Dolar (USD)
35.31
Euro (EUR)
36.73
Gram Altın
2958.07
BIST 100
9889.71
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Dünya şampiyonu olmak istiyorum

Türkiye'yi temsil etmenin tarif edilemeyecek güzellikte bir duygu olduğunu ifade eden sporcu Mihriban Göktürk, "Teşvik şampiyonasına katıldığımda bile heyecanlanabiliyorken, ülkemizi temsil eden bir müsabakaya katılmak bambaşka bir his. Altın madalya alarak dünya şampiyonu olmak ve İstiklal Marşımızı okutabilmek istiyorum" dedi.
​Dünya şampiyonu olmak istiyorum
19 Şubat 2022 19:17:12
Türkiye'yi temsil etmenin tarif edilemeyecek güzellikte bir duygu olduğunu ifade eden sporcu Mihriban Göktürk, "Teşvik şampiyonasına katıldığımda bile heyecanlanabiliyorken, ülkemizi temsil eden bir müsabakaya katılmak bambaşka bir his. Altın madalya alarak dünya şampiyonu olmak ve İstiklal Marşımızı okutabilmek istiyorum" dedi.

SÖYLEŞİ: MUHAMMET BOZKURT

Ülkemizde spor dalı olarak en çok futbol öne çıkıyor. Basketbol da son zamanlarda ilgi ile izlense de spor denince ilk olarak akla hala futbol geliyor. Milli sporumuz güreşin yanı sıra Mete Gazoz’un Türkiye’ye altın madalya kazandırdığı okçuluk da ilgi çeken spor dalları arasında. Uzakdoğu dövüş sporlarından karate ve kungfu kadar olmasa da son dönemlerde adını duyduğumuz fakat pek fazla tanımadığımız, Tayland'da ortaya çıkan ve Tayland boksu olarak da bilinen Muaythai’ye gönül vermiş sporcularımız da var. Sekiz yıldır Muaythai müsabakalarına katılıp derece alan psikoloji öğrencisi Mihriban Göktürk’le Muaythai’yi ve hedeflerini konuştuk.

11 YAŞIMDA MUAYTHAİ’YE BAŞLADIM

Muaythai nasıl ilginizi çekti? Başlamaya nasıl karar verdiniz?

Ailemde herkes sporcu, antrenörlerim de annem ve babam. Spora başladığımda 11 yaşındaydım, yaşıma göre kilom çok fazlaydı. İleride sağlık sorunlarına yol açacağını düşünüyordum, ailemin de desteğiyle spora başlama kararı aldım. Aslında spora sadece kilo vermek için başladım da diyebiliriz.

Çalışmaya nasıl başladınız? Çevrenizin tepkisi ne oldu?

Spora ilk KickBoks ile başladım. Haftada üç gün spora gidiyordum. Hem yaşımın küçük olması hem kilo problemi nedeniyle spor yapmak bana çok zor geliyordu. İlk haftalarda sürekli bırakmak istedim, yapamayacağımı düşündüm. Spora ilk başladığım zamanlarda ailem dışında çok fazla destek göremedim. Her spor branşının kendine göre zorluğu vardır. Muaythai ise yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı sert bir dövüş sanatıdır. Bu yüzden çevremden çok eleştiri almıştım. Kendime zarar verebileceğimi, sakatlanabileceğimi, bu branşın spor olmadığını, ayrıca kadın olduğumu ve bu branşın benim için olmadığını söyleyerek önyargı ile yaklaşan insanlar çok oldu. Bu zaman içerisinde en büyük desteği ailemden gördüm.

DERECE ALMAK MOTİVASYONUMU ARTIRDI

Müsabakalara katılmaya nasıl karar verdiniz? Muaythai çok bilinmeyen bir spor dalı, bu konuda önünüze engeller çıktı mı?

Spora başladıktan birkaç ay sonra kilomda ciddi bir düşüş yaşadım. Kilo vermiş olmam beni de fazlasıyla motive etti. Hem kendimi denemek için hem de deneyimim olsun diye düşünerek teşvik maçına katıldım. Daha sonra 2014 yılında Kickboks İstanbul Şampiyonasına katıldım ve şampiyon oldum. Daha sonra Kickboks Türkiye şampiyonasına katılarak derece yaptım. Bunlar benim motivasyonumu arttırdı.

Muaythai’nin farklı yönleri farklı branşları da var mı?

Sekiz yıldır bu sporu yapıyorum. Kickboks'un içinde çok fazla branşı var ve hepsinin kuralları farklı. Bu yüzden Muaythai branşını da yapmaya başladım. Muaythai daha serbest kuralları olan bir dövüş sanatı. 2015 yılında Muaythai İstanbul şampiyonu oldum ve Türkiye Şampiyonasında ikinci oldum. Muaythai daha yeni yeni tanınmaya başlıyordu. Sıkletimi şampiyonaya götürmeme kararı alındı bir yıl, o yıl katılamadım. Tek engelim bu oldu.

İKİSİ BİR ARADA DAHA ETKİLİ

Aynı zamanda psikoloji okuyorsunuz. Muaythai’nin psikoloji eğitimini etkileyen yönleri oldu mu?

Evet, eğitimimi fazlasıyla etkiledi. Şu an psikoloji üçüncü sınıfım, aynı zamanda çift anadal programı ile Sosyal Hizmet bölümü okuyorum. Spora başladığım ilk yıllarda psikoloji düşüncesi vardı aklımda ama sporda başarı kazandıkça Besyo okumayı düşünmeye başladım. Fakat daha sonra psikoloji bölümünün hem beni geliştireceğini hem de sporcu psikolojisi üzerine yüksek lisansını yaparsam sporcu kişiliğime de katkısı olacağını düşündüm. Şu an üçüncü sınıfım ve bana bilgi açısından kattığı çok şey var. Kendim gibi birçok sporcunun psikolojisini araştırmak, bilmek beni motive ediyor. İleride hem sporun içinde hem de psikoloji biliminin içinde olacağım için büyük bir heyecanla bitiriyorum bölümümü.

YILLARDIR BİRÇOK DERECE ALDIM

Şimdiye kadar aldığınız madalya ve ödüller nelerdir?

2014 KickBoks İstanbul şampiyonluğu, 2014 Kickboks Türkiye üçüncülüğü, 2015 Kickboks İstanbul şampiyonluğu, 2015 Muaythai İstanbul şampiyonluğu, 2015 Muaythai Türkiye Üçüncülüğü, 2016 kickboks İstanbul Kupası, 2016 Kickboks İstanbul şampiyonluğum var. Ayrıca 2017 Kickboks İstanbul şampiyonluğu, 2017 Türkiye Kickboks ikinciliği, 2018 Wushu İstanbul şampiyonlugu, 2018 Wushu Turkiye üçüncülüğü, 2018 Muaythai İstanbul şampiyonluğu, 2019 Muaythai İstanbul şampiyonluğu, 2019 A class Muaythai Türkiye Üçüncülüğü ve 2019 Muaythai Liseler Arası Muaythai ikinciliği, 2019 Muaythai Open Cups Şampiyonluğu da kandım. Şu an 2022 Muaythai Avrupa şampiyonasındayım.

Haftasonu hangi müsabakaya katılacaksınız? Sizi müsabakalara kim hazırlıyor?

Uluslararası Muaythai Federasyonu (IFMA) Avrupa Muaythai Federasyonunun iş birliği ile 13-21 Şubat tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen 2022 Avrupa Şampiyonası’na katılıyorum. Şampiyonalara hem antrenörlerim hem annem ve babam olan Ayhan Göktürk ve Leyla Göktürk ile birlikte çalışma planı hazırlıyoruz. O program dâhilinde antrenmanlarımızı yapıyoruz. Hazırlık antrenmanları, normal antrenmanlardan daha yüksek bir tempoyla ve daha yorucu geçiyor. Hem psikolojik anlamda maça hazır olmak, bunu hissetmek hem fiziki anlamda hazır olmak gerekiyor.

HEDEFİM DÜNYA ŞAMPİYONU OLMAK

Muaythaide hedefiniz, idealiniz nedir?

Öncelikle dünya şampiyonu olmak. Branşım olimpiyatlara katıldığı zaman oraya gidebilmek istiyorum. Daha sonrasında bu alanda profesyonel olmak. Hem psikoloji bölümünü hem branşımı birleştirerek Sporcu Psikoloğu olduğumda seminerler vermek, yurtdışına taşımak istiyorum. Günümüzde kadına şiddet çok artmış durumda. Bu konuda sporumu kullanarak proje başlatmak istiyorum. Kendimi her alanda geliştirmek en büyük hedefim. Sadece kendime değil herkese faydam olsun istiyorum.

Bir spor dalında Türkiye'yi temsil etmek, ülkemize madalya kazandırmak nasıl bir duygu?

Türkiye'yi temsil etmek tarif edilemeyecek güzellikte bir duygu. Herhangi bir Teşvik Şampiyonasına katıldığımda bile heyecanlanabiliyorken, ülkemizi temsil eden bir müsabakaya katılmak bambaşka bir his. Daha fazla başarma isteği veriyor, daha çok hırslanıyorum, daha fazla heyecanlanıyorum. Şampiyona düşüncesinden tamamen uzaklaşıp altın madalyayı alarak, İstiklal Marşımızı okutabilmeyi çok istiyorum.

HAYATIMA DÜZEN KATAN BİR SPOR

Özellikle dövüş sporlarının insanı daha saldırgan hale getirdiğini düşünüyor musunuz? Böyle bir önyargı var çünkü…

Yaptığım spora karşı ön yargılar hala devam etmekte, sporun insanı saldırganlaştırdığına dair bir görüş var. Böyle bir durum kesinlikle söz konusu olamaz. Tam tersi enerjimizi sporda atıyoruz. Sporun insanı her anlamda geliştirdiğini söyleyebilirim. Ayrıca özgüven katıyor, olgunlaştırıyor, hayata dair bir amaç katıyor, sağlığımızı ve kilomuzu dengeliyor. Şampiyonalara katılan bir sporcu olarak uykuma, yemeğime, sağlığıma çok dikkat etmem gerekiyor. Yani hayatıma kesinlikle bir düzen kattığını söyleyebilirim. Muaythai sporunda kadın sporcu sayısı, erkek sporcu sayısından az.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin