Dünya genelinde yazılım sistemleri çöktü!
Haber: Yunus Akseki
Dünya genelinde bilgisayar yazılım sistemlerinde büyük bir sorun yaşanıyor ve bu nedenle birçok sektörde işlemler durmuş durumda. Bankacılık, havayolları, hastaneler ve medya kuruluşları gibi alanlarda sistemler çökmüş durumda.
Dünya genelinde sistem çöktü
ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sistemlerinde yaşanan arıza, birçok sektörü olumsuz etkiledi. Bu kesinti, havacılık ve bankacılık gibi kritik alanlarda ciddi sorunlara yol açtı.
Dünya genelinde geniş bir etki yaratan bu kesinti, şimdiye kadarki en büyük teknoloji kesintilerinden biri olarak değerlendiriliyor. İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News, Cuma günü yayın yapamadı. Sky News'in icra kurulu başkanı David Rhodes, X'te yaptığı açıklamada, “Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı ve izleyicilerimize kesinti nedeniyle özür dilediğimizi bildiriyoruz” dedi.
Küresel teknoloji kesintisi, İspanyol havaalanlarından bir Türk havayolu şirketine ve Avustralya’daki medyaya ve bankalara kadar farklı ülkelerdeki operasyonları etkiledi. Avustralya'nın başkenti Sidney'in havalimanı sözcüsü, “Uçuşlar devam ediyor ancak akşam boyunca bazı gecikmeler yaşanabilir” şeklinde bilgi verdi.
Dünya genelinde çeşitli sektörleri etkileyen büyük bir kesinti yaşanıyor ve bu kesinti şimdiye kadarki en büyüklerinden biri olarak değerlendiriliyor. Associated Press, dünyanın en büyük haber merkezlerinden biri olarak hizmetlerinde kesinti olduğunu duyurdu. Büyük bankalar, medya organları, havaalanları ve havayolları büyük bir BT kesintisinden etkilenmiş durumda.
Avustralya ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere birçok bölgede ödeme sistemleri kesintiye uğradı. Avustralya hükümeti acil bir toplantı çağrısında bulunurken, bazı Microsoft hizmetlerinde de önemli kesintiler yaşandı. ABD'de, Alaska, Arizona, Indiana, Minnesota, New Hampshire ve Ohio gibi eyaletlerde 911 acil servisleri kesintiye uğradı.
Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda hizmetler kesintiye uğrarken, Sky News yayına ara verdi. Sorunun, küresel siber güvenlik firması Crowdstrike ile ilgili olduğu bildiriliyor. Kesintiden en çok etkilenen ülkelerden biri olan Avustralya'da hükümet acil toplantı çağrısı yaptı.
Berlin Havalimanı'nda uçuşlar durduruldu. ABD hastanelerinin EMR sistemlerinde yaygın bilgisayar kesintileri yaşanıyor. Prag Havalimanı'nda BT kesintileri nedeniyle aksaklıklar ve uçuş gecikmeleri yaşanırken, Singapur'un Changi Havalimanı check-in işlemlerini manuel olarak gerçekleştirdiğini açıkladı.
Güney Afrika'nın en büyük bankası Capitec ve Hindistan'daki üç havayolu şirketi de BT kesintilerinden etkilendi. ABD'de FAA, Delta, United ve American Airlines dahil olmak üzere birçok büyük havayolu şirketinin uçuşlarını durdurduğunu duyurdu. Crowdstrike hisseleri, büyük küresel kesintilerin ortasında piyasa öncesi ticarette yüzde 12'nin üzerinde bir düşüş yaşadı.
İngı̇ltere'nı̇n sağlık rezervasyon sistemi çöktü
İngı̇ltere'nı̇n sağlık rezervasyon sı̇stemı̇ sosyal medyada açıklama yapan sağlık yetkı̇lı̇lerı̇ne göre şu an "çevrımdışı."
Alman Borsası ise ı̇şlemlerin normal olarak başladığını ancak kontrollerin devam ettiğini bildirdi.
İsrail Sağlık Bakanlığı da şu açıklamayı yaptı: "Bilgisayar sunucularındaki küresel arıza hastaneleri ve sağlık hizmetlerini etkiliyor."
Ayrıca Londra Menkul Kıymetler Borsasında işlemlerin askıya alındığı belirtildi.
Uçaklar manuel kontrol moduna geçirildi
Hong Kong Havalimanı idaresi, bölgedeki tüm uçuşların; manuel kontrol moduna geçirildiğini duyurdu.
Microsft'tan açıklama geldi
Microsft'un bölge direktörü olan Troy Hunt'ın açıklaması şu şekilde: Bazı yanlış anlamalar gördüğüm için bu konuda önemli bir nokta: bu bir "Microsoft kesintisi" değil (açıklama: orada çalışmıyorum veya onlar adına konuşmuyorum, Bölge Müdürleri tamamen bağımsızdır), Microsoft bilgisayarlarını etkileyen bir CrowdStrike sorunu.
Siber Olaylara Müdahale Merkezi de sorunun siber saldırıdan kaynaklanmadığını belirtti.
Türk Hava Yolları'ndan açıklama geldi
Türk Hava Yolları da yaşanan arızadan etkilenen şirketler arasında yer aldı. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.
Üstün, “Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz.” ifadelerini kullandı.
Dünya genelinde birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığını anlatan Üstün, “Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz” ifadelerini kullandı.
Deniz banktan açıklama geldi
"Değerli Müşterilerimiz, Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır.
Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz."
Kesinti neden oluştu?
Kesintinin, CrowdStrike'ın Falcon kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımında dünya çapında kullanıma sunulan hatalı bir güncellemeden kaynaklandığına inanılıyor.
Bu güncellemenin Windows sistemlerinin çökmesine neden olduğu ve bunun da yaygın hizmet kesintilerine yol açtığı bildirildi
CROWDSTRIKE NEDİR?
CrowdStrike, siber güvenlik alanında uzmanlaşmış bir şirkettir. 2011 yılında kurulan şirket, bulut tabanlı çözümleri ve yapay zeka destekli teknolojileri kullanarak, kurumların siber tehditlere karşı korunmasını sağlar.
Özellikle "Falcon" platformu ile tanınan CrowdStrike, saldırıları gerçek zamanlı olarak tespit edip önlemeye odaklanır ve siber saldırılarla ilgili geniş bir tehdit istihbaratı sunar. Şirket, endpoint koruma, yönetilen tehdit avcılığı ve olay müdahalesi gibi hizmetler sunarak dünya çapında birçok büyük kuruluş tarafından tercih edilmektedir.
Dünya devlerinde mavi ekran görüldü
Microsoft şirketinde yaşanan kriz Türkiye'deki birçok şirketi de etkilemiş durumda. Dün geceden itibaren "Down Detector" sitesinden edinilen bilgilere göre giriş sorunu yaşanan ve ağırlaşan siteler içerisinde şu şirketler var:
- Denizbank
- Microsoft Store
- Microsoft 365
- Turkish Airlines
- Microsoft Azure
- Xbox Live
- Telegram
- Roblox
- Youtube
- Steam
- Spotify
- Valorant
- Discord
- Vodafone
- Yahoo Mail
- Yandex
- Google Maps
- Kik
- Cloudflare
- Proofpoint
- EA
- Snapchat
- X (Twitter)
- OpenAI
- Skype
- Minecraft
- Sea of Thieves
- Forza
- Gmail
- Rainbow Six
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.