Doğu'nun huzur adası misafirlerini bekliyor
Enes Babacan/ Şanlıurfa
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Milat Gazetesine özel açıklamalarda bulunarak "Doğu'nun huzur adası olan Şanlıurfa'nın ziyaretçilerini beklediğini ifade etti.
Nihat Çiftçi, "Şanlıurfa peygamberler şehridir. Medeniyetlerin beşiği ve Halil İbrahim sofrasının bereketiyle misafirlerini karşılayan bir şehirdir. Her medeniyet Urfa'da biz iz bırakmıştır biz ise büyükşehir belediyesi olarak halkımızın bugüne kadar nezaketle koruduğu o eserleri yeniden aslına uygun restore ediyor ve turizmin hizmetine sunuyoruz. Bölgemizde geçmişte yaşanan ve Şanlıurfa ile alakası olmayan bazı acı olaylar turist sayımızda maalesef düşüşlere sebep oldu. Ancak Şanlıurfa Belediye Başkanı olarak diyorum ki; Şanlıurfa güvenliği ve doğunun huzur adası olmakla bilinir. Medeniyetin beşiği şehrimiz hoş görüsü ile ziyaretçilerini misafir etmekten mutluluk duyacaktır. Turizm şirketlerini Şanlıurfa'ya davet ediyoruz. Tur düzenleyen şirketlere ise istedikleri tüm garantörlüğü veriyoruz. Şehrimiz her alandaki turizme hitap etmektedir. Dizi ve film çekimleri için ise geçmişte birçok örneği olduğu gibi Şanlıurfa her zaman izleyiciyi etkilemeyi başarmıştır" dedi.
GAP'ın Urfa'ya katkısı ne aşamada?
Güney Doğu Anadolu'nun en önemli projesi olan GAP projesinin kalbi ise Şanlıurfa'dır. GAP'ın Urfa'ya katkılarını ise Başkan Çiftçi, "Şanlıurfa'nın verimli ovaları su ile hayat buluyor. Türkiye'nin en %52 ile en büyük fıstık üreticisiyiz. Yine pamuk, mısır, mercimek, nohut gibi pek çok alanda Türkiye'nin en büyük dünyanın ise sayılı üreticileri arasında Şanlıurfa var. Yılda 2 kez hasat yapılıyordu ancak bunu 3'e çıkarmaya gayret ediyoruz. Şehrimizde3. Gıda organizesi de kuruluyor. Ayrıca Viranşehir ilçemizde faal bir gıda organizemiz kuruldu. Birecik ilçemizde ise kurulum aşaması devam ediyor. Şanlıurfa tarım ve hayvancılıkta devlet desteği alan bir cazibe merkezi. Bu sebeple şehrimiz bölgedeki şehir ve kırsaldan göç almaktadır" ifadelerini kullandı.
Şehrin 100 milyonluk muhteşem projesi
100 milyonluk değeriyle şehrin en büyük yatırımı olan atık su arıtma projesi hakkında gazetemize bilgiler veren Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Türkiye'nin en kapsamlı çevreci projesi şehrimizde olacak. 1 milyonluk şehir nüfusunun atık suyunu yeniden enerjiye dönüştürecek. Proje ürettiği elektrik ile kendini yenileyebiliyor. Ayrıca atık sudan tarımda kullanılmak üzere gübre üretimi yapılacak. Elektrik üretiminden artan su da yine tarımsal sulamada kullanılacak. Bu proje 2017 yılında bitecek" şeklinde konuştu.
Şanlıurfa'da çöpten enerji üretiliyor
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye ekiplerinin 13 ilçede katı atıkları topladıklarını belirten Başkan Çiftçi, "13 ilçeden toplanan katı atık günlük yaklaşık 1500 ton civarında olmaktadır. Buradan elde edilen enerji şehrimizde aydınlatmasında kullanılıyor. Çöpler enerjiye çevrilirken yine birçok alana da istihdam sağlanmış oluyor" dedi.
Urfa'nın güneş demek enerji demeku2026
Şanlıurfa'nın her alanda büyük yatırımlara açık olduğunu belirten Çiftçi, "Şehrimiz ülke ortalamasının çok üzerinde güneşli gün sayısına sahiptir. Güneş demek enerji demektir. Kurulacak paneller ile güneş enerjisinden çok ciddi anlamda faydalanacağımızı biliyoruz. Bu yönde de projelerimiz devam ediyor" dedi.
Urfa'ya yatırım yapan pişman olmaz
Şanlıurfa'ya yatırım yapan kimse pişman olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır diyen Çiftçi, "Şanlıurfa 19 yaş ortalaması ile Türkiye ve dünyanın en genç nüfusuna sahip şehirlerinden bir tanesidir. Ara eleman ve nitelikli eleman bakımından ise yine en genç ve kaliteye sahibiz. Tarım, Turizm, Hayvancılık alanları başta olmak üzere birçok alanda yatırım yapılabilir. Yatırımlar devlet desteği yanı sıra belediyemiz tarafından da desteklenmektedir. Şehrimiz ulaşımı açısından her geçen gün daha da genişleyen bir ulaşım ağına sahip oluyor. Türkiye'nin en uzun pistine sahip havalimanımız, otobanları en sağlam yollarımız var. İnşallah hükümetimizin hedeflediği Gaziantep'ten, Şanlıurfa organize sanayi bölgesine ve oradan da üniversitemize uzanacak bir demir yolu projesi ise devam ediyor. Şanlıurfa bu demir yolu sayesinde Akdeniz'e de açılabilecektir. Yani yatırımcılar hem Ortadoğu hem Avrupa pazarına şehrimizden kolaylıkla açılabileceklerdir" şeklinde ifade etti.
Şanlı şehrin hamarat elleri üretiyor
Sosyal belediyecilik anlayışıyla şehirdeki kadınların katma değer üretmelerinin önünü açtıklarını belirten Çiftçi, "Şehrimizde 25 bin kayıtlı her yaştan sporcu gencimiz var. Futboldan, yüzmeye, voleyboldan, güreşe her alanda spor yapan bir gençlik hedefimiz için 8 adet yeni spor salonu yaptık. 19 bin kadına ulaşarak, 8 kadın merkezinde 21 alanda eğitimler veriyoruz. Kadınlarımız kendileri üretiyor, ürettiklerini pazarlıyor ve kimseye muhtaç olmadan yaşam standartlarını yükseltiyorlar. Geçtiğimiz hafta sonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik beyefendi ile açılışını yaptığımız 'Hamarat Eller Çarşısı' şehrimizin işe ihtiyacı olan kadınları için açtığımız bir çarşımızdı. Belediyemiz bünyesinde yetişen kadınlarımızın ürettiklerini kendilerinin de satabileceği bir pazarı oldu. Bu projemiz gelecekte daha da genişleyecek. Belediyemiz hanım kardeşlerimize tarım ve sera alanları tahsis ederek, doğal sebze ve meyve üretmelerini sağlayacak. Burada üretilen, sebze ve meyveler ise yine sadece kadınlarımız için kuracağımız pazarda satışa sunulacak. Ayrıca şehrimizde her gün yaklaşık 25 bin muhtaç aileye sıcak çorba ve yemek ikramı yapılmaktadır " dedi.
Ensar şehir Şanlıurfau2026
Dünya'nın mültecileri misafir etmesi hasebiyle takdirle izlediği Şanlıurfa'daki son durumu anlatan Çiftçi, "Şanlıurfa 500 bini aşkın mülteciyi misafir etmekte. Ensar şehir unvanının gerekliliğini yerine getiren Şanlıurfa, Muhacir-Ensar iklimi yakalanmış ve 5 yıldır hemen hemen hiç bir tatsız olay yaşanmamıştır. 110 bin mülteci kardeşimiz çadır kentlerde yaşamaktadır. Nüfusun geri kalanı ise Urfa'ya yayılmıştır. İnanç ve kültür bağımız bulunan Suriyeli kardeşlerimiz, tarım, hayvancılık ve inşaat sektöründe de çalışıyorlar. Suriyeli öğrenci kardeşlerimizin eğitimi konusunda da belediyemiz bünyesindeki gençlik merkezlerine eğitim ve spor programları ile MEB'in eğitimlerine katkı sunuyoruz"
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.