Dünya Kadınlar Günü neden var?
Her yıl 8 Mart'ta tüm dünyada kutlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, bilinçlendirme amacıyla ortaya çıktı. Kadının siyasi, sosyal ve ekonomik hayatta daha fazla var olabilmeleri amacıyla, kadınların tüm bu alanlardaki başarılarının kutlanmasıyla hayat buldu. Fakat bu özel günün bir de yürekleri burkan hikayesi var. İşte o hikaye...
Neden 8 Mart'ta kutlanıyor? 1857'de ABD'nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan 40 bin dokuma işçisi, kendilerine daha iyi şartlar sağlanması için greve başladı.
Ancak grev bir felaketle sonuçlandı. Fakat fabrika önüne kurulan barikatlar yüzünden işçiler yangından kaçamadı.
129 kadın işçi hayatını kaybetti. Ölen işçilerin cenazesine 10 bini aşkın kişi katıldı. 1910 yılı Ağustos ayında Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda, Almanya Sosyal Demokrat Partisinden Clara Zetkin, tekstil fabrikasında ölen kadın işçilerin anısına Dünya Kadınlar Günü kutlamasını önerdi ve öneri kabul edildi.
Böylece Dünya Kadınlar Günü belirli bir günü olmaksızın her bahar kutlanmaya başlandı. 17 Aralık 1977 tarifinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.