Dolar (USD)
35.25
Euro (EUR)
36.75
Gram Altın
2965.89
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Maymun çiçeği virüsü nedeniyle bir kapanmaya ihtiyaç yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Maymun çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün yayıldığı bölgelerde "hedefli aşılama" yapılması gerektiğini ve Maymun çiçeğinin yayılmasını durdurmanın Kovid-19'a göre daha kolay olduğunu ifade etti.
Maymun çiçeği virüsü nedeniyle bir kapanmaya ihtiyaç yok
20 Ağustos 2024 11:30:00
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Maymun çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün yayıldığı bölgelerde "hedefli aşılama" yapılması gerektiğini ve Maymun çiçeğinin yayılmasını durdurmanın Kovid-19'a göre daha kolay olduğunu ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Maymun çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün yaygın olduğu bölgelerde "hedefli aşılama" yapılması gerektiğini belirtti. Harris, Maymun çiçeğinin yayılmasını durdurmanın Kovid-19'a göre daha kolay olduğunu vurguladı.

Harris, geçen hafta DSÖ'nün Maymun çiçeğini "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" olarak ilan etmesinin ardından virüsün genetik türleri hakkında bilgi verdi. Virüsün iki ana genetik türü olduğunu ve geçen yıl ortaya çıkan yeni tür olan "Klad 1b" ile ilgili endişeler bulunduğunu belirtti. Bu türün hızlı yayıldığını ve özellikle çocuklar arasında yüksek ölüm oranlarına sahip olduğunu ifade etti. Klad 1b'nin bu yıl çok sayıda vaka tespit edilen bölgelerde hızla yayıldığını, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden Burundi, Ruanda, Uganda ve Kenya'ya sıçradığını söyledi.

Harris, Klad 1b türü nedeniyle ölüm oranlarının yaklaşık yüzde 3 olduğunu ve özellikle savunmasız gruplarda bu oranların daha yüksek olabileceğini aktardı. Çatışmalar nedeniyle yerinden edilmiş kişilerin de hızla enfekte olabileceğine dikkat çekti.

Maymun çiçeği virüsü için belirli bir tedavi bulunmadığını ancak semptomatik tedavinin etkili olduğunu belirten Harris, virüsün neden olduğu belirtiler arasında ateş, ağrı ve cilt döküntülerinin yer aldığını söyledi. Hastaların tedavi ve izole edilmelerinin önemini vurguladı.

Harris, çiçek hastalığı için geliştirilen aşıların Maymun çiçeğine karşı da etkili olduğunu kaydederek, aşıların virüsle temas edenlere ve salgının olduğu bölgedeki sağlık çalışanlarına önerildiğini belirtti. Kitlesel aşılama yerine hedefli aşılama yapılmasının önemini vurguladı ve mevcut aşı stoklarının ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılması gerektiğini ifade etti.

Harris, Maymun çiçeği virüsünün yayılmasının ve pandemiye dönüşmesinin önlenmesi için iyi bir gözetim ve laboratuvar teşhislerine ihtiyaç olduğunu belirtti. Ayrıca, toplumların hastalıkla mücadeleye aktif katılımının önemine işaret etti.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun çiçeği virüsü, Poxviridae ailesine ait bir virüs olup, yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi belirtilerle kendini gösterir. Virüs, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşır. Temas edilen vücut döküntüleri, bu döküntülerin bulaştığı eşyalar ve vücut sıvıları, bulaşma yolları arasında yer alır.

Aşı Faaliyetleri

Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların Maymun çiçeği virüsüne karşı da etkili olduğu belirtiliyor. ABD’de JYNNEOS aşısı, Avrupa'da MVA-BN ve İngiltere’de onaylı aşılar, Avustralya’da ise JYNNEOS ve ACAM2000 aşıları kullanılabiliyor. DSÖ, aşı üreticilerine acil kullanım listesi için başvuruda bulunarak, mevcut aşıların daha geniş bir alanda kullanılmasını teşvik ediyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin