Dolar (USD)
34.55
Euro (EUR)
36.05
Gram Altın
2987.85
BIST 100
9514.7
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Doğu Guta'daki kanser hastaları hayata tutunmaya çalışıyor

Yaklaşık 3 yıldır rejim güçlerinin kuşatması altında bulunan Suriye'nin başkenti Şam'a bağlı Doğu Guta'daki 890 kanser hastası kısıtlı imkanlarla sunulan iptidai tedavilerle hayata tutunmaya çalışıyor.
Doğu Guta'daki kanser hastaları hayata tutunmaya çalışıyor
26 Nisan 2016 09:45:00
Yaklaşık 3 yıldır rejim güçlerinin kuşatması altında bulunan Suriye'nin başkenti Şam'a bağlı Doğu Guta'daki 890 kanser hastası kısıtlı imkanlarla sunulan iptidai tedavilerle hayata tutunmaya çalışıyor.

Suriye'nin başkenti Şam'a bağlı Doğu Guta'da, rejim güçlerinin yaklaşık 3 yıldır uyguladığı kuşatma ve bombalı saldırılar, bölgedeki kanser hastalarının tedavilerinde ciddi aksaklıklara neden oluyor. Doğu Guta'da sayıları neredeyse 900'e ulaşan kanser hastaları, kısıtlı imkanlarla sunulan iptidai tedavilerle hayata tutunmaya çalışıyor.

Doğu Guta'daki gayri insani durum ile rejim güçlerinin devam eden bombalı saldırılarının, bölgede kanser teşhisi konulan 890 Suriyelinin tedavisinde geri dönülmez yaralar açtığı ifade ediliyor. Kısıtlı imkanların yanı sıra bölgeye yönelik devam eden saldırıların, başta çocuklar olmaz üzere kanser hastalarının hikayelerinin, "hastalığın yeniden nüksetmesi veya tedavi edilebilir aşamadaki hastanın kaybı" gibi üzücü sonlarla noktalanmasına neden olduğu gözlemleniyor.

Tesnim, rejimin kuşatması nedeniyle hastaneye gidemiyor

Bölgede kan kanseri tedavisi gören 120 çocuktan biri olan Tesnim el-Kehlus isimli 6 yaşındaki kız çocuğunun hikayesi, bölgede yaşanan dramlara örnek teşkil ediyor. Yaklaşık iki buçuk yıl önce kendisine kan kanseri teşhisi konulan ve Şam'daki bir çocuk hastanesinde tedavi gören Tesnim, rejimin Doğu Guta bölgesini kuşatması nedeniyle hastaneye gidemiyor.

Abluka, yaşam şartlarını "kanser" ediyor

Doğu Guta'daki kanser hastalarının başvuracağı tek yer olan Rahmet Sağlık Merkezi'ndeki onkoloji uzmanı Dr. Visam er-Ruz, Tesnim'e yaklaşık iki yıl önce lösemi tanısı konulduğunu söyleyerek, "Tesnim, Şam'da altı ay süreyle tedavi gördü. Durumu iyiye gidiyordu, tedavisi ikinci aşamaya gelmişti, neredeyse hastalıktan kurtulacaktı. Ancak tedavinin yarıda kesilmesi ve bu sırada küçük kızın babasının şehit edilmesi, tedavi sürecini olumsuz etkiledi, durumu kötüleşti." dedi.

Ruz, Doğu Guta'daki kuşatma nedeniyle tedavi sürecinin inkıtaya uğradığı Tesnim'e şu anda yeni bir tedavi şeması belirlediklerini ve durumunda dikkate değer gelişmeler gözlemlendiğini aktardı.

En büyük sorunun tedavi için gereken ilaç ve gıda eksikliği olduğunu vurgulayan Ruz, "Tedavide hareket imkanımızı kısıtlayan bu etkenlerin yanı sıra devam eden bombalı saldırılar, hastaların psikolojini harap ediyor, hastalığa karşı dirençlerini zayıflatıyor." diye konuştu.

Tesnim'in annesi ise ilkokul birinci sınıf öğrencisi kızının yaklaşık iki yıldır sağlık merkezinde tedavi gördüğünü söyledi. Kızının babasını rejim saldırılarında kaybetmesinden dolayı derin üzüntü yaşadığını ve bu durumun tedavi sürecini olumsuz etkilediğini kaydeden anne, "Abluka bölgedeki yaşam şartlarını adeta kanser etti. Ancak kızımın en kısa sürede iyileşeceğine dair ümidimi hiç kaybetmedim." dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin