Donbas Yahudileri Rusya-Ukrayna krizinde barıştan yana
Donbas bölgesindeki Kramatorsk şehrinde yaşayan Yahudi toplumu Rusya-Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesini ve bölgede barışın hakim olmasını istiyor.
Kramatorsk, 2014'te bir süre Rusya yanlısı ayrılıkçıların eline geçse de akabinde Ukrayna ordusu şehirde tekrar kontrolü sağladı.
Hesed Morya Yahudi Derneği Başkanı Irina Muravskaya, derneklerinin 1998'de 2. Dünya Savaşı'ndan etkilenen Yahudiler ve aile üyelerine yardım etmek amacıyla kurulduğunu ifade etti.
Kramatorsk ve çevresinde yaşlı, hasta ve engelli 300 kişiye yardım sağladıklarını aktaran Muravskaya, bölgede 2 binden fazla Yahudi olduğu bilgisini paylaştı.
Muravskaya, 2014'te başlayan çatışmalardan önce şu an ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donetsk'teki sinagoga gittiklerini aktararak, "Ama Donetsk artık diğer tarafta kaldı. Şimdi insanlar sadece Harkiv veya Dnipro'daki sinagoglarda ibadetlerini gerçekleştirebiliyor." diye konuştu.
Ayrıca "Mitzva mobil" adında tekerlekli sinagogun da yılda 2 kez şehirlerine uğradığını belirten Muravskaya, "Mitzva mobil senede iki kez şehrimize geliyor. Dnipro veya Herson ya da her şehirden geliyor ve bizimki gibi sinagog olmayan küçük şehirleri dolaşıyor." dedi.
Muravskaya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı olasılığına ilişkin, "Sadece barış ve her şeyin barışçıl yollarla çözülmesini istiyorum ki gerginlik bir şekilde tırmanmasın." değerlendirmesinde bulundu.
Yahudi toplumuyla her zaman irtibat halinde olduklarını ifade eden Muravskaya, ayrıca savaş nedeniyle yerinden edilenlere de barınma ve yiyecek temin etmeye çalıştıklarını söyledi.
'Evimize ve ülkemize barış diliyoruz'
Diğer dernek çalışanı Irina Basik de 20 senedir çalıştığını ve kültürel etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
Gençlerin daha iyi fırsatlar ve eğitim için şehirden ayrıldığına dikkati çeken Basik, Yahudi toplumunun savaş öncesi daha büyük etkinlikler düzenlediğini aktardı.
Basik, bölgede artan gerginlik nedeniyle endişe duyduklarını dile getirerek, "Barış istiyor ve her cuma dua ediyoruz. Evimize ve ülkemize barış diliyoruz." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.