Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.07
Gram Altın
2841.22
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dolarda tüm zamanların en yüksek seviyesi

Dolar, 2,40 TL'yi aşarak tarihi zirveyi gördü.
Dolarda tüm zamanların en yüksek seviyesi
16 Aralık 2014 16:10:00
Dolar, 2,40 TL'yi aşarak tarihi zirveyi gördü.
Dün 2,39 TL ile tarihi zirveyi gören dolar kuru bu sabah 2,35'in altına geriledi. Ancak kur kademeli yükselişle uluslararası piyasada 2,41'i geçerek tarihi rekorunu tazeledi.
MERKEZ BANKASI'NDAN MÜDAHALE
Merkez Bankası'ndan (MB) dövize yönelik müdahale gecikmedi. MB ilk önlem olarak petrol ithalatı için gerekli döviz satışının MB ve Hazine tarafından yapılacağını açıkladı. Bu müdahalenin ardından dolar 2,34 TL seviyesine geriledi.
Açıklamada, "Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından doğrudan karşılanması uygun görülmüştür. Uygulama 17 Aralık 2014 tarihinden itibaren başlayacaktır" denildi.
STOP-LOSS YÜKSELİŞİ HIZLANDIRDI
Piyasadaki siyaset kaynaklı endişelerin ortadan kalkmadığını belirten bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Yıl sonu nedeniyle azalan hacimlerle dünkü hareketler çok sert oldu. Bu da stop-loss seviyelerini tetikleyerek yükselişi daha da hızlandırdı" dedi.
STOP - LOSS NEDİR?
Stop - loss, yatırımcı tarafından alımlar sırasında karar verilen bir fiyat seviyesidir, yani zararı durdurma noktası. Yatırımcı menkul kıymet için belirlediği fiyatın stop-loss'un altına indiği takdirde kaybettiği parayı önemsemeden satış yapar, çünkü kaybetmeyi durdurmak yatırımcı için kar amacından daha önceliklidir. Yatırımcının stopp-loss kararının ardından piyasadaki döviz ihtiyacı artar, bu da doların yükselmesine neden olur.