DSÖ'den korkutan tablo: Her gün 3 bin 500 kişi ölüyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yayımladığı "2024 Küresel Hepatit Raporu"nda, hepatit nedeniyle yaşanan ölümlerin arttığını duyurdu.
Raporda, viral hepatitten yılda 1,3 milyon kişinin öldüğü kaydedilirken, hepatitin dünya genelinde bulaşıcı hastalıklar nedeniyle yaşanan ölümlerin ikinci en büyük sebebi olduğu aktarıldı.
2022'de 1,3 milyon kişi hayatını kaybetti
DSÖ'nün 187 ülkeden aldığı yeni verilere göre, viral hepatit nedeniyle tahmini ölüm sayısının 2019'da 1,1 milyondan 2022'de 1,3 milyona yükseldiği belirtildi. Raporda, bu ölümlerin yüzde 83'ünün hepatit B, yüzde 17'sinin hepatit C nedeniyle olduğu vurgulandı. Her gün dünya genelinde 3 bin 500 kişinin hepatit B ve C enfeksiyonları nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi.
Raporda, tahminlere göre 2022'de 254 milyon kişinin hepatit B, 50 milyon kişinin hepatit C ile yaşadığı belirtildi. Kronik hepatit B ve C enfeksiyonlarının yarısının 30-54 yaş arası kişilerde, yüzde 12'sinin ise 18 yaş altı çocuklar arasında olduğu bildirildi.
Vakalarda dünya genelinde hafif bir düşüş var
Hepatit vakalarında dünya genelinde hafif bir düşüş yaşandığı belirtilen raporda, 2019'da 2,5 milyon olan yeni enfeksiyon sayısının 2022'de 2,2 milyona gerilediği vurgulandı. Raporda ayrıca, her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığına dikkat çekildi.
DSÖ raporunda, kronik hepatit B enfeksiyonuyla yaşayanların yalnızca yüzde 13'üne teşhis konulduğu ve 2022 sonunda yaklaşık yüzde 3'üne (yaklaşık 7 milyon kişi) antiviral tedavi uygulandığı bilgisine yer verildi. Hepatit C hastalarının yüzde 36'sına teşhis konulduğu ve yüzde 20'sinin (yaklaşık 12,5 milyon kişi) tedavi gördüğü kaydedildi.
Viral hepatitin dağılımı bölgesel olarak değişti
Raporda, bu sonuçların 2030'a kadar kronik hepatit B ve hepatit C ile yaşayan kişilerin yüzde 80'inin tedavi edilmesine yönelik küresel hedeflerin altında kaldığı belirtildi. Ayrıca, viral hepatitin dağılımının bölgesel olarak değiştiği ve Afrika'da yeni hepatit B enfeksiyonlarının yüzde 63'ünün görüldüğü vurgulandı.
Hepatit B ölümlerinin yüzde 47'sinin Batı Pasifik Bölgesi'nde görüldüğü raporda, teşhis konulan kişiler arasında tedavi oranının yetersiz olduğu ifade edildi.
Raporda, viral hepatit hastalığının 2030'a kadar eliminasyonu için test ve teşhise erişimin genişletilmesi ile yenilikçi finansmanın harekete geçirilmesi gibi tavsiyelere de yer verildi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, raporun endişe verici olduğunu belirterek, hepatit enfeksiyonlarını önlemek için ülkelerin daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.