ABD'yi eleştirdi. Fisk, şunları kaydetti:
"Dünya tarihinde ilk kez bir darbe, darbe değil. Ordu yönetimi ele geçiriyor, demokratik bir şekilde seçilmiş devlet başkanını görevden alıp tutukluyor, anayasayı askıya alıyor, olağan şüphelileri gözaltına alıyor, televizyon kanallarını kapatıyor ve zırhını başkent sokaklarına yığıyor. Ama kutsanmış Barack Obama'nın iki dudağı arasından darbe kelimesi çıkmıyor, çıkamıyor. Umutsuz Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da böylesine saldırgan bir kelimeyi dillendirmeye cüret etmiyor. Bu, Obama olan biteni bilmiyor olduğundan değil."
Obama'nın darbe kelimesi kullanmamasının olası nedenleriyle ilgili ise Fisk, şunları ifade etti:
"Bu ağız sıkılığının nedeni, milyonlarca Mısırlının böyle bir darbe istemesinden mi kaynaklanıyor? Acaba Obama, bunun bir darbe olduğunu kabul etmenin ABD'yi, İsrail'le barış içindeki en önemli Arap ulusuna yaptırımlar uygulamak zorunda bırakacağından mı korktu? Ya da darbeyi yapanlara darbe yaptıkları söylendiğinde, ABD'den 1,5 milyar dolarlık desteği sonsuza kadar kaybederler diye mi?."
Fisk, Mursi'nin demokratik seçimlerle iktidara geldiğini, bugün ülkelerini yöneten bazı Batılı liderlere kıyasla daha fazla oy aldığını, popülerliği düşse dahi bunun bir darbe gerekçesi olamayacağını belirtti. Robert Fisk yazısında, "Bu, 'Avrupa orduları, Avrupalı Başbakanlar, kamuoyu yoklamalarında yüzde 50'nın altına düştüklerinde iktidara el koymaları gerekir' anlamına mı geliyor?" sorusunu yöneltti.
Müslüman Kardeşler'in Mısır'da bir sonraki devlet başkanlığı seçimine girmesine izin verilip verilmeyeceğinin belirsizliğine dikkati çeken Fisk, Mısır'daki gelişmelerden en çok Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile İsrail'in memnun olduğunu yazdı.
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin