Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2323.39
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çad'daki mültecilere acil destek çağrısı

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği , büyük fon eksikliğini gidermek için acil fon sağlanmadığı takdirde Çad'daki mültecilere yapılan gıda yardımında yakında kesinti olacağı uyarısında bulundu.
Çad'daki mültecilere acil destek çağrısı
29 Kasım 2022 00:10:05
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği , büyük fon eksikliğini gidermek için acil fon sağlanmadığı takdirde Çad'daki mültecilere yapılan gıda yardımında yakında kesinti olacağı uyarısında bulundu.

WFP ve UNHCR'nin ortak açıklamasında, programın askıya alınmaması, sayıları 520 bini bulan Sudanlı ve Orta Afrikalı mülteciler de dahil Çad’da krizden etkilenenlere "hayat kurtarıcı" yardımın sağlanabilmesi için 2022’nin sonuna kadar 161 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Çad'daki mültecilerin halihazırda ciddi yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğu ifade edilen açıklamada, bazı bölgelerde akut yetersiz beslenme oranının yüzde 19'un üzerinde ve kronik yetersiz beslenme oranının yüzde 42 seviyelerinde olduğu, bu durumun ek finansman olmadan daha da kötüleşebileceği ifade edildi.

Yemek istihkakı yarı yarıya azaldı

Kurumun fon yetersizliği nedeniyle Haziran 2021’den itibaren yemek istihkakını neredeyse yarı yarıya azalttığı vurgulanan açıklamada, WFP ve UNHCR'nin gıda yardımının daha fazla askıya alınmasının, özellikle savunmasız çocukların okuldan alınması, çalışmaya zorlanması ve zorla evlendirilmesi de dahil mültecilerin gıda güvenliği, beslenmesi ve korunması üzerinde ciddi etkiye sahip olacağından endişe duyulduğu aktarıldı.

"Kadınlar, kızlar ve çocuklar üzerinde yıkıcı sonuçları olacak"

Açıklamada görüşlerine yer verilen WFP Çad Ülke Direktörü ve Temsilcisi Pierre Honnorat, "Mülteciler, bazen bir günde yedikleri tek öğün konusunda bize güveniyorlar. WFP’nin yiyecekleri hayati bir can simididir. Bu can simidi şimdi ellerinden alınırsa kadınlar, kızlar ve çocuklar gibi en savunmasız durumdakilerin üzerinde yıkıcı sonuçları olacak. Son derece endişeliyiz." ifadelerini kullandı.

Çocuklar çalışmaya zorlanıyor

UNHCR Çad Temsilcisi Laura Lo Castro ise şunları kaydetti:

"Sağlık merkezlerine kabul edilen yetersiz beslenen çocukların sayısında artış olduğuna dair raporlar aldık ve geçen yıla kıyasla, çalışmak üzere tarlalara veya kentlere gönderildiklerinden, okula giden çocukların normalden daha az olduğuna tanık olduk. Gıda yardımı, kısa vadede hayat kurtarmak için olduğu kadar devam eden ve gelecekteki programları korumak için de kritik öneme sahip."

Verimli topraklara ve geçim kaynağına sahip olmamaları, ev sahibi toplulukların da bu yıl sel ve artan gıda maliyetlerinden muzdarip olmaları gibi nedenlerle mülteciler tamamen insani yardıma muhtaç durumda.

Çad, 577 bin kişi ile Batı ve Orta Afrika'daki diğer tüm ülkelerden daha fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Mülteciler ise çoğunlukla komşu Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya ve Sudan'daki siyasi istikrarsızlık, toplumsal huzursuzluk ve güvensizlikten kaçan insanlardan oluşuyor.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan