DSÖ'den İsrail'e "Gazze'ye ilaç ve tıbbi ekipman girişini kolaylaştırma" çağrısı
DSÖ'nün Filistin topraklarında sağlık hizmeti almanın önündeki engellere ışık tutan "Sağlık Hakkı 2019-2021" başlıklı raporu, Gazze'de düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.
Raporda, İsrail yönetimine abluka altındaki Gazze'de yaşayan Filistinli hastaların refakatçileriyle birlikte tüm Filistin bölgelerine erişimlerini kolaylaştırması, Gazze'den çıkış izni konusunda keyfi geciktirme ve engellere son vermesi, özellikle kronik hastalara daha uzun süreli izinler vermesi tavsiyesinde bulunuldu.
İsrail'e "Gazze başta olmak üzere Filistin bölgelerine ilaç ve tıbbi ekipman girişini kolaylaştırması ve Filistinli mahkumlara bağımsız şekilde sağlık hizmeti sağlaması" çağrısı yapılan raporda, Filistin yönetiminin sağlık harcamalarına öncelik vermesi, uluslararası toplumun da Filistin sağlık sektörünü geliştirmesi gerektiği kaydedildi.
Sağlık hizmetlerine ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar
"2019-2021 yıllarında Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki topraklarda sağlık hizmetlerine yönelik yaklaşık 563 saldırı tespit edildiği" aktarılan raporda, saldırıların kaynağına ilişkin ise bilgi verilmedi. Ancak daha önceki insan hakları raporlarında, "İsrail'in Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'deki sağlık tesislerine ve personeline karşı yüzlerce ihlalde bulunduğu" belirtiliyor.
Sağlık sektörü çalışanlarından Batı Şeria'da 166, Gazze Şeridi'nde 297 kişinin yaralandığı belirtilen raporda, saldırılarda 24'ü Batı Şeria'da, 127'si Gazze'de olmak üzere 151 sağlık merkezinin ve 373 ambulansın zarar gördüğü kaydedildi.
Raporda, "Batı Şeria'da yaklaşık 27 sağlık çalışanının gözaltına alındığı veya alıkonulduğunun, Gazze Şeridi'nde de 8 hasta veya refakatçisinin gözaltına alındığının tespit edildiği" aktarıldı.
"DSÖ, sağlık hakkına engel olan durumları belgelemeyi sürdürüyor"
DSÖ'nün işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki temsilcisi Rik Peeperkorn, basın toplantısında, "DSÖ, sağlık hakkına engel olan durumları belgeleme ve izleme taahhüdünü sürdürmektedir. Ayrıca, bu engellerin yapısal ve temel nedenlerini ele alma ve sağlık hakkına saygı gösterilmesi ve korunmasını teşvik etme çabalarını da taahhüt eder." dedi.
Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme girişinde engeller olduğuna işaret eden Peeperkorn, bu konuda sektöre yardımcı olmanın yollarını araştırmanın da DSÖ'nün gündeminde olacağını dile getirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.