DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Kluge, DSÖ-IRCH 15. Yıllık Toplantısı'nda konuştu
Hans Kluge, İstanbul'da bir otelde Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ev sahipliğinde düzenlenen "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) - Bitkisel İlaçlar İçin Düzenleyici İşbirliği Ağı (IRCH) 15. Yıllık Toplantısı" ile "Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kılavuz ve Strateji Geliştirme Çalıştayı"nda konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın hem Türkiye'de hem dünya platformunda global olarak bütünleştirilmesi ve entegre edilmesiyle ilgili her zaman şampiyonluğu sürdürdüğünü belirten Kluge, Emine Erdoğan'a teşekkür etti.
Kluge, toplantı vesilesiyle bir kez daha bir araya gelip tecrübelerini paylaştıklarını ve kilit alanlarda atılması gereken adımların neler olduğunu irdelediklerini, bitkisel ilaçların düzenlenmesiyle ilgili mevcut duruma baktıklarını ve bunların düzenlenme gerekliliklerini konuştuklarını anlattı.
Toplantıdaki tartışmaların, konuşmaların DSÖ'nün geleneksel tıp stratejisinin geliştirilmesine katkı sunacağını dile getiren Kluge, bu stratejinin de 2025 ila 2034 yıllarını kapsayacağını aktardı. Hans Kluge, "Stratejimizin amacı üye devletlerimizin doğmakta ve gelişmekte olan ihtiyaçlarını karşılayabilmek, onların geleneksel ve tamamlayıcı ve bütünleştirici tıp alanlarındaki yaşadıkları zorluklara yol gösterici olabilmektir." diye konuştu.
- "Türkiye bu kültürlerin tam ortasında bir köprü görevi görüyor"
Kluge, DSÖ bünyesinde Avrupa ve Orta Asya bölgesini temsil ettiğini anımsatarak, "53 ülkeden, Atlantik'ten başlayarak Pasifik'e kadar ulaşan bir coğrafyadan bahsediyoruz. Bu coğrafyada kadim kültürler hem doğunun hem batının kadim kültürleri bir araya geliyorlar. Birbirlerinden öğreniyorlar, birbirlerini zenginleştiriyorlar. Bunu yaparken de Türkiye bu kültürlerin tam ortasında bir köprü görevi görüyor." ifadelerini kullandı.
Sağlığın doğal bir köprü olduğuna işaret eden Kluge, "Sağlık barış, uzlaşma, empati ve birbirini anlayabilmek için doğal bir köprüdür. Bunun içerisinde de geleneksel, tamamlayıcı ve entegratif, bütünleşik tıp ise en güçlü rolü üstlenmektedir. DSÖ'nün Avrupa Ofisi de üye devletlerimizle bu konudaki işbirliklerini çok daha arttırmayı istemektedir. Bunu yaparken de tabii ki de Türkiye'nin liderliğinde ilerlemek istemektedir." şeklinde konuştu.
Kluge, Türkiye'nin bu derin tecrübelerini ve bilgisini diğer üye devletlerle de paylaşmasını gönülden istediklerini sözlerine ekledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.