Donbas'taki Ahıska Türklerinin umudu Türkiye
Josef Stalin'in, 1944'te Orta Asya'ya sürdüğü Ahıska Türklerinin bir kısmı 1989'da Ukrayna'ya geldi. Bölgede Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna ordusu arasında 2014'te başlayan çatışmalar nedeniyle de Erdoğan'ın inisiyatifiyle çoğu Erzincan bölgesine yerleştirildi.
Donbas bölgesinde yaşayan Ahıska Türkleri, süreci ve beklentilerini AA muhabirine değerlendirdi.
Donetsk Bölgesi Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Sadri Ahmedov, 2014'te yaşanan çatışmalar nedeniyle bazılarının bölgeden ayrılmak zorunda kaldığını belirterek, mal kaybı olsa da can kaybı yaşamadıklarını aktardı.
Haziran 2014'te Rusya yanlısı ayrılıkçıların geri çekildiği dönemde zor günler geçirdiklerini hatırlatan Ahmedov, "Yemek bulamadığımız günler oldu. Marketler çalışmıyordu, otobüs duraklarında kimse yoktu. Her yer sessizlikti, insan yoktu. Çok şükür o günleri atlattık, şimdi Allah'a şükür normal şekilde yaşıyoruz." diye konuştu.
Ahmedov, bölgede yaklaşık 150-200 Ahıska Türkü'nün yaşadığını belirterek, "Bazı kaza hayır getirir derler, 2014'teki savaş bizim anavatana dönmemizin yolunu açtı." dedi.
677 ailenin Erzincan'a gittiğini ve 46'sı için ise sürecin devam ettiğini belirten Ahmedov, "Temennimiz o ki Erdoğan iki devletin cumhurbaşkanını bir araya getirir ve savaş olmaz, dostluk ile biter." değerlendirmesinde bulundu.
Ahmedov, Ukrayna halkıyla ilişkilerinin çok iyi olduğuna, kardeş gibi olduklarına dikkati çekerek, 2014'te ayrıldıklarında bölge halkının üzüldüğünü anlattı.
"Bu savaş kimseye lazım değil"
Diğer bir bölge sakini, Ahıska Türkü İskender Osmanov da 2014'te iki taraf arasında çatışmalar başladığında bölgeye bombaların düştüğünü ve sığınaklara kaçtıklarını hatırlattı.
Burada 32 senedir yaşadığını, yerli halkın kendilerini kabul ettiğini söyleyen Osmanov, "Bu savaş kimseye lazım değil, hiçbir yerde savaş olmasını istemiyorum." diye konuştu.
Osmanov, Erdoğan'ın iki hükümet arasında arabulucu olmasını umut ettiğini aktardı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.