Maymun çiçeği virüsü nedeniyle bir kapanmaya ihtiyaç yok
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Maymun çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün yaygın olduğu bölgelerde "hedefli aşılama" yapılması gerektiğini belirtti. Harris, Maymun çiçeğinin yayılmasını durdurmanın Kovid-19'a göre daha kolay olduğunu vurguladı.
Harris, geçen hafta DSÖ'nün Maymun çiçeğini "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" olarak ilan etmesinin ardından virüsün genetik türleri hakkında bilgi verdi. Virüsün iki ana genetik türü olduğunu ve geçen yıl ortaya çıkan yeni tür olan "Klad 1b" ile ilgili endişeler bulunduğunu belirtti. Bu türün hızlı yayıldığını ve özellikle çocuklar arasında yüksek ölüm oranlarına sahip olduğunu ifade etti. Klad 1b'nin bu yıl çok sayıda vaka tespit edilen bölgelerde hızla yayıldığını, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden Burundi, Ruanda, Uganda ve Kenya'ya sıçradığını söyledi.
Harris, Klad 1b türü nedeniyle ölüm oranlarının yaklaşık yüzde 3 olduğunu ve özellikle savunmasız gruplarda bu oranların daha yüksek olabileceğini aktardı. Çatışmalar nedeniyle yerinden edilmiş kişilerin de hızla enfekte olabileceğine dikkat çekti.
Maymun çiçeği virüsü için belirli bir tedavi bulunmadığını ancak semptomatik tedavinin etkili olduğunu belirten Harris, virüsün neden olduğu belirtiler arasında ateş, ağrı ve cilt döküntülerinin yer aldığını söyledi. Hastaların tedavi ve izole edilmelerinin önemini vurguladı.
Harris, çiçek hastalığı için geliştirilen aşıların Maymun çiçeğine karşı da etkili olduğunu kaydederek, aşıların virüsle temas edenlere ve salgının olduğu bölgedeki sağlık çalışanlarına önerildiğini belirtti. Kitlesel aşılama yerine hedefli aşılama yapılmasının önemini vurguladı ve mevcut aşı stoklarının ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılması gerektiğini ifade etti.
Harris, Maymun çiçeği virüsünün yayılmasının ve pandemiye dönüşmesinin önlenmesi için iyi bir gözetim ve laboratuvar teşhislerine ihtiyaç olduğunu belirtti. Ayrıca, toplumların hastalıkla mücadeleye aktif katılımının önemine işaret etti.
Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?
Maymun çiçeği virüsü, Poxviridae ailesine ait bir virüs olup, yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi belirtilerle kendini gösterir. Virüs, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşır. Temas edilen vücut döküntüleri, bu döküntülerin bulaştığı eşyalar ve vücut sıvıları, bulaşma yolları arasında yer alır.
Aşı Faaliyetleri
Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların Maymun çiçeği virüsüne karşı da etkili olduğu belirtiliyor. ABD’de JYNNEOS aşısı, Avrupa'da MVA-BN ve İngiltere’de onaylı aşılar, Avustralya’da ise JYNNEOS ve ACAM2000 aşıları kullanılabiliyor. DSÖ, aşı üreticilerine acil kullanım listesi için başvuruda bulunarak, mevcut aşıların daha geniş bir alanda kullanılmasını teşvik ediyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.