Doların yeni rakibi sahalara çıktı! BRICS ilk banknotunu paylaştı
İran haber ajansı IRNA'nın haberine göre Rusya'nın Güney Afrika Büyükelçisi Ilya Rogachev, BAE'nin diplomatik misyon şefi Mahash Saeed Alhameli'ye BRICS ortak para biriminin 100 birimlik sembolik bir banknotunu hediye etti.
BRICS banknotu görücüye çıktı
Rogachev hatıra banknotunu BAE'nin Pretoria'daki büyükelçiliğinde ülkenin BRICS'e katılımı münasebetiyle düzenlenen bir resepsiyonda takdim etti. Ajansa göre diplomat, banknotun Rusya'da yapıldığını söyledi.
Ajans banknotun fotoğraflarını yayınladı. Orta kısımda grubun beş üyesinin - Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya ve Güney Afrika - ulusal bayrakları bir halka içine yerleştirilmiş olarak görülüyor. Her bayrağa resmi dillerden birinde yazılmış ülke adı eşlik ediyor. İlgili bayrağın üzerinde her bir ülkeyle ilişkili bir mimari simge ya da kültürel alanın görüntüsü yer alıyor. Rusya'nın sembolü Moskova Kremlin'inin bir panoramasından oluşuyor.
Arka yüzünde tüm bayraklar mevcut
Banknotun arka yüzünde Cezayir, Arjantin, Bahreyn, Belarus, Venezüella, Mısır, Zimbabve, Endonezya, İran, Kazakistan, Meksika ve Nijerya'nın devlet bayraklarının yanı sıra Afganistan'ın radikal hareket Taliban tarafından ele geçirilmeden önce kullanılan bayrağı (Rusya'da yasaklanmıştır) ve Bangladeş'in 1972'de değiştirilen eski bayrağı yer almaktadır. Ön ve arka yüzün her bir köşesinde BRICS Yeni Kalkınma Bankası'nın adı yer almaktadır.
22-24 Ağustos tarihlerinde Johannesburg'da Güney Afrika başkanlığında 15. BRICS Zirvesi düzenlendi. Zirveye katılanlar Arjantin, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE'nin 1 Ocak 2024 itibariyle gruba katılması konusunda anlaştı.
Brics nedir?
BRICS- Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur. BRICS ülkeleri hızlı bir gelişim içerisindedirler ve 2050 dünyasında önemli konumları bulunacaktır.
2011 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin birliğe katılmasına kadar orijinal dört üye BRIC (ya da İngilizce “the BRICs”) olarak adlandırılmıştı. Aynı yıl Çin’in Sanya kentinde düzenlenen zirveye Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın da katılımı ile BRIC grubu adını BRICS olarak değiştirdi. BRICS ülkeleri, bulundukları bölgelerin bölgesel ilişkileri üzerindeki önemli nüfuz potansiyeliyle tanınırlar ve beş ülkenin hepsi G20 üyesidir.
2009’dan beri BRICS ülkeleri yıllık olarak resmi zirvelerde temaslarını sürdürmektedirler. Bu zirvelerden sonuncusu 9. BRICS Ülkeleri Zirvesi Eylül 2017’de Çin’in ev sahipliğiyle Xiamen şehrinde yapıldı. Bir sonraki zirve ise Temmuz 2018’de Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yapıldı. BRICS ülkeleri terimi Güney Kore, Meksika, Türkiye gibi BRICS ülkeleriyle daha sonra ekonomik iş birliği veya ortaklık yapma kararı almış ülkeleri kapsamamaktadır. 2015 yılı itibarıyla beş BRICS ülkesi dünya nüfusunun 3.1 milyarını (%41’ini) temsil etmektedir.
24. sırada olan Güney Afrika Cumhuriyeti dışında tüm üyeler nüfuslarına göre ülkeler sıralamasında ilk 10’da bulunmaktadır. 2018 yılı itibarıyla bu beş ülke toplamda 18 trilyon $ GSYİH’ye sahipler. Bu rakam dünya üzerinde 2018 yılı içerisinde üretilen tüm mal ve hizmetlerin değer toplamının yaklaşık %23.2’sini oluşturmaktadır. Hızla büyümekte olan ekonomilere sahip olan bu ülkeler son yıllarda övgülere olduğu kadar eleştirilere de konu oldular. BRICS ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kuruludur.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.