DOST Partisi'ne Türkçe engeli
Bulgaristan'da üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi'nin resmi kayıt başvurusu Türkçeismi nedeniyle kabul edilmedi.
İlk kurultayını 14 Nisan'da gerçekleştiren ve resmi kayıt süreci için Sofya Şehir Mahkemesi'ne başvuran DOST Partisi'nin kaydı, ismi Türkçe olduğu gerekçesiyle reddedildi.
Mahkemenin reddetme gerekçesinde ayrıca, DOST Partisinin kurucularının çoğunluğunun Türk olduğu belirtilerek, Siyasi Partiler Yasası gereğince etnik ve dini temele dayalı parti kurma yasağı hatırlatıldı.
Kararda, Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar isminin Bulgarca kısaltmasından DOST kelimesinin oluştuğu, parti kurucularının da tam bunu amaçladıkları kaydediliyor.
DOST Genel Başkanı Lütvi Mestan, AA muhabirine yaptığı açıklamada kararı bir üst mahkemeye taşıyacaklarını belirtti. Bulgar üye sayısının azımsanmayacak oranda olduğunu kaydeden Mestan, şunları söyledi:
"DOST'un Türkçe bir kelime olduğunu söylüyorlar. Evet, DOST Türkçe bir kelime ama Bulgarca sözlükte yer alıyor. Hanımefendi (hakim) diyor ki, DOST'un Türk kelimesi olduğunu Bulgarca sözlükte gördüm. Görüyorsan demek ki bu kelime Bulgaristan'ın dil sisteminde mevcut. Demokrasi de Bulgarca bir kelime değil. Yeni kurduğumuz DOST Partimiz liberal demokratik bir oluşumdur. 15 bin üyemizden yüzde 20'si Bulgar ve Hristiyan kökenlidir. Ancak bir partinin etnik mi olduğu üyelerinin sayısına ve kimliğine bağlı değil, o partinin amaçlarına bağlıdır. Partimiz amaçlarını okuduğunuzda göreceksiniz ki amacımız Bulgaristan'da demokrasinin gerçekleşmesi ve ülkenin Avrupa ve NATO yolunda yürümesi. Tüm vatandaşlara eşit davranılsın. Bulgaristan kimilerine ana kimilerine de üvey ana olmasın. Hiç kimse Bulgaristan'da yaşayan Türk ve Müslümanları ve diğer azınlıkları ikinci kalite vatandaş olarak görmesin. Biz Türkleri savunuyorsak Türkiye'nin partisi olmuyoruz, azınlıkları savunan parti oluyoruz. Azınlıkları savunmak ile azınlık partisi olmak farklı bir şey. Hakim bunu anlayamamış."
Bir üst mahkemenin kararı kabul etmeyeceğine inandıklarını ifade eden Mestan, eğer Bulgaristan'da ayrımcılık yoksa ve Anayasa ile kanunlar herkes için eşit geçerliyse bir üst mahkemede DOST Partisi'nin kaydının reddetme gerekçesinin kabul edilmemesi gerektiğini vurguladı.
AA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.