Doğal ham maddeler yenebilir mutfak malzemelerine dönüşüyor
Science Daily dergisinde yayımlanan "Hafife alınan bir tehdit: Mikroplastiklerle kara kaynaklı kirlilik" başlıklı makalede yer alan bilgilere göre, dünyada her yıl 400 milyon tondan fazla plastik üretiliyor. Bunun sadece yüzde 9'u geri dönüştürülebilirken küresel plastik üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı ambalaj uygulamalarında kullanılıyor.
Ekolojik dengeyi bozmadan plastik kullanımına alternatif olabilecek çözümlerden biri ise biyoplastikler.
Bitkisel yağlar, bitki nişastaları ve mikroorganizmalar gibi yenilenebilir biyolojik kaynaklardan elde edilen biyoplastiklerin pek çok çeşidi biyobozunur, diğer bir deyişle biyolojik olarak parçalanabilir özellik taşıyor ve doğada zamanla kendiliğinden çözünebiliyor.
Yenebilen buğday kepeği tabaklar
Biyoplastik malzemeler ithal eden firmanın kurucusu ve mimar Ece Çakır Aidan, bu malzemelerin özelliklerini AA muhabirine anlattı.
Yeme içme sektöründe kullanılan plastik ambalaj ürünlerinin karbon salımını ciddi şekilde artırdığını, bu nedenle mimarlık mesleğindeki hassasiyetini bu alanda da göstermek istediğini dile getiren Aidan, "Firmayı kurarken, 'Plastiğe alternatif ne olabilir?' diye araştırdım ve dünyadaki örneklerden, teknolojilerden yararlandım. Buğday kepeği, avokado çekirdeği, pirinç gibi doğal ham maddelerden yapılan ambalaj ürünlerini Türkiye'ye getirerek bu maceraya başladım." diye konuştu.
Plastik ambalaj tüketiminin çevreye etkisini azaltmaya yardımcı olmayı amaçladıklarını söyleyen Aidan, bu amaçla buğday kepeğinden tabak, pirinçten pipet, avokado çekirdeğinden de paket servis kutusu, çatal ve bıçak gibi ürünleri tüketiciye sundukları bilgisini paylaştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.