Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.41
Gram Altın
2837.50
BIST 100
9469.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dünya bir değişimin eşiğinde

Sıcak çatışmanın savaşa taraf aktörler kadar tüm dünya için maliyetli olduğunu belirten uzmanlar, "Nükleer söylemleri caydırıcılığın özü. Barış için sürekli adım atan Türkiye olmadan olmayacağını Avrupa da görmeye başladı. Dünyaya yeni bir yorgan dikiliyor ve üstüne örtülecek. Şu an değişimi yaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Dünya bir değişimin eşiğinde
14 Mart 2022 07:00:00
Sıcak çatışmanın savaşa taraf aktörler kadar tüm dünya için maliyetli olduğunu belirten uzmanlar, "Nükleer söylemleri caydırıcılığın özü. Barış için sürekli adım atan Türkiye olmadan olmayacağını Avrupa da görmeye başladı. Dünyaya yeni bir yorgan dikiliyor ve üstüne örtülecek. Şu an değişimi yaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş tüm şiddetiyle sürüyor. Türkiye sık sık barış çağrısını yinelerken ABD’nin kışkırtıcı açıklamaları, Rusya’nın saldırgan tutumu, Ukraynalı mülteci sorunuyla başta enerji olmak üzere ülkeleri etkileyen ekonomik sarsıntı tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor. Yaklaşık 20 günü geride bırakan savaşın üçüncü dünya savaşını tetikleme ihtimali de konuşulan başlıklar arasında yer alıyor. Rusya-Ukrayna çatışmasındaki son durumu Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vişne Korkmaz’la Terör ve Güvenlik Uzmanı Gürsel Tokmakoğlu Milat’a değerlendirdi.

gürsel tokmakoğlu_6024f1f88f3684237e16cf7c2b3d7931.jpeg

TÜRKİYESİZ OLMAYACAĞINI ANLADILAR

Antalya’da gerçekleşen forumun bütün dünyanın dikkatini çektiğini ifade eden Gürsel Tokmakoğlu, “Lavrov’la Kuleba’nın Antalya forumunda yapmış olduğu toplantı en azından bu iki isme karşılıklı oturma fırsatı verdi, dünyaya mesajlarını aktardılar, Türkiye de ev sahipliği yaptı. Bu dünya barışı, medeniyeti ve insanlığa Türkiye’nin nasıl baktığını ifade etmek adına kazanımdır. Fırsat iyi değerlendirildi. Türkiye’nin bu misyonunun Avrupa tarafından anlaşılması gerekiyor. Avrupa da Türkiyesiz olmayacağını görmeye başladı. Biz Karadeniz’de komşu iki ülkeye de aynı mesafedeyiz” dedi.

DÜNYAYA YENİ YORGAN DİKİLİYOR

Rusya’nın işgalci tutumuna dikkat çeken Tokmakoğlu sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye şu an sürdürdüğü dengeli politikasına devam etmeli ve riske girmemeli. Savaş bugünden itibaren daha da yıkıcı olacak. Artık lojistikten güvenliğe bekleyemez duruma gelen Rus ordusu sahada sorun yaşamaya başladı. Bundan böyle daha çok hava; füze taarruzu olacak. Üçüncü Dünya Savaşı söylem olarak kabul edilebilir fakat fiili olarak başka türlü icra ediliyor. Post Ukrayna’yı iyi öğrenmemiz lazım. Koronadaki gibi yeni normalleşmeler içerisinde yirmi yıllık bir evreye girdik. Bu periyot içerisinde 2040’lı yılların sonrasına denk gelecek şekilde dünya enflasyon ve enerji krizi yaşayacak. Dünyaya yeni bir yorgan dikiliyor ve üstüne örtülecek. Şu an değişimi yaşıyoruz. Dünya şu an yaratılan fors majörün baskısı altında.”

vişne korkmaz_7facc85c449107f9ee7e620e98c42933.jpeg

ATEŞKES TÜM DÜNYANIN YARARINA

Sıcak çatışmanın savaşa taraf aktörler kadar tüm dünya için maliyetli olduğunu belirten Prof. Dr. Vişne Korkmaz, “Her gün çatışmayı yeni bir tırmandırma riski biçimiyle karşı karşıya kalıyoruz. Kitle imha silahları ve Ortadoğu’daki savaşçılar olasılıkları da sayıldı. Türkiye’nin verdiği mesajlar kalıcı bir ateşkesin kalıcı bir şekilde inşa edilmesi ile ilgili. Akla en uygun politika bu fakat taraflar buna hazır mı sorusunun cevabını vermek kolay değil. Sadece Rusya Ukrayna mücadelesi değil, Batı ve Rusya arasında Ukrayna’ya hapsedilmiş bir mücadele sürüyor. Bu yüzünden ateşkes tüm toplumların yararına olacaktır. Türkiye barış söylemlerinde çok samimi. Türkiye Antalya forumuyla risk ortamında diplomasi masasının açık olduğunu da aktörlere göstermiş oldu” ifadelerini kullandı.

NÜKLEER, CAYDIRICILIĞIN ÖZÜ

Batı’nın Rusya’ya, Rusya’nın da Batı’ya sahip oldukları zarar verici silahları hatırlattığını söyleyen Korkmaz, “Risk her zaman söz konusu. Nükleer de caydırıcılığın özü. Arada bir taktik düzey yaratılıyor. Korkunun manipülasyonu yapılıyor. NATO üyesi, Karadeniz ülkesi, Rusya ve Ukrayna ile de özel ilişkileri olan Türkiye, dış müdahalelere maruz kalmadan bölge ülkelerinin bölgedeki sorunlarını birlikte çözmesi gerektiğini savunan ülkelerden biri. Türkiye tarafları daima uyardı, bu açıdan da çok önemli bir çağrı yapıyor. Erdoğan’ın BM konseyine yönelik eleştirilerinin temelinde de bu var. Çünkü BM, barışı sağlayacak mekanizmalarının önünü açamıyor. Türkiye’nin şu an politikaları çok tutarlı olduğu için söylemleri de tutarlı. Bu yüzden muhatapları dinlemek zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin