Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.29
Gram Altın
2843.71
BIST 100
9420.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

''Dünya Osmanlı''yı ondan öğrendi''

Tarihçilerin Kutbu olarak anılan Prof. Dr. Halil İnalcık, Türkiye Yazarlar Birliği''nin düzenlediği programda öğrencileri ve tanıyanları tarafından anıldı. İnalcık''ın halefi olarak gösterilen Prof. Dr. Mehmet İpşirli, "Dünya Osmanlı''yı ondan öğrendi" dedi.
''Dünya Osmanlı''yı ondan öğrendi''
28 Ekim 2017 09:53:00
Tarihçilerin Kutbu olarak anılan Prof. Dr. Halil İnalcık, Türkiye Yazarlar Birliği''nin düzenlediği programda öğrencileri ve tanıyanları tarafından anıldı. İnalcık''ın halefi olarak gösterilen Prof. Dr. Mehmet İpşirli, "Dünya Osmanlı''yı ondan öğrendi" dedi.

İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği ortaklağında düzenlenen 'Halil İnalcık Özel Programı'nda İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz ile İnalcık'ın öğrencileri Prof. Dr. Mehmet İpşirli ve Uğur Altuğ bir araya geldi. Kızlarağası Medresesi'nde gerçeklen etkinlikte söz alan, Halil İnalcık'ın halefi olarak gösterdiği Prof. Dr. Mehmet İpşirli, 'Değerlerimize karşı takdirkardı. Tarihe objektif şekilde bakardı. Bernard Lewis başta olmak üzere birçok Batılı akademisyen, araştırmacı yazar, Osmanlı hakkında onu birinci derece kaynak olarak gördü. Osmanlı olmadan Dünya ve Avrupa tarihinin sağlıklı bir şekilde yazılamayacağını ispat etti' diye konuştu.

İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz ise şunları söyledi: 'Rahmetli Mahmud Esad Coşan'ın nezaretinde yürüttüğümüz, Eyüp'ün tarihi dokusunu ihya etmek için hazırlanan bir proje vardı. Hocayla o sırada tanıştım. Eyüp'e özel ilgisi vardı. Eyüp'e nasıl bakılması gerektiğini, burayla ilgili hangi adımların atılması gerektiğini yazılarında ve sempozyumlarda hep dile getitirdi.

İSLAM ANSİKLOPEDİSİ YÜZ AKIMIZ OLACAK

İnalcık'ın İngiltere'de yaşadığı yılların hayatı için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten İpşirli, 'Orada Hoca'yı ziyaret ettiğimde 'Beni okuyor musunuz' diye sordu. Ben de okuduğumuzu ancak makaleleri İngilizce yazdığı için geniş bir kitlenin takip etmekte zorlandığını söyledim ve metinler keşke Türkçe'ye çevrilse dedim. Bunun sonucunda o yazılar 4-5 kitap haline geldi' dedi. Diyanet'in hazırladığı İslam Ansiklopedisi'ne katkı sağladığına değinen İpşirli, 'İslam Ansiklopedileri için gururluydu. Bunlar bizim yüz akımız olacak derdi' ifadelerini kullandı.

HERKESİN HOCASIYDI

Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık'ın 16 yıllık öğrencisi Uğur Altuğ ise İnalcık hocanın bir okul olduğunu belirtti. Altuğ, 'O okula gittiğinizde ihtiyacınız neyse onunla dönerdiniz. Bereketlenmiş bir şekilde hayatınıza devam edersiniz. Öğrencilerinin yönünü küçük dokunuşlarla belirlerdi. Çalıştırdığı konuların anahtarını verirdi. Öğrencisinden ciddiyet ve büyük dikkat beklerdi. Sadece öğrencilerinin değil, 5 dakika konuştuğu insanların bile insani ve ilmi yönden hayatına dokunurdu. Herkesin hocasıydı' dedi. Tarih dışında edebiyata karşı özel bir ilgisinin olduğuna değinen Altuğ, 'Abdülbaki Gölpınarlı'nın öğrencisiydi. Kendisi sohbetleri sırasında sık sık şiirlerini konuştururdu. Şair ve Patron adlı kitabıyla divan şiirine bakışı değiştirmiştir. Aruz vezninin önemine değinirdi. Talat Halman Hoca'yla edebiyat sohbetleri düzenlemek isterdi' ifadelerini kullandı. Üretmeyi hiç bırakmayan İnalcık'ın kalp ameliyatı olmadan önce 5 kitap daha yazmak istediğini söyleyen Altuğ, o günden vefatına kadar 40 kitabının yayınlandığını ve halen yayınlanmayı bekleyen birçok eseri olduğunu da sözlerine ekledi.

Eyüp'e özel ilgisi vardı

İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz ise şunları söyledi: 'Rahmetli Mahmud Esad Coşan'ın nezaretinde yürüttüğümüz, Eyüp'ün tarihi dokusunu ihya etmek için hazırlanan bir proje vardı. Hocayla o sırada tanıştım. Eyüp'e özel ilgisi vardı. Eyüp'e nasıl bakılması gerektiğini, burayla ilgili hangi adımların atılması gerektiğini yazılarında ve sempozyumlarda hep dile getitirdi.'

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin